Pescuitul cu pluta pe ape statatoare si canale - Sheffield

Pescuitul cu pluta pe ape statatoare si canale – Sheffield, Pentru apele statatoare este nevoie sa apelam la o tehnica cu pluta mai fina decat cea pentru rauri, pentru ca pe lacuri nu curentul, ci pestele musca pluta. Aceasta deoarece la cea mai mica rezistenta pestele deja suspecteaza ceva, inca inainte ca pluta sa se scufunde sub apa. Din aceasta cauza ingreunam pluta astfel incat numai varful sau sa iasa din apa si in acest fel va disparea la cea mai mica atingere.

Pluta pentru apele statatoare este sensibila. Daca nu sunt curenti sub apa, 4-5 din greutati se fixeaza imediat sub pluta, iar doua, maximum trei greutati micute se fixeaza pe partea de jos a firului. Cu cat este apa mai adanca si cu cat sunt mai multi curenti sub apa, cu atat mai multa greutate va ajunge jos.

Cel mai indicat este sa reglam pluta dupa adancimea apei, in asa fel incat sa punem momeala fix pe fund sau imediat deasupra fundului. Vara pestii sunt dornici sa vina in apropierea suprafetei. Daca am folosit aluat de nadire sfaramicios sa fim deci pregatiti sa pescuim si in straturile mai inalte ale apei.

Fir scufundat:

La aruncarea monturii cu pluta fixa trebuie sa oprim firul inainte de a ajunge la apa, ca sa nu se incalceasca, iar momeala sa se aseze lent, in mod natural la fund. Pestii apelor statatoare stiu ca hrana aflata in apropierea fundului nu poate sa se miste. Daca totusi se misca, pestii se sperie. De aceea pe vreme vantoasa firul trebuie scufundat sub suprafata, ca momeala sa nu fie miscata. Din fericire aceasta se poate obtine usor.

Trebuie sa lansam peste teritoriul nadit, varam capatul unditei sub apa si tragem putin inauntru firul. Dupa aceasta firul va ajunge sub suprafata. Exista si un spray folosit cu rolul de a ajuta la scufundarea firului. Cu acesta trebuie tratat firul bobinat pe tambur inainte de inceperea pescuitului. Multumita adapterilor putem schimba pluta in cateva secunde. Simplu: trebuie doar sa infigem pluta in adapter. Plutele pentru canale sunt conice pentru o mai mare sensibilitate.

Muscatura cu ridicari repetate:

Nu orice muscatura trage in jos pluta. Daca pestele doar ciuguleste, intre timp impinge momeala, apoi bucatile de plumb de jos- si cu ele si cu pluta- se vor ridica mai sus. Aceasta este muscatura impinsa in sus. Daca o vedem, trebuie sa intepam ca de obicei.

Adapterul pentru pluta:

Pregatindu-ne de pescuitul cu pluta nu strica sa ne procuram un adapter cu care putem schimba pluta usor si repede daca este nevoie, fara sa demontam celelalte parti ale monturii. La montarea accesorului fixam intai adapterul cu un pic de plumb si dupa aceea trebuie numai sa infigem in el pluta dorita. Cel mai mare avantaj al folosirii adapterului este ca, la orice schimbare a conditiilor meteorologice si a altor conditii, intr-o clipa putem schimba pluta si nu trebuie sa pierdem jumatati de ora. Dupa mine e o metoda practica si eu o folosesc intotdeauna.

Pescuitul cu pluta fixa pe canale:

Locatarii de dimensiuni mai mari ai multor canale se grupeaza pe latura mai linistita, vizavi de drumul de acces cu circulatie densa. Daca nu avem un bat fix foarte lung si foarte scump, trebui sa folosim pluta fixata. Deoarece malurile opuse in majoritatea cazurilor sunt cu apa mica, plutele fixe folosite pe canale sunt cu inaintasi foarte scurti.

Deoarece insa pestii canalelor sunt renumiti ca fiind speriosi consideram drept semnalizare una sau doua atingeri mai slabe si vom intepa. Adevaratul succes al pescuitului pe canale consta in posibilitatea de a lansa cat mai aproape de maul celalalt. Daca vom pescui aproape de drumul de acces, nu vom avea mari sanse de reusita.

Reglarea adancimii:

Reglarea adancimii se desfasoara astfel: pe capatul inaintasului fixam un plumb, care este destul de puternic ca sa scufunde pluta. Daca pluta se scufunda sub apa, apa este mai adanca decat am presupus; daca pluteste pe apa, apa este mai mica. Astfel trebuie reglata lungimeas inaintasului ca varful plutei sa fie exact sub suprafata.

Speram ca va placut articolul Pescuitul cu pluta pe ape statatoare si canale.

Leave a Comment