Locul de pescuit - Ce reprezinta locul de pescuit?

Locul de pescuit – Succesul sau insuccesul unei zile de pescuit pe rau depinde,in primul rand,de locul ales,care trebuie sa prezinte cateva conditii,le-am spune obligatorii:

-sa fie plasat in fata portiunilor de rau populate mai dens,cu cat mai multe specii de pesti.Aceste portiuni nu sunt “puncte”,adica suprafete mici,limitate,ci sunt suprafete mai mari,fie sub forma unor raioane(R1 sau R2 din schema nr. 1),fie sub forma unor fasii cu o intindere variabila(F1 sau F2 din aceeasi schema).

loc pescuit jpg

Ele pot fi aflate de la pescarii localnici,dar,cu timpul,le poti determina si singur,dupa o atenta recunoastere a raului;-sa fie situat intr-o portiune accesibila a malului,fie din punct de vedere al vegetatiei de pe mal,fie al nivelmentului;de regula pescarul trebuie sa stea cat mai aproape posibil de nivelul apei;

-sa asigure o suficienta securitate la pescuit,fara pericolul de a aluneca in apa sau de a-ti pierde echilibrul la vreo miscare,atunci cand esti atent la peste si nu la propria ta persoana.

Aceasta conditie trebuie sa fie indeplinita si in caz de ploaie,vant sau vreme rea;

-apa sa aiba o adancime de cel putin un metru;curentul apei sa fie cat mai lent posibil,de preferat chiar o apa stationara sau cu un foarte domol vartej;prin masuratori atente sa se cunoasca configuratia si adancimea fundului pe toata raza de pescuit;

-sa nu aiba agatatori in raza sau pe directiile pe care vrei sa pescuiesti;daca are agatatori putine,trebuie sa fie scoase iar daca nu se pot scoate,trebuie cautat un alt loc;

-sa permita o buna mascare atat dinspre apa-pentru a fi ferit de vederea pestilor-cat si dinspre mal,pentru a fi cat mai mult posibil ferit de vizitatori nepoftiti si nedoriti;

-sa fie comod pentru pescar,astfel ca sa poti sedea cateva ore fara pericolul de a intepeni sau de a te prinde carceii si totodata sa-ti poti instala in bune conditiuni unditele,juvelnicul si toate accesoriile de care ai nevoie:

sa nu te pomenesti cumva ca la prima rafala mai puternica de vant ti se rostogoleste in apa cutia cu rame,mamaliga sau chiar mulineta pe care tocmai te pregateai s-o montezi la lanseta;

-sa aiba si suficienta umbra pentru a nu sta ore intregi cu capul in soare;-vegetatia din locul respectiv (salciile,arinii,tufele de mure etc.)

-sa permita o usoara manevrare a unditelor (lansetelor) atat la aruncarea momelii,cat mai ales la inteparea si la scoaterea pestelui;daca nu se pot face defrisarile necesare in acest scop,e mai bine sa cauti un alt loc,decat sa te lupti mereu cu nedoritele agatari sau sa-ti rupi chiar unditele.

Acestea sunt conditiile sau cerintele de ordin tehnic ale unui loc bun de pescuit la rau,dar practica lucrurilor a aratat ca nu sunt inca toate;ca mai sunt si alte cerinte,de ordin etic,si ca tocmai aceste cerinte sunt mai greu de indeplinit si ca urmare,iti pun cele mai complicate probleme.

locuri bune pescuit jpg

Astfel,toate locurile bune de pescuit si care indeplinesc conditiile enumerate mai sus,sunt foarte bine cunoscute de catre pescarii localnici (si cei cu permis si cei fara permis).Acestia,printr-o nuna invoiala intre ei le ocupa,le fac cuvenitele amenajari,le intretin-dupa pretentiile si placul fiecaruia-le hranesc mai mult sau mai putin abundent si se supara foc atunci cand vreun “musafir” nepoftit se instaleaza ocazional in gospodaria lor.

Legal,bineinteles ca nu au dreptate,deoarece nici raurile,nici locurile de pescuit nu se vand si nici nu se concesioneaza pescarilor sportivi.Dar se pare totusi ca au si ei un pic de dreptate,din punctul lor de vedere.Caci nu e tocmai usor sa amenajezi un loc si sa te ocupi sistematic de intretinerea lui,fata de fluctuatiile nivelului apei si de toate intemperiile vremii.Si atunci te confrunti adesea cu dilema:sa gasesti un loc bun,astfel ca sa nu superi pe nimeni sa nu te supere pe tine.Iata si rezolvarea mea:pluta portanta!

Am observat ca in portiunea de rau F2,foarte populata cu tot soiul de pesti,in afara pescarului X care pescuia numai in punctul E,pe o raza de nuami 3-4 metri,nu mai pescuia nimeni din cauza completei inaccesibilitati a malului.Astfel,ramanea neexplorata o fasie de cca. 50 m lungime.

Am mai observat ca din punctul M,daca arunci pe apa o crenguta uscata,aceasta pluteste lin,pe langa mal,pana o pierzi din vedere.Am masurat adancimea apei si aproape in toata fasia F2 aceasta are intre 150 si 170 cm,iar fundul apei era curat si fara agatatori.Atunci am luat un dop de damigeana,un varf de cocean de porumb si am confectionat o pluta mare,dupa cum se arata in schema 2 “a”.

Am prins-o de firul lansetei cu ajutorul a doua cursoare mici de cauciuc,la o departare de 2 m de plumbul de la capatul firului.Am pus un plumb sferic,de 5 g,cu gaura la mijloc,forfacul-de 30 cm si un carlig nr. 3 pentru coropisnita.Am framantat bine o bucatica de paine si am lipit-o de fundul plutei,intr-un strat gros de 1 cm.

pluta portanta jpg

Apoi am luat plumbul si l-am infipt usor in pasta de pe fundul plutei astfel ca sa intre ceva mai putin de o jumatate si,in sfarsit,am pus si coropisnita in carlig(schema 2 “b”).Acest dispozitiv l-am lansat usor pe apa in punctul M si am lasat firul sa se deruleze in voie.Pluta mea s-a dus frumos pe apa vreo 20-25 m transportandu-mi plumbul,cu carlig,cu momeala,cu tot.De aceea i-am si spus pluta “portanta”.

Am oprit apoi firul,am blocat mulineta si am stat asa vreo zece minute pana cand am apreciat ca pasta de pe fundul plutei s-a muiat,iar plumbul si carligul cu momeala au cazut pe fundul raului.Atunci am apropiat pluta cu cca. 2-3 metri si cred ca intregul meu dispozitiv s-a plasat asa cum se arata in schema 2 “c”.

Am mai asteptat inca vreo 20-25 minute si rezultatul primei incercari:o mreana de aproape un kilogram!M-am declarat pe deplin multumit si am continuat sa pescuiesc cu pluta mea portanta,cu rezultate mai bune decat daca pescuiam numai intr-un singur loc,deoarece acum exploram,cu doua lansete,o fasie de aproape 30 m lungime!In zilele urmatoare imi expediam cu acelasi succes plutele mele portante si din locurile “K” si “C”,iar rezultatele nu erau cu nimic mai prejos decat ale pescarilor localnici,instalati in locurile lor amenajate si hranite din timp.

Era pentru mine nu numai o distractie,ci si o deplina satisfactie pentru rezolvarea reusita a unei probleme care mi-a pricinuit atatea necazuri.De aceea,recomand cu toata caldura tovarasilor mei de breasla,pescarilor oraseni,ca atunci cand se vor duce ocazional sa pescuiasca intr-un rau mare,sa-si aleaga locul dupa indicatiile de mai sus,dar pentru orice eventualitate sa aiba asupra lor si o pluta mai marisoara,vopsita in culori vii,ca sa poata fi urmarita p o distanta mai mare,caci nu se stie ce probleme vor avea de rezolvat cu salciile,malurile,localnicii…

Speram ca va placut articolul Locul de pescuit. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Este posibil sa-ti placa  Tehnici de nadire in pescuitul la feeder sau Ceea ce ramane.

Leave a Comment