Maliuc – Comuna din Romania

Maliuc – Comuna din Romania – La numai 24 de mile maritime de “marea cea mare”(Pontul Euxin) pe Brațul Sulina se afla asezata localitatea Maliuc la 30 km de orasul Tulcea,Dobrogea,  de pe malul stang al batranului fluviu, care dupa ce cutreiera jumatate din Europa isi depune zestrea milenara adunata de prin munti si vai, la picioarele amantei sale furtunoase si intunecate.Maliuc are vecini satenii din Gorgova dar pe malul opus (drept) la o distanta de aproximativ 5-6 km.

 

 Istoria satului Maliuc

 

Este cea mai noua localitate a Deltei Dunarii construita in anii 50 ca centru de experimentare a stufului si care se dorea sa fie transformata in oras cu peste 2000 de locuitori. Pentru infiintarea unui centru de cercetare stuficol in Delta Dunarii, a fost ales un ostrov marginit de vechea si noua taietura a bratului Sulina. Se pare ca, in locul unde s-a decis amplasarea cladirilor destinate cercetarii exista locuinta unui pescar cu numele Maliuc.

De la numele acestuia locul a fost numit Maliuc la fel si intreg ostrovul. Nu stim daca exista una sau mai multe locuinte, dar Maliuc era cu siguranta fie primul, fie o persoana mai importanta care a locuit aici Daca cercetam hartile vechi ale Comisiei Europene a Dunarii, nicaieri nu ne este mentionat acest nume. In zona gasim alte nume de locuri si garle ca Papadia, Rusca, Monodendri, Veniko, Kalo-Ayros, dar locul nu a fost numit dupa acestea.

De altfel, documentele pastrate in arhive pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial nu mentioneaza nicaieri numele de Maliuc. Daca facem o paralela intre numeroasele garle care legau Dunarea de balta si numele lor, observam ca majoritatea au numele unor oameni care aveau in zona o coliba sau o locuinta de pescuit, ca: garla Rusului, garla Aseica, garla Turcului, garla lui Mos Colea, garla lui Mos Ion, Arehova, Arhipenco etc.

E posibil ca la aceasta confluenta a vechiului si noului brat, acest MALIUC sa fi avut o locuinta folosita la pescuit. Daca cercetam etimologia numelui Maliuc observam ca este de origine ucraineana si vine din cuvantul “Maluk” care inseamna “copil mic”. Acesta era un nume des folosit in secolele IX-XIV in toate clasele sociale. Potrivit unei alte ipoteze numele Maliuc ar putea proveni dintr-o porecla data unui om mic de inaltime care locuia aici, tot de origine ucraineana.

Putem trage concluzia ca dupa al doilea razboi mondial un pescar de origine ucraineana a trait aici, de unde locul si-a luat numele lui. Marturie poate sta si poza de mai jos care este facuta la sfarsitul anilor 40 si care prezinta o locuinta pescareasca facuta exact in aceasta zona, poate chiar locuinta lui Maliuc.

POZA DIN ZONA ACTUALA A LOCALITATII MALIUC REALIZATA LA
SFARSITUL ANILOR “40

Maliuc-anii-40

”In anul 1956 cand s-a tinut consfatuirea care a reglementat dezvoltarea economica-stiintifica a Deltei Dunarii, ostrovul Maliuc era mai mult o mlastina in care crestea stuful din abundenta. Se gasea doar o suvita ingusta de nisip, scaldata de revarsarea apelor in timpul viiturilor. Sedintele s-au tinut intr-o sala a carei pereti erau confectionati din panouri din stufit. Mesele la care s-au asezat specialistii, erau de o lungime neobisnuita, incheiate din scanduri negeluite, abia acoperite cu modeste invelitori.

 

Participantii au dormit in calele vapoarelor dormitor cu care venisera. Este interesant de evocat evolutia acestui ostrov Maliuc. Terenul ca o fasie de grind, candva umblat doar de mistreti a fost continuu inaltat si largit. S-a pompat deasupra lui apa cu mal si nisip. O draga scotea amestecul de mal si nisip de pe fundul bratului Sulina invecinat si-l arunca impreuna cu apa pe ostrov, printr-un tub de grosimea unui om.

 

Dintr-o data se varsau 650 m³. Pe marginea ostrovului fusese construit un gard, dintr-o impletitura deasa de ramuri de salcie, care lasa apa sa treaca inapoi in Dunare, dar oprea malul si nisipul. Ca urmare ostrovul si-a schimbat curand aspectul geografic, transformandu-se intr-o insula de vegetatie bogata si umbroasa.

 

Aici a fost fondata localitatea Maliuc devenita de la inceput, centrul dezvoltarii si studierii stiintifice a stufului.”145 Aici s-au facut cercetari stuficole, piscicole si silvice. In anii 70 a fost oprita cercetarea din cauza rezultatelor modeste obtinute in aclimatizarea stufului, iar localitatea nu s-a mai dezvoltat asa cum s-ar fi dorit initial.
Ioan Petrescu, Delta Dunarii-aspecte-resurse, Editura Scrisul Romanesc,
Craiova, 1975, p.295
Daca toate celelalte localitati, din Delta Dunarii, au un trecut istoric sau au aparut ca o necesitate pentru stabilirea unor populatii, indeosebi dupa revenirea Dobrogei la Romania, dupa mai bine de 465 de ani de stapanire otomana, Maliucul este o asezare noua, cu o istorie de numai jumatate de secol.
Cu toate acestea avem prea putine documente oficiale sau alte marturii scrise. Putinele informatii au putut fi culese si prelucrate de la cei care astazi inca mai locuiesc pe aceste meleaguri si care cu greu isi mai aduc aminte de orasul Maliuc-orasul din delta asa cum invatau copii la scoala la orele de geografie sau “orasul stiintei” cunoscut in lumea specialistilor.

 

Blocurile din localitatea Maliuc

Blocurile din localitatea Maliuc au fost construite in cadrul etapei I de dezvoltare a localitatii. Primele, numite si “blocurile mici” intre anii 1960-1962, iar celelalte numite “blocurile mari” intre anii 1963-1964. Blocurile mici sunt in numar de cinci, construite cu un singur etaj din caramida plina si invelite cu tigla.
Ele sunt formate din garsoniere si apartamente cu doua camere. Unul din blocurile mici era dotat cu hornuri si era numit si blocul specialistilor. Blocurile mari sunt in numar de patru, asezate pe malul Dunarii si sunt construite cu doua etaje din caramida celulara. Acoperisurile au fost izolate cu un“praf hidrofob” de 30cm. Acestea aveau garsoniere, apartamente cu doua camere, iar la scara A a fiecarui bloc exista un apartament cu trei camere.
Destinatia construirii acestor blocuri era cazarea cercetatorilor. In apartamentele cu doua camere locuiau doua familii. Cercetatorii veniti aici aveau toate conditiile moderne de locuit de la oras. De asemenea, primeau la salariu un spor de 50% pentru izolare. Majoritatea cercetatorilor stateau perioade scurte de timp, in general pana la terminarea unei teme de cercetare in care erau angrenati, apoi cereau transferul.

 

Blocurile-din-maliuc

Pe langa cazarea cercetatorilor, in blocuri existau garsoniere si apartamente pentru protocol. Localitatea era des vizitata de personalitati politice, cercetatatori veniti in schimburi de experienta, precum si de participanii la numeroasele consfatuiri avute aici. In 1962 a fost vizitata chiar de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Practic localitatea Maliuc era vazuta ca un simbol al cercetarii romanesti, iar sedintele avute aici un mare ecou in presa vremii: -1957 Consfatuirea Asociatiei Stiintifice a Inginerilor si Tehnicienilor -1959 Consfatuirea Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale -1963 Congresul International de Limnologie -1968 Tabara curs Cinegetica -1970 Consfatuire de Geobotanica -1973 Consfatuirea pe tara a Piscicultorilor din R.S.R. -1980 Curs international de instruire apicola Pavarea strazilor din Maliuc s-a facut in anul 1964, iar zidul de protectie de pe malul Dunarii imediat dupa inundatiile din 1970, pentru a preintampina evenimente de acest fel.

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE
ESCOPERIRI ARHEOLOGICE DIN CULTURILE HAMANGIA, BOIAN SI GUMELNITA IN JUDETUL TULCEAEpoca fierului este impartita in doua perioade mari: Hallstatt (sec XII-V i.e.n.) si La Tene (sec V-I i.e.n.). In prima  perioada cand apare metalurgia, se constata o inlocuire treptata a  bronzului care a fost folosit o perioada in paralel cu fierul.
Conflictele si razboaiele au produs o dezvoltare a folosirii Hallstatt este numele conventional al primei perioade a fierului, denumita astfel dupa localitatea cu acelasi nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea si al V-lea i.Hr.
 
