Chilia Veche – Comuna din Romania

Chilia Veche – Comuna din Romania – este amplasată în inima deltei, Dobrogea,Romania in nordul județului Tulcea , la aproximativ 69 Km de Tulcea, pe DC1, la aproximativ 170 de mile (sau 273 km) nord-est de București, capitala țării.Comuna Chilia Veche are în componenta sa trei sate, Chilia Veche-resedinta de comună, Tatanir, Cislita si Ostrovu Tataru.

Chilia Veche are vecini la nord , Bratul Chilia, in apropierea frontierei de stat cu Ucraina,in partea de vest se afla comuna Pardina,in sud comunele Crisan si Maliuc, iar in est se afla teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.

Istoric Chilia Veche

Chilia Veche a avut mai multe denumiri: Licostoma(greci);Achileea(genovezi); Eski Kili(turci). Dupa 1846 pe malul drept al bratului Chilia s-au stabilit numerosi oieri din Basarabia care au
primit pamant si scutire de dari din partea imperiului otoman. Aveau doua biserici: una cu hramul Sf. Gheorghe(1865) cu popa si una cu hramul Adormirea Maicii Domnului(1889) fara
Popa. De asemenea aici a existat si o sinagoga.Încă din anul 334 î.Ch., în ostrov se află colonia greacă Achilea, fortificată de Alexandru Macedon. Corneliu Motoc – Identitate si continuitate romaneasca.

Chilia Istoric 1

Portul Chilia Veche

Portul Chilia Veche este amplasat pe malul drept al bratului Chilia, intre km fluviali 44-45.Portul Chilia este pus in functiune in anul 1994 si ocupa o suprafata de 20,989,99 mp. din care portul de pasageri 10,015,57 mp si portul comercial 10,974,42 mp.

Portu Chilia

Locuitori Chilia Veche

Populatia in 1930 era de 3494 de locuitori , iar in 1941,3866 locuitori in 1102 de locuinte. In anul 1935, 15 familii din satul Principele Carol (Partizani) se muta in Chilia din cauza lipsei
de pamant. Chilia Veche în Comuna Chilia Veche (Tulcea), Nr. locuitori: 1,728, prezintă o  scădere a valorii populației de aproximativ -18.95 %. (2,132 – 2011). Suprafata: 535.58 km2.

OBIECTIVE DE INTERES TURISTIC

Tot aici se află Patrimoniului Mondial UNESCO, Delta Dunării pe o distanță de 25 mile (sau 41 km), Sud-Est. Deoarece sunteți deja aici, poate doriți să faceți o vizită în unele dintre următoarele locații: Chilia, Crisan, Maliuc, CA Rosetti și Pardina.

Rezervația Roșca-Buhaiova-Hrecișca are 15.400 ha, înconjoară lacul Matița, între grindurile Letea și Chilia. Aici cuibărește cea mai mare colonie de pelicani din Europa, colonii de egrete, lopătari, stârci galbeni, și tot aici se află șleauri de silvostepă și pădurea Letea cu stejari brumării sau pedunculați, frasini, plopi tremurători și plante agățătoare.

Bine ati venit in chilia veche

Rezervația Perișor-Zătoanele are 14.200 ha, în estul lacului Dranov la sud de brațul Sfântu Gheorghe. Aici cuibărec cele mai multe lebede, pelicani creți, etc.

Rezervația Periteasca-Leahova de circa 3900 ha, situată în limanelor Razim-Golovița-ZmeicaSinoe, cu insula Popina și grinduri nisipoase, este zona cea mai populată cu păsări de pe coastă. La fel de interesante sunt și celelalte rezervații: Padurea Caraorman, Uzlina, Grindul Lupilor și altele.

Biserici: Biserica„Sfintii Voievozi” din Chilia , Schitul Sf. Atanasie la aproximativ 5 km de satul Chilia Veche, Biserica ortodoxa de rit vechi, Meşteşuguri specifice mai exact atelierul de împletituri din papură infiinţat de Fundaţia Principesa Margareta și Asociația Locală Nufărul Alb valorifică în mod creativ una dintre cele mai importante resurse naturale ale zonei.

Arhitectura tradițională: o constantă a peisajului rural sunt vechile case cu pereţi de lut, cu acoperiş din stuf, alături de care au aparut pe timpul comunismului și încă mai continuă sa apară, în perioada actuală, construcţii noi – nearmonizate, însă, cu specificul zonei.

Legende locale : se spune ca la marginea sud-estică a Merheiului Mare s-ar fi aflat Pseudo Stoma zis “gura falsă”, despre care aduce aminte geograful antic Ptolomeu Claudiu (sec. II e.n.), dorind să arate că această gură nu avea ieşire la mare iar navigatorul care ar fi folosit-o s-ar fi putut înşela încercand să iasa pe aici cu corabia.

