Momeli artificiale (naluci) – Totul despre naluci - Ghidul Complet al Pescarului cu Naluci

Momeli artificiale (naluci) – Totul despre naluci – Ghidul Complet al Pescarului – Nalucile imita victimele vii ale pestilor rapitori, pentru ca stiuca, bibanul, pastravul, cleanul si salaul ataca aproape orice obiect care seamana a peste.Nalucile sclipitoare se gasesc in forme, culori si dimensiuni cu totul ciudate, cu denumiri fanteziste pana la extreme.

Este o pasiune interesanta intocmirea unei colectii de naluci care slujesc pentru diferite ape, pentru diferite imprejurari si pentru prinderea diferitelor specii de peste.Pentru majoritatea pescarilor sunt convenabile diferite naluci pescaresti si linguri sclipitoare.Naluca sare in sus si in jos sub apa, iar lingura se roteste in jurul axului imaginar.

Wobblerii sunt confectionati dintr-o bucata vopsita de lemn, masa plastica sau metal si sunt de trei tipuri principale:wobblerul de suprafata, cel inotator si cel scufundator.Wobblerii de 7,6 cm sunt ideali pentru stiuca si clean, dar daca pescuim exclusiv la stiuca, putem agata pe fir un wobbler chiar de 30 de cm.

Wobblerii de suprafata:Folosirea wobblerilor de suprafata este cea mai savuroasa experienta pentru ca momeala artificiala vizibila apare in mod repetat deasupra suprafetei apei.Mai ales muscaturile stiucilor sunt de neuitat.In acest caz, rapitorul sare mult din apa, ca sa atace, plesnind puternic suprafata.

Majoritatea wobblerilor de suprafata nu se aseamana cu nici un fel de hrana cunoscuta de rapitori; probabil vibratia lor provocata la suprafata trezeste instinctul stiucii.Cu siguranta pestii cred ca este o broasca, un sobolan de apa sau un soarece care inoata.Wobblerii de suprafata sunt eficienti pe langa palcurile de trestii, adica deasupra vegetatiei in apa limpede, nu mai adanca de trei metri.

Wobbleri inotatori:Exista naluci cu mai multe moduri de folosire.Se poate pescui cu acestea sub suprafata; in acest caz firul trebuie recuperat sus incet, dar il putem lasa si mai spre fund, cu smuciri repetate din varful lansetei.Sub capul wobblerul se gaseste o lopata mica care determina balansul lor.

Dopurile pescaresti prevazute cu lopeti mari, cu unghiuri obtuze se scufunda mai adanc decat cele mici, montate cu lopeti cu unghiuri ascutite.Iata cateva dintre wobblerele scufundatoare:Shakespeare Big S, Rapala Shad Rap, abu Hi-lo, Booker Tail Crankbait si Rapala Fat Rap Deep Runner.

Jerkbait:Aceste naluci de dimensiuni mari, facute din una sau mai multe bucati au fost inventate pentru pestii mari, rapitori.Mare parte a miscarilor nalucii depinde de pescar, care trebuie sa foloseasca un echipament rezistent, ca sa poata arunca si “dansa” naluca.Se gasesc tipuri de wobbler scufundatori si intre ape.

Wobblerii scufundatori:Wobblerii scufundatori se scufunda in adancime imediat dupa aruncare.Putem acoperi cu ei adancimi diferite, in functie de cat de jos ii lasam si cat de repede ii recuperam.Un tip considerat clasic este Creek Chub Pike.Cu acest wobbler a fost prins recordul britanic actual de stiuca, un exemplar de 21,23 kg.Acest tip se poate cumpara si intr-o varianta din doua parti.

Linguri rotative:Lingurile atrag pestii cu stralucirea lor si cu vibratiile provocate de miscarile lor.Lingurile se compun din doua parti:dintr-un ax si dintr-o lingura care se roteste in jurul acestuia.Cele mai renumite linguri sclipitoare sunt fabricate de Mepps.Cele de marimi mai mici(de la 00 pana la 1) sunt momeli exceptionale la biban si clean.Fabricanti de incredere mai sunt Rublex, Landa sau Abu.

Naluci rotative:Aceste naluci americane cu infatisare ciudata au fost proiectate initial pentru bibanul american, dar s-a constatat ca au un aspect atragator si pentru stiuca.Datorita dimensiunii si culorii lor sunt foarte evidente, astfel ca sunt eficiente mai ales in apa tulbure.De obicei se monteaza usor pe ele si protectorul pentru vegetatie, pentru a putea fi folosite si intre plante.

Linguri:Lingurile sunt confectionate dintr-o bucata de metal simpla, pe al carei prim capat este montat un carlig, iar la celalalt un inel fixator si totusi multi rapitori putem prinde cu ele.La recuperarea firului, lingurile se misca ca pestisorii, pe deasupra; in timpul zilei reflecta si razele de soare, fapt care le face sa devina cea mai dorita momeala a apelor insorite si curate.Cele mai bune linguri:Kuusamo.

Speram ca va placut articolul Momeli artificiale (naluci) – Totul despre naluci, Este posibil sa-ti placa si Momeli naturale – Pescuitul cu momeli naturale, Salaul : Tactica,Momeala,Echipament sau Pescuitul cu naluci. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment