Somn (pește) – Totul despre Somn

Somn (pește) – Totul despre Somn(Silurus glanis) , o specie de peste care face parte din categoria răpitorilor, familia Siluridae, crește peste 3,7 m lungime și cântărește sute de kilograme. Somnii constituie aproape 2900 de specii plasate în aproximativ 35 de familii. Majoritatea speciilor locuiesc în apă dulce, dar câteva, aparținând familiilor Ariidae și Plotosidae, sunt marine.

Somnii de apă dulce se distribuie aproape la nivel mondial și trăiesc într-o varietate de habitate, de la ape lente sau stagnante la pâraie rapidă de munte; somnii marini se găsesc în apele de mal de la tropice. Somnii sunt, în general, locuitori de fund, gropi,mai activi noaptea decât ziua, vaneaza in ape tulburi, in valtorile curentilor, când temperatura apei este peste 5 – 8 grade celsius.

Animalele adulte duc în general o viață solitară.cu toate acestea varsta lui poate ajunge pana la 80 de ani chiar si mai mult iar in Europa de Est, creșterea și pescuitul somnului joacă un rol economic important.Pescarii nostri dar si cei straini vizează specia de somn.

 

Mod de Hranire

Majoritatea se hrănesc cu aproape orice fel de hrana animală sau vegetală, in tara noastra il putem atrage la momeli cum ar fi viermi, pești mici din categoria ciprinidelor, platica, caraselul, broaste,raci, ramele negre dar si rosii folosite buchet, coropisnitele, lipitorile, momelile artificiale precum shad-uri, lingurițe oscilante sau voblere.

 

Perioada de Reproducere

Ei bine somnul depune icre între lunile mai și iunie, când apa are o temperatură între 15 – 18 grade. Icrele sunt depuse în locuri bogate cu vegetatie abudenta iar cantitatea depusa mereu depinde de modul de hrănire și cat de mare este femela.

Somnul - Peste Rapitor

Mod de viață

La scurt timp , intr-un interval de 2 – 3 zile apare puietul care are o mărime de 4 – 5 mm. În primele 10 zile ei sunt extrem de sensibili la lumină. După această perioadă încep să se deplaseze activ consumând plancton, crustacee mici. În caz că nu gaseste destulaă hrană apare canibalismul.La vârsta aproximativa de 4 – 5 ani somnul se poate reproduce.

Somnul are capacități excepționale de miros și gust, fiind capabili să detecteze urme minuscule de parfumuri specifice, Somnul are, de asemenea, o viziune bună în apă limpede și poate auzi bine și poate detecta vibrațiile utilizând simțul liniei laterale.

 

Echipamentul de pescuit

Echipamentul de pescuit la somn de care are nevoie un pescar va depinde de tipul și mărimea somnului căutat. Spre deosebire de alte forme de pescuit, somnul variază foarte mult ca dimensiune, de la „consumatorii” de 2 kilograme la monștrii de o sută de kilograme. Evident, cerințele de abordare vor trebui să se potrivească cu aplicația.Spre deosebire de pescuitul pentru Crap și multe alte Specii de pești, nu există mii de variante de cârlige, momeli, jiguri și alte obiecte necesare pentru a avea succes.

 

Am învățat exact ce funcționează și ce nu când vine vorba de uneltele de pescuit la somn și mi-am redus abordarea la un număr minim de articole.Privind în urmă de-a lungul anilor, urăsc să mă gândesc la câți bani am irosit la început pe lucruri care nu erau corecte și care nu aveau să funcționeze niciodată.A fost un moment în care încercam orice și totul și nu numai că mă costa foarte mulți bani (pe care nu îi aveam), dar am pierdut o cantitate extraordinară de timp, plus că nu m-a ajutat deloc să prind mai multi pesti.

 

Aceasta este resursa pe care mi-aș dori să o am când am început. Un ghid simplu, simplu, despre ceea ce funcționează, ce nu, și de ce aveam nevoie și, mai important, de ce nu aveam nevoie.Fiecare barcă și fiecare pescar profesionist are o marcă diferită pe ele, iar unele au mai multe mărci. Se pare că nu lipsesc sponsorii și produsele care doresc să-și pună numele acolo.Există variante de fire, lansete și cine știe câte tipuri și stiluri diferite de năluci și plumbi de pescuit.

 

Când adăugați variațiile de culoare și dimensiune ale acestor năluci la diferite stiluri, există sute de mii de produse care sunt „înclinate” și toate sunt vândute ca fiind mai bune decât restul.Avem nevoie de o trusa de pescuit pentru carlige, plumbi, cateva năluci cunoscute si diverse accesorii ,lanseta si mulineta de somn mai ieftina sau mai scumpa in functie de peste si marimea viztata,fir, manusi, o gafa si bineinteles  momeala vie sau articialala, sau un clonc daca pescuiti la clonc. Fire intinse tuturor!

Speram ca va placut articolul nostru Somn (pește) – Totul despre Somn

Va rugam sa completati articolul nostru cu diverse idei, sfaturi, monturi, noi tinem cont si de sfaturile pescarilor..asta pentru ca ne pasa!