Pescuitul

Aflati aici, veti descoperi o mulțime de brațe secundare și gârle din jurul Chiliei Vechi si locuri de pescuit, lacuri,balti, bratul chilia sau cum ar fi brațul azi denumit Tătaru (odinioară „Tatomir” nu de puține ori a scos la iveală adevarați « monștri » subacvatici – Specii de pesti : somn, crap, știuca, șalău etc. spre deliciul gastronomic al turiștilor care poposesc la Chilia Veche.Pentru pescui nu uitati sa va achizitionati de pe site-ul ARBDD documentele necesare de intrare si pescuit in Delta Dunarii, mai multe detalii despre Permisele de Pescuit Aici

Mai aproape de Chilia Veche sunt trei aeroporturi, dintre care două sunt aeroporturi mai mari,Aeroportul Internațional Henri Coandă si Mihail Kogălniceanu Constanța International Airport. Cel mai apropiat aeroport din România este Aeroportul Tulcea, aflat la o distanță de 37 mile (sau 59 km), Sud-Vest. Pe lângă aeroporturi, există și alte opțiuni de călătorie disponibile cum ar fi masina personala, autocare,microbuze sau pe apa .

Drumuri

Legătura rutieră directă către Chilia Veche este asigurată de DC1, cu o lungimea de 24,0
km pe teritoriul comunei. Drumul este pietruit, chiar renovat recent si nu asfaLtat, dar într-o situatie rea, acuza localnicii. Sunt necesare fonduri pentru modernizarea drumului şi întretinerea podurilor de peste canale. Legătura cu municipiul Tulcea şi localitătile de pe bratul Chilia se asigură şi pe cale fluvială.

Comuna Chilia Veche se confruntă cu problema existentei unui drum comunal care face legătura între teritoriul comunei Chilia Veche şi localitătile învecinate. Pentru a facilita accesul turiştilor şi a potentialilor investitori în comună, sustinem ideea reevaluării acestui drum în Drum Judetean cu alte cuvinte drumul trebuie asfaltat.

Apă şi canal

Comuna Chilia Veche nu dispune de canalizare, dar s-a realizat deja un studiu de fezabilitate pentru un proiect de integrat de realizare a retelei şi de constructie a unei statii de epurare, în perioada 2008-2011.

În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, s-a primit aprobarea pentru un proiect în baza HG
577/1997+PDR, înlocuirea sistemului de alimentare cu apă potabilă fiind prevăzută printr-un proiect pentru perioada 2008-2010.

Primăria comunei Chilia Veche are plăcerea de a vă prezenta strategia de dezvoltare locală, prin care doreste să fixeze obiectivele pe care administrația locală și le-a propus pentru următorii 6 ani. Perioada de 6 ani, din 2021 până în 2027, este una aleasă strategic, întrucât aceasta se suprapune cu următoarea perioadă de programare stabilită de către Comisia Europeană.

Prin această strategie se propun inițiative de dezvoltare a turismului, a infrastructurii și de conservare a patrimoniului. Prezenta lucrare are ca scop sublinierea potențialului de absorbție a fondurilor europene. Comuna a fost observată îndeaproape pentru a putea înțelege nevoile si opțiunile cetățenilor. Chilia Veche strategia de dezvoltare 2021-2027

Comunicatii

Comuna are acces la diverse tipuri de telecomunicaŃii: telefonie fixă, mobilă, televiziune prin cablu,dar numai un segment redus din populaŃie beneficiază de aceste mijloace: 11% din populaŃie are acces la serviciile de telefonie fixă, 45% la telefonie mobilă, 30% la televiziune prin cablu, internet.

Pozitionare:

Localitatea Chilia Veche este asezata in Campia fluvio-marina de la contactul Dunarii cu Marea Neagra la o altitudine de 7 m. Este caracterizata prin forme de relief: campii, grinduri, Delta Dunarii etc.

Sub raport climatic – clima continentală: veri fierbinți cu precipitații slabe; ierni nu prea reci-cu viscole puternice; temperatura medie anuala 12°C; cantitatea medie de precipitații 367mm/mp anual.

Climă continentală: veri fierbinti cu precipitatii slabe; ierni nu prea reci cu viscole puternice; temperatura medie anuală 12 °C; cantitatea medie de precipitatii 367mm anual.

Evenimente locale: Serbările Comunei Chilia Veche – 09 septembrie

 

Judet: Tulcea
Localitate: Chilia Veche
Adresa:  Strada Dunarii nr. 65
Telefon:  0240/547301
Fax:  0240/547384
E-mail:  [email protected]
Website:  primariachilia.ro
Primar: CIAUȘ TIMUR-ALEXANDRU

 

Speram ca va placut articolul nostru Chilia Veche – Comuna din Romania. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment