Padurea Caraorman – Rezervatie Naturala din Romania

Padurea Caraorman – Rezervatie Naturala din Romania – este în situata in partea central-nordică a Deltei Dunarii pe teritoriul administrativ al comunei Crișan, la sud de Bratul Sulina si nordul satului Caraorman din judetul Tulcea, Dobrogea, România, a fost desemnată Rezervație Naturală la nivel național în anul 2000 cu o suprafata de 22,57 km2.

Pădurea crește pe dune de nisip și sunt copaci precum stejari englezi, plopi, frasin cu frunze înguste și liane. De asemenea, puteți vedea o mulțime de specii de animale, cum ar fi vulturul Codalb, bufnițe, vidre,iepuri,ciocanitoare,corbi comuni,șoimi, pisici sălbatice, mistreți etc.

Recunoscută drept Pădurea Neagră in limba turca (kara orman) , este remarcabilă prin frumusețea stejarilor îmbrățișați de plantele suspendate. Principala atracție este cel mai bătrân “Stejarul îngenunchiat” și cel mai mare stejar din Delta Dunării, cu un ecartament de patru metri și o vechime estimată la 400 de ani.

Padurea Caraorman este inconjurata de lacuri precum; Puiulet,Macovei,Iacob,Erenciuc,Puiu, Lumina,Gorgostel,Lebedea si Lacul Cuibida.Sa vizitezi Padurea înseamnă a spune mai mult decât merită. Pădurea Caraorman din mijlocul Deltei Dunării – lângă satul Caraorman este ceva ce trebuie să vezi neaparat, frumusețea locului și a sălbăticiei este unică în Europa și foarte rară în lume, este o adevărată bijuterie a naturii.

padurea.caraorman

Totul începe cu călătoria odată ce intri în Deltă, trebuie să iei o barcă pentru a ajunge aici, apa este singura cale prin labirintul nesfârșit de insule de stuf și papura – unele ancorate în pământ și altele plutitoare – numite „plaur” .. este o lume întreagă de descoperit.

Când ajungi la cheiul din satul Caraorman – primul lucru pe care îl vezi sunt vestigiile comunismului – s-a planificat să se construiască cea mai mare carieră de nisip din România pentru “mine” Caraoman pentru nisipul său – nisip foarte fin din se numeste „Grindul Caraorman” – si pentru ca era atat de mare au inceput sa construiasca locuinte pentru ca muncitorii sa fie cazati.

În 1989, odată cu revoluția din România, lucrările de construcție au fost oprite, planurile de exploatare a nisipului au fost abandonate și blocurile de apartamente abandonate pe jumătate terminate.

Celălalt lucru este pădurea din Caraorman cu stejarii ei și natura neatinsă de acolo – unul dintre puținele locuri cu adevărat neatinse. Și bineînțeles că nu este neobișnuit să întâlnești cai „sălbatici” – aceștia sunt cai care după ce comunismul a eșuat au fost eliberați de săteni să cutreiere prin păduri și prin împrejurimile lui Caraorman sau Letea.

caraorman.padure

Aceasta este cu adevărat o destinație de 5 stele și așa este pentru că nu este ușor să ajungi aici… ai nevoie de timp și hotărâre pentru a face călătoria aici dar cu siguranță se merită.

Am auzit atâtea lucruri despre pădure și caii de aici încât chiar am rezervat o excursie de 3 ore cu barca la Caraorman, a doua zi am avut o excursie de 5 ore cu barca prin canalele Deltei Dunării.

Chiar pe cheiurile satului se află mașini de tip “safari” care te vor duce prin sat și în minunata pădure. Pentru o taxă obțineți 30-40 de minute cu mașina printr-o porțiune de pădure, pe piste nisipoase .Stejarii sunt cu adevarat frumoși și impresionanți.

cai.salbatici.caraorman

Alt lucru care impresioneaza foarte mult este masa standard cu 4 feluri pe care o primești la sfârșitul călătoriei. O masă cu adevărat gustoasă, tradițională, locală, gătită de o familie locală, cu pește afumat pentru început, „storceag”, bors de pește local, pește prăjit cu mamaliga și mujdei pentru felul principal și gogoși la desert .

Ne-a plăcut excursia cu barca pe care am făcut-o cu domnul Sandu Safca, o adevărată enciclopedie a Deltei Dunării. El a făcut cu adevărat parte din punctul culminant al zonei. Locurile pe care ne-a dus pe drum sunt rare și atât de frumoase, iar poveștile și poveștile pe care le are despre atâtea lucruri, sunt neprețuite. Căutați-l pe internet când ajungeți acolo, nu veți regreta.

Poti ajunge aici din Tulcea, Sulina sau din Sf.Gheorghe se poate face o excursie cu barca spre padurea Caraorman. Pe drum putem vedea peisaje uimitoare ale Deltei Dunării, păsări în aria lor naturală, pescari la lucru, nuferi albi și galbeni.

Padurea Caraorman – O rezervație naturală izolată și uimitoare…Un loc foarte frumos, natură sălbatică.

Speram ca va placut articolul Padurea Caraorman – Rezervatie Naturala din Romania

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment