Partizani – Sat din Romania

Partizani – Sat din Romania este amplasat la 20 km de Tulcea pe malul drept al bratului Sulina impreuna cu satele vecine Ilganii de Sus, Vulturu si Gorgova, apartin de comuna Maliuc.

Istoria satului Partizani

Partizani (Principele Carol) – Din ordinul prefectului Ioan Nenitescu se infiinteaza o serie de sate in Delta Dunarii, iar unele sunt colonizate cu populatie romaneasca. Astfel se colonizeaza sate mai vechi ca Ilganii de Sus, Ilganii de Jos, Gorgova, Uzlina, Patlageanca, Cetalchioi si Pardina. Alte sate sunt nou infiintate ca: Principele Carol, Principele Ferdinant, Carmen Sylva, Fantana Dulce si Floriile.

Nicolae Georgescu, Informatii despre starea de sanatate a circumscriptiei sanitare Sulina in 1857-1859. Memoriul Dr.Solamo, medic al circumscriptiei Sulina, in Steaua Dobrogei, Tulcea, 2010, p.21

Sat-Principele-Carol-Partizani

Mai exista un proiect pentru intemeierea altui sat in Delta cu numele de Principesa Maria si Bunavestire. Aceste sate noi au fost inzestrate cu case si toate cele necesare unui trai statornic. Documente privind infiintarea satului Principele Carol nu s-au mai pastrat in Arhivele Nationale, dar avem informatii despre data exacta a intemeierii de la Marin Dobrogeanu Ionescu care a scris  o carte monumentala-Dobrogea in pragul veacului al XX-lea si publicata in 1904, precum si din actul de fondare a satului vecin Carmen Sylva(Crisan), datat 2 aprilie 1900.

Astfel satul “Principele Carol” infiintat de prefectul Ioan Nenitescu isi are data oficiala de nastere: 26 iulie 1899. “Principele Carol catun pendinte de comuna Malcoci. A fost infiintat la 26 iulie 1899 pe taietura de rectificare a bratului Sulina intre milele 41-42 (vechi) pe un platou ceva mai inaltat prin pamantul depus de draga.

E un sat curat romanesc locuit de 120 de suflete, traind in 29 de case si ocupandu-se cu agricultura, cresterea vitelor si ceva pescarit.” Acesti 120 de locuitori, intemeietori ai satului Principele Carol au fost adusi din satul Valea Nucarilor (Sarighiolul de Vale, I.G.Duca), iar prefectul le-a construit case si i-a improprietarit cu pamant pentru ca acest sat sa se mareasca si sa dainuiasca in timp. Cei 120 de locuitori erau impartiti astfel: barbati 28, femei 29, iar copii 63. Satul nostru a fost infiintat pe teritoriul in care s-a sapat si depus pamantul din dragarea taieturii a XI-a Argagnis(1897-1898), in timpul prefectului Ioan Nenitescu (1897-1900).

Numele satului a fost dat de catre prefectul intemeietor al satului, Ioan Nenitescu, in cinstea unui membru al familiei regale romane. La acea data era un obicei ca toate marile realizari de la constructia unui edificiu, scrierea unei carti, intemeierea unui sat etc sa fie dedicate ca semn de respect familiei regale. Cu toate ca Romania nu a avea o traditie monarhica veche ca alte popoare din Europa, se incerca prin aceste omagieri sa se implementeze in constiinta populara, ideea de conducere a unui stat prin descendenta directa. Numele satului apartine viitorului rege Carolal II-lea.

SCHIMBAREA DENUMIRII SATULUI IN “PARTIZANI”

 

Schimbarea numelui din ―Principele Carol in ―Partizani, s-a produs pe fondul schimbarilor politice din tara noastra, prin trecerea de la regalitate la comunism. Abdicarea regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, a insemnat lasarea pe mana comunistilor a intregii tari, cu efecte dezastruoase pentru oameni.

Pana in 1947, foarte multe localitati, edificii, strazi etc,  purtau denumiri legate de membrii familiilor regale. Dupa venirea comunistilor, aceste denumiri ale satelor au fost inlocuite complet cu nume de spioni, serbari sau personalitati comuniste. Acelasi lucru s-a intamplat si cu satul ―Principele Carol. Povestea din spatele numelui ―Partizani este foarte interesanta si s-a petrecut la finele anului 1943.

Dupa esecul armatei germane de a-si pune in aplicare planul de invadare a Uniunii Sovietice, linia frontului s-a deplasat spre vest, pe masura ce armatele germane sufereau infrangere dupa infrangere.Concomitent, Uniunea Sovietica, trimitea spioni in tarile inca sub influenta germana, pentru a savarsi acte de sabotaj armatei naziste.

Numiti spioni de nemti si partizani de catre rusi, acestia au avut o mare influenta asupra cursului intregului razboi, pricinuind foarte multe pagube armatei naziste. In Delta Dunarii actiunile de partizanat incepusera inca din 1941, cand grupuri de spioni rusi au fost trimise cu diferite misiuni in Romania. Ele au fost intensificate in anul 1943 o data cu  previziunea ca infrangerea nemtilor este iminenta.

Monumentul scafandrilor morți în încercarea de a scoate rămășițele navei Rostok.Accidentul naval de pe canalul Sulina a fost esuarea navei Rostok, la 2 septembrie 1991 in dreptul localitatii Partizani.

Monumentul-scafandrilor-morti-partizani-tulcea

Placi de granit ridicate de Manole Gheorghe in limba Romana si Latina pentru a elogia personalitatea lui Ioan si Nationalitatea pur Romaneasca a locuitorilor din Partizani.

PLACI DE GARANIT

Mila marina 43 (singura pastrata de pe tot cursul bratului Sulina din 1860) aflata in curtea Bisericii

Mila marina

Monumentul soldatilor rusi si placa descriptiva din curtea Bisericii

Monumentul soldatilor rusi

Pescuitul este principala activitate a locuitorilor din Partizani, Zootehnia si Agroturismul.

Turism în Delta Dunării – Partizani

Una dintre activitatile cel mai des vizate intr-o vacanta in Delta Dunarii este o plimbare cu barca pentru a privi numeroase specii protejate de pasari, pesti sau animale si fauna care este de neintrecut in lume.

Mijloc de Transport Partizani

In satul Partizani ne putem deplasa pe apa cu mijloacele de transport de la Navrom Delta cu barca, salupa sau pe uscat prin traversarea bratului Sf Gheorghe cu bacul din Comuna Nufaru – Ilganii de Jos – Partizani.

Programul navelor si bilete online Navrom Delta Aici
Fragment preluat din lucrarea Identitate si Continuitate Romaneasca in Delta Dunarii de Motoc Corneliu Stefanita.

Localități din Delta Dunării

Speram ca va placut articolul Partizani – Sat din Romania.

Este posibil sa-ti placa sa citesti si despre Crișan – Comuna din Romania

Aveți sfaturi legate de acest articol pe care doriti să le împărtășiți… trimiteți-le nouă Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment