Padurea Letea – Monument al Naturii

Padurea Letea – Monument al Naturii – este situată în partea de nord a Deltei Dunării, județul Tulcea, Dobrogea, Romania,”  lângă Satul Letea,între brațele dunarii Chilia și Sulina . Este cea mai veche rezervație naturală din țara noastră: pădurea a primit acest stătut încă din anul 1938.

Se întinde din nordul satului Letea și are o suprafață de aproape 3.000 de hectare. Pădurea Letea este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei Ia IUCN (rezervație naturală strictă), situată pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.

Aici trăiesc câteva sute de cai sălbatici și sălbăticiți ,500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, reprezentând 70% din speciile de animale din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Împreună cu imensele zone umede, câmpurile de stuf și alte locuri pe care le găzduiește un număr imens de floră și faună. Romani ,ucraineni, lipoveni , impreuna, viețile culturale îmbogățesc o fascinantă „cultură a Deltei“ căreia îi aparțin cu toții.

letea 1

“Pădurea Scufundată” Letea este una dintre cele mai ciudate și mai originale păduri din România și chiar din întreaga lume. Pădurea Letea s-a format în etape succesive pe dunele de nisip, care despărțeau vechile canale Dunării de Marea Neagră .

Plumele de copaci scufundati parțial în apă sunt extrem de frumoase, iar dacă aveți noroc să întâlniți o turmă de “cai sălbatici” pe plajele din apropiere poate fi o experiență de neuitat.
Pădurea Scufundată Letea este cea mai nordică pădure tropicală din Europa și singura pădure de stejari din lume care crește pe un mal de nisip .

“Pădurea Scufundată” Letea este un fel de pădure ieșita din comun , aici cresc 7 specii de orhidee foarte rare și  aici cuibăresc vulturii cu coadă albă .

Pădurea Letea este frumoasă în orice anotimp, dar este spectaculoasă primăvara și toamna, când caii pasc liniștiți pe pajiști, florile ne încântă privirea cu multitudinea de culori, țânțarii nu ne mai deranjează, iar căldura nu este copleșitoare.

padurea leteaÎn urmă cu 6000 de ani, în locul în care se află acum Pădurea Letea era marea. Tocmai de aceea sunt și multe dune de nisip. Cele mai înalte dune de acolo, au ajuns la un moment dat la 22 de metri. si aceasta, din cauza vântului, care le spulberă pe timpul iernii.

Dunele sunt formate din scoică marină, iar nisipul este alb și extrem de fin. Un nisip numai bun de pus în clepsidră. Deoarece pe dune nu există vegetație, pe timpul verii temperatura crește uneori până la 60 de grade. ” (Mihai Călin, ghid turistic)

O caracteristică a peisajului este dată de modul în care s-au dezvoltat arborii din această pădure: au trunchiurile noduroase și contorsionate, aplecate înspre apă, iar lianele atârnă sau sunt înfășurate pe copaci.

cai letea

Aici liana atinge limita cea mai nordică de răspândire din Europa. Vegetația este formată din stejari de luncă, stejari brumării, plopi albi și negri, frasini de luncă, frasini de baltă, peri, tei albi, ulmi și mai rar arini negri, completată de un subarboret bogat. Pe lângă acestea mai sunt și plantele cățărătoare care au dat faima acestor locuri.

Un loc uimitor de mituri și legende

Multe locuri care merită văzute au o poveste romantică în spate. Letea nu este diferită din acest punct de vedere. O legendă locală este că un pașă turc a iubit o daliscă numită Lete. Prin urmare, a numit pădurea după persoana iubită. Astfel, povestea lor de dragoste nu este singura legendă din jurul acestui loc de basm.

Se spune ca Zeița Leto s-ar fi putut găsi refugiul în această pădure. După ce Hera a forțat-o să plece, și-a găsit liniștea și a născut aici. Apollo și Artemis s-ar fi putut fi născut în adâncurile Pădurii Letea. Este adevarat? Nu știm. Dar frumusețea acestei păduri poate stimula imaginația cuiva. Și este într-adevăr un loc de basm. Din fericire, chiar dacă cu locul sunt asociate niște povești mitologice.

Speram ca va placut articolul nostru Padurea Letea – Monument al Naturii.

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment