Ciorba de peste lipoveneasca din Delta Dunarii
Ciorba de peste lipoveneasca din Delta Dunarii – De la noi, din Delta Dunării Borș de pește.
În ciorba de pește lipovenească nu intra decât 4 legume: cartofi, ceapă, ardei (gras si iute) și roșii. Pe langă acestea mai aveți nevoie de leuștean (sau pătrunjel după gust), sare, ulei și oțet. Dar partea cea mai importantă este peștele, cea mai bună ciorbă iese cu minim 4 feluri de pește.
Întâi puneți la foc ceaunul cu apa și legumele (legumele trebuie sa fie cam o treime din volumul de apă), lasați la fiert pana cand cartofii sunt aproape fierți. Dacă înainte de a le pune la fiert, coaceți puțin pe jar sau pe tablă roșiile și ardeiul și apoi le cojiți, veți obține un gust și mai intens.
Ciorba de peste lipovenesc
Puneți sare și gustați, trebuie ca zeama să fie puțin mai sarată, peștele va mai trage din sare. Puneți peștele în ceaun si NU mai amestecați (se fărâmă peștele).
În aproximativ 10 min peștele trebuie sa fie fiert (țineți focul din jar cât să fiarbă ușor apa în ceaun, nici să nu se oprească, nici să nu clocotească să rupă peștele în bucăți).
Când și peștele este fiert, puteți pune oțetul. Nu vă zgârciți, ciorba trebuie să aiba gust de acru, este o ciorbă și nu o supă (să simți cum te zgârie ușor pe gât când inghiți). Puneți și câteva linguri de ulei.
Cand este gata, luați ceaunul de pe foc, aruncați o mână de leuștean (sau patrunjel, după gust) tăiat mărunt și acoperiți timp de 10 minute.
Ciorba de pește lipovenească se manancă în mod tradițional așa:
Se scoate peștele pe un platou și se servește cu mujdei de usturoi (mujdeiul poate fi simplu sau cu roșii coapte si cojite si apoi frecate împreuna cu usturoiul). Apoi se servește zeama, cu mujdei si ardei iute (ciușcă – cum îi spunem noi, dobrogenii).
Bors de peste lipovenesc
PS: Legenda spune că cel mai bun borș de pește se face cu apă din Dunăre . Vă invit să îl savurați “la noi acasă”… în Delta Dunării..
Ciorba de peste lipoveneasca din Delta Dunarii

Speram ca va placut reteta noastra de Bors de peste lipovenesc din Delta Dunarii, este posibil sa-ti placa si reteta de Bors de peste lipovenesc din Delta Dunarii