Biban – Totul despre biban

Biban – Totul despre biban , deși bibanul este denumirea comună a mai multor specii de pești înrudite, se referă în mod corespunzător la membrii familiei bibanilor (Perca, Percidae) popular: costrăș, bondroș, ghiban , ordinul  Perciformes, clasa Actinoperygii. Bibanii sunt pești rapitori de apă dulce de dimensiuni mici și mijlocii, de obicei cu corpuri lungi, rotunjite, comprimate lateral și 2 aripioare dorsale, ochii sunt vizibili; aripioarele dorsale și pelvine sunt spinate. Dupa ce am vorbit intr-un articol precedent despre Stiuca mai jos vezi cu ce se hraneste Bibanul.

Bibanul se e hranește cu nevertebrate, raci și alți pești.Trăiește în iazuri mari, lacuri, canale și râuri de câmpie. Depunerea are loc în aprilie; femelele produc benzi lipicioase de icre pe care le înfășoară în jurul vegetației și rocilor, gata pentru ca masculul să le fertilizeze. După aproximativ trei săptămâni, tinerii eclozează.

Bibanul comun sau european este verzui, cu dungi întunecate, verticale pe laturi și culoare roșiatică sau portocalie în aripioarele inferioare. Se spune că cel mai mare biban a fost prins in Rusia, cântărește puțin sub 6 kilograme un exemplar rar dar normal crește până la o greutate maximă de aproximativ 3 kg , rareori mai mult. Bibanul galben, originar din estul Americii de Nord și introdus pe coasta Pacificului, este similar cu bibanul european, dar de culoare mai galbenă. Crește până la aproximativ 40 cm și 1 kg .

Bibanul de râu este una dintre cele mai bine studiate și răspândite specii de pești din Eurasia. Și totuși, în realitate, există mult mai multe întrebări în ceea ce privește biologia bibanului decât răspunsurile.

Biban Peste Rapitor

Ce parere ai despre acest articol:  Biban – Totul despre biban, Poti citi si despre Biban – Cum sa prindem Biban ? sau  Scrumbie ..Afla si citeste despre Cele mai bune locuri de pescuit la Dunare si din Delta Dunarii de Aici

Ce zici de o Saramura de biban din Delta Dunarii ?

Leave a Comment