 La Tene este un sit arheologic la capatul estic al Lacului Neuchâtel, Elvetia. Prin extindere, numele se refera la o cultura din perioada tarzie a Epocii Fierului, creata de celtii europeni. Cultura La Tene isi are originile la mijlocul secolului V i.Hr. epoca fierului  dupa cum arata si depozitul descoperit in localitatea Sambata Noua unde s-au gasit 34 de celturi.
O echipa de cercetatori romani si francezi a descoperit amplasamentul unei locuinte, de fapt cea mai veche constructie de acest gen cunoscuta in prezent, pe actualul teritoriu al Deltei Dunarii. Cercetarile arheologice s-au desfasurat pe situl de la  punctul Taraschina. Acesta se afla pe raza comunei Maliuc, aproape de Lacul Furtuna.
Primele analize radiocarbon demonstreaza ca situl din zona Taraschina a fost ocupat de-a lungul unei perioade cuprinse intre anii 4850-4350 i.e.n. Motivele abandonarii sale raman inca necunoscute.
„Acest sit, vechi de aproape 7000 ani, constituie cea mai veche dovadă documentată a locuirii umane în zona mai sus amintită. Săpăturile arheologice si sondajele în adâncime indică existenţa unei succesiu ni de niveluri de locuire ce formea ză o stratigrafie de aproape trei metri grosime.
Fragmente descoperite in situl Taraschina
fragmente-sit-taraschina

Turism în Delta Dunării – Maliuc

Maliuc

Pentru cei care se bucură de o vacanță activă, sunt o mulțime de sugestii în Maliuc.Aici va asteapta niste gazde foarte primitoare unde puteti servi o multime de retete cu mancaruri deliciose si tradionale din peste  cum ar fi Ciorba de peste lipoveneasca din Delta Dunarii si Chiftelutele de peste.
Puteti ajunge pe calea apei si sa vizitati Mila 23, plimbari cu caiacul pe canalele si lacurile Deltei Dunarii,vizitării Rezervației Biosferei Delta Dunării, cum ar fi ghiolurile Fortuna,unul dintre cele mai mari lacuri din regiune , Sontea, Papadia unde aveti ocazia sa admirati specii de pasari (Aproximativ 300 de Specii de păsări fac din Delta Dunării), sa pescuiti ,un paradis pentru pasionații de animale sălbatice,labirintul de canale mărginite de stuf, sălcii.La Maliuc poate fi vizitat si un interesant muzeu al deltei.
Contracost cu barca puteti vizita Periprava, în aval de Chilia Veche, este ultimul amplasament deservit de ambarcațiuni de pasageri pe brațul Chilia. La sud de Periprava, puteți explora impresionanta Rezervație Letea ( Padurea Letea ) cu copaci vechi de peste 500 de ani.
Stejarul, plopul negru, ulmul, frasinul și arbuștii spinoși sunt înăbușiți în târâtoarea tropicală numită periploca, o plantă mediteraneană cu scoarță brun-roșcată și frunze simple, lucioase, dând pădurii Letea aspectul tropical. Aici, puteți întâlni vulpi cu burtă neagră, cai sălbatici, mistreți, șoimi și vulturi cu coadă albă (Codalbul). Dunele de nisip din jur găzduiesc broaște țestoase și șopârle.
Delta este formata în jurul celor trei canale principale ale Dunării, numite după porturile lor respective: Chilia, Sulina  și Sfantu Gheorghe.
Pescuit – Apele Deltei contin aproximativ 160 de Specii de pesti de apa dulce si sarata.
Tipul de peste: Stiuca , Biban etc Zone de pescuit: Lacul Fortuna, Canalul Sontea, zona Holbina, Bogdaproste, Lacul Rosu, Lacul Lumina, zona Uzlina.Sezon: inceputul lunii iulie pana in decembrie
Tipul de peste: Salau, Zone de pescuit: Canalul 5, Lacul Sinoe, zona satului Sfantu Gheorghe.Sezon: iunie pana in septembrie
Tipul de peste: Crap,Zone de pescuit: Canalul Sontea, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunarea Veche, Bratul Chilia, Sezonul: inceputul lunii iulie pana in septembrie
Tipul de peste: Somn, Zone de pescuit: Bratul Sulina, Bratul Chilia, Sfantul Gheorghe
Sezonul: Aprilie; iulie până în octombrie
Nu uitati sa va achizitionati de pe site-ul ARBDD documentele necesare de intrare in Delta Dunarii, Mai multe detalii si info despre Permisele de Pescuit Aici
Mijloc de Transport Maliuc
Spre satul Maliuc va puteti deplasa pe apa cu Nava clasica Navrom din Tulcea,salupa sau barca etc.
Programul navelor si bilete online Navrom Delta Aici
Fragment preluat din lucrarea Identitate si Continuitate Romaneasca in Delta Dunarii de Motoc Corneliu Stefanita.
Speram ca va placut articolul Maliuc – Comuna din Romania.
Este posibil sa-ti placa sa citesti si despre Crișan – Comuna din Romania Aveți sfaturi legate de acest articol pe care doriti să le împărtășiți… trimiteți-le nouă Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment