Cardon – Sat din Romania

Cardon – Sat din Romania, este un mic cătun cu doar 6 locuitori, component al comunei C.A. Rosetti judetul Tulcea, amplasat în Delta Dunarii la extremitatea sud – estică  a grindului Letea, în nordul golfului Musura, o așezare pescărească, apărută în apropierea unui pichet de grăniceri.

De la Sulina, un canal amenajat de-a lungul țărmului golfului Musura face legătura cu satul, din care pornește un drum de aproape 9 km, întărit cu piatră spartă, până în centrul de comună.

Între Sulina și Cardon s-a deschis un drum pietruit, paralel cu canalul Cardon, care înlesnește accesul spre sat și spre locurile cele mai izolate din deltă, chiar dacă inundațiile din toamna anului 2006 l-au rupt în mai multe locuri, drumul fiind refăcut ulterior.

cardon

Vatra satului este de tip risipit, despărțit în două de o gârlă de cca. 1,5 km lungime, cu o dispunere haotică a celor câtorva case, pe spații largi, terenuri cultivate sau neproductive.

Populația a cunoscut o evoluție descrescătoare, iar cei câțiva locuitori încăpățânându-se să rămână în sat, ocupându-se cu pescuitul și creșterea animalelor, unele case fiind părăsite, iar cele care au rămas în picioare au un aspect destul de dezolant, la fel ca localitatea în ansamblu.

Recent, în apropierea satului la aproximativ 2 km in zona Pădurii Letea a fost construit un schit, cu hramul Buna Vestire, care va putea fi folosit și de locuitorii satului, deoarece acesta nu dispune de Biserică și nici de alte dotări edilitare.

Sute de credincioși sunt așteptați să participe la hramul Schitului. Slujba va fi oficiată de mai mulți preoți, după care toți oaspeții vor fi invitați la masa tradițională unde vor fi servite mai multe feluri de preparate din pește.

Manastirea Buna vestire delta dunarii

Istoric

Numele catunului este de provenienta slava si inseamna “pichet de graniceri”. Este o asezare pescareasca aparuta langa un pichet de graniceri in preajma celui de-al doilea razboi mondial. Extras din Identitate si continuitate romaneasca – Corneliu Motoc.

Speram ca va placut articolul Cardon – Sat din Romania

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment