Șalăul, descriere, raspandire – Totul despre Șalău

  1. Șalăul, descriere, raspandire – Totul despre Șalău – Stizostedion lucioperca sau Sander lucioperca este un pește rapitor de apa dulce din familia Percidae.Salaul este cel mai mare și mai impresionant membru al familiei bibanilor. Are un corp dur, musculos, care este lung și seamănă oarecum cu cel al știucii. Spatele său este de culoare verde-maroniu, flancurile sunt decorate cu dungi verticale întunecate (asemănătoare cu cele ale unui Biban), iar partea inferioară a acestuia este de culoare alb-crem.

Salaul are fălcile puternice și dinții lungi ascuțiți, se ascund în interior, cei doi din față sunt deosebit de lungi și dau peștilor un aspect asemănător unui vampir. Ochii sunt mari și în ape tulburi, adesea devin opace pentru a permite zanderului să-și vadă prada. Ca membru si Specie a familiei bibanilor, posedă aceeași aripă dorsală dublă distinctivă. De asemenea, are o coloană vertebrală plată pe spatele capacului branhial. Aripioarele cozii sunt întunecate, în timp ce aripioarele pectorale, pelvine și anale au toate o culoare alb murdar.

Locuri preferate ale Salaului – Zander

Zanderul este un prădător excelent, preferând ape tulburi, în care să-și găsească prada. Locurile minunate pentru a prinde salau includ canale și râuri adânci. Le place să pândească în jurul podurilor, praguri și a altor structuri, deoarece nivelurile reduse de lumină din apa de mai jos le permit să vâneze mai eficient. Prezentarea momelii dvs. ușor în amonte de un pod este o tactică excelentă pe care o puteți folosi atunci când pescuiți la salau.

Deci, Cum putem prinde un Salau?

Zanderul este carnivor și va consuma aproape orice momeala cu care intră în contact, de la creveți și midii, la alți pești , inclusiv chiar unul pe celălalt! De exemplu obletele este cea mai buna opțiune pentru prinderea lui cu greutate de fund, fiind foarte eficient. Pescuitul de momeli cu năluci mici, voblere sau linguri pot funcționa și ele la fel de bine.

Utilizarea peștilor ca momeală necesită fie un cârlig dublu, fie triplu, împreună cu o urmă de sârmă. O secțiune a cârligului menține momeala în loc, în timp ce cealaltă secțiune este utilizată pentru a prinde peștele țintă. Momeala poate fi utilizată în mod similar cu o năluca, unde este aruncată și apoi recuperată, alternativ .

Linia de monofilament este, în general, mai bună pentru pescuitul de salau, în special atunci când se zbate, deoarece zanderul are tendința de a scutura violent capul dintr-o parte în alta când ajunge la suprafață. Linia monofilament este excelentă pentru a absorbi acele scuturări ale capului, în timp ce linia împletită se poate termina cu cârligul care se desprinde și cu un pește pierdut.

Aruncați o privire rapidă în interiorul gurii unui zander și veți vedea o mulțime de dinți ascutiti, dar nu prea multă carne.

Salau

El trăiește în apele curgătoare, bălți care pot avea și apă sărată cu o concentrație de până la 1 %. De la Ural, Anatolia regiunea de la Marea Caspică, Marea Neagră până la Marea Baltică în Europa Occidentală. Este un pește apreciat pentru carnea sa gustoasă.

Când incercati pescuitul de salau din barca, începeți cu năluci de scufundare. Așezați năluca în spatele bărcii și așteptați să cadă în jos, apoi scurtați linia până când năluca se ridică la aproximativ un picior sau doi de jos. Acest lucru poate dura ceva timp pentru a stăpâni și va depinde de viteza și direcția în care vă deplasați. În general, cu cât vă puteți mișca mai lent și puteți menține acțiunea în momeală, cu atât mai bine. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor si pescuitului cu momeli, schimbati, deoarece vor exista zile în care peștii sunt mai interesați de momeală atunci când se mișcă mai repede sau chiar mai încet decât ceea ce ați face de obicei. După ce ați localizat niște salai, scoateți jigurile.

Pescuitul în jig este o metodă foarte tactilă de pescuit, care necesită un pic de îndemânare. Salaul răspunde bine la mișcări foarte ușoare ale jigului. Ridicările simple, scurte ale lansetei in zig zag chiar de jos in sus sau chiar fara sa miscam deloc lanseta și lăsând apa curgătoare să miste jigul, poate face minuni. Salaul – Zander are tendința de a lua momeala pe măsură ce cade, iar cand ataca pestisorul din jig, precum și jigul în sine, simti ca si cum sa agatat, atunci intepam putin mai energic  . Pescuitul de jig pentru salau este o modalitate foarte plină de satisfacție de a pescui si prinde.

Șalăul este un pește răpitor care trăiește în apele cu un curs domol, lacuri sau în apele din porturile Europei. El poate fi întâlnit în Elba, Odra, Rin, Dunăre sau afluenții acestora. Preferă apele adânci, tulburi, peștele poate atinge 40 cm – 1,30 m lungime, o greutatea până la 19 kg, și o vârstă de 10 – 20 ani.

Depune icrele pe fundul apei, primăvara din mai până în iunie când temperatura apei atinge 12 °C – 15 °C. Icrele se lipesc de plantele sau pietrele din apă. Masculul va păzi icrele de alți pești, puietul devine apt de reproducție la vârsta de 2 – 5 ani când atinge o lungime de 30 – 40 cm.Șalăul este după știucă cel mai important pește răpitor din Europa. El vede și în ape tulburi și are un auz mai bun decât al crapului.

 

Pescuitul la Salau poate fi realizat cu orice lansetă puternică, dar este recomandabil să folosiți unelte pe care le-ați folosi pentru pescuitul știucilor doar în cazul în care atrageți o știucă mare. Unii pescari spun că o struna pentru pescuitul la salau nu este esențială și poate opri peștele să nu ia momeala, dar mulți exemplari de pescari de stiuca si salau recomandă utilizarea unei urme de sârmă.O lansetă bună pentru pescuitul de salau ar trebui să aibă o curbă de test de 2,5 lb sau mai mult.

S-ar putea sa-ti placa si Salaul : Tactica,Momeala,Echipament, Stiuca – Totul despre stiuca , O iesire de control la salau in zona Spantov-Oltenita sau Cand începe pescuitul dar si prohibitia la Salau?

Leave a Comment