Bors de peste lipovenesc din Delta Dunarii

1

Pentru reteta traditionala Bors de peste lipovenesc din Delta Dunarii (borş pescăresc sau ciorba de peşte) avem nevoie de cateva legume, care le are pescarul la indemana in sezonul cald: cartofi, ceapa, ardei gras, ardei iute şi roşii, iar in sezonul rece, iarna, doar ceapa si cartofi.

Pe langa legume, la borsul pescaresc mai este nevoie si de leustean, sare, ulei si otet, apa sau apa din dunare.Pentru cea mai buna si gustoasa ciorba avem nevoie si de peşte: crap, somn, Stiuca, oblete, Biban ,caras, platica,babusca.

Acum este timpul sa vorbim putin si despre modul de PREPARARE

Pestele slab dar si pestele gras, va da un gust de neuitat ciorbei. Pescarii de la fata locului au si ei secretul lor,  lasă în peşte icrele si basica, care lasa in bors o grăsime gustoasa în ciorbă. Sfat: Pentru gust e bine sa folosim peste crescut in mediul salbatic, nu cel de crescatorie.

Pregatim si punem la foc ceaunul  cu apa şi legumele , fără roşii , legumele trebuie să fie cam o treime din volumul de apă si lasam la fiert. Cartofii  ii taiem in patru sau cubuleţe mici depinde de preferinta, ramane la aprecierea dvs., si ii lasam la fiert pana sunt aproape fierţi.

Adaugam si sare  dupa gustul dvs., mare grija, zeama trebuie să fie puţin mai sarata pentru că pestele va mai trage din sare.

Urmatorul pas adaugam pestele în ceaun (sa ocupe si el o treime din volumul de apa) si nu se mai amestecă, doar scoatem spuma.

În  aproximativ 20-25 de minute pestele este fiert si ciorba gata. Cu 4,5 minute înainte de final adaugati roşiile taiate cubuleţe sau dupa preferinta dvs. Odata ce peste a fiert se adauga si otetul. Ciorba de peste din inima deltei dunarii se acreste doar cu otet. La final, atunci cand este gata scoatem ceaunul de pe foc, adaugam o mana de leustean taiat marunt si acoperim ceaunul cu un capac timp de 15 minute.

Ciorba de peste se poate servi dupa cum urmeaza:

Scoatem pestele, imediat si cartofii pe un platou, dupa care ii servim cu mujdei de usturoi. Mujdeiul dupa bunul plac, simplu sau un amestec de ciorbă, sare, ardei iute murat si otet.

Apoi vom servi zeama, cu mujdei si ardei iute.

De obicei merge o votca, tuica sau alta tărie dar si un vin alb sec.

Speram ca va placut reteta noastra de Bors de peste lipovenesc din Delta Dunarii, e posibil sa-ti placa si reteta de Raci umpluti cu orez.

Pofta buna..

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.