Morunasul – Totul despre Morunas

Morunasul – Totul despre Morunas (Vimba vimba) sau “nasosi” cum le mai spun pescarii, face parte din familia ciprinidelor, gasit de cele mai multe ori in apele dunarii, sau derivatele dunarii cum ar fi canalul dunarea marea neagra sau “Canalul cu apa calda” Morunasul este un pește bentopelagic anadrom dulcicol sau salmastricol, cu o lungime de 20–30 cm si poate atinge uneori  50 cm și o greutatea de 500-600 g iar maxima 1,4 kg.

 

Corpul este relativ zvelt, ușor turtit din lateral. Gura este îndreptată în jos. Spatele este albastru-gri, părțile laterale și burta sunt argintii. Înotatoarele pectorale, ventrale și anale sunt gălbui, devin roșiatice înainte de a depune icre. Înainte de a depune icre, masculii dezvoltă peri de reproducere pe cap.

Botul este alungit cu o cocoașă caracteristică, gura este îndreptată în jos . Înotatoarea anală are mai multe raze decât branhiile albe și gura inferioară. Dinți faringieni pe un singur rând.

Europa:In ape stătătoare (lacuri și limanuri) cu suprafață mare, din bazinul hidrografic al Mării Negre (inclusiv în România (Dunarea,Siretul, Prutul, Suceava, Moldova, Buzăul, Bistrița, Crișurile, Oltul, Someșul, Cerna si Mureșul) și Republica Moldova) bazinele Caspice, Negre, Marmara și Mării Baltice, Suedia și Finlanda la nord până la 63°N), bazinul Mării Nordului de la drenaje Elba până la Ems.

În Anatolia: în bazinul Marmara, la sud până la Great Menderes și Lacul Egridir și la est până la drenajul Kızılırmak. Lipsă între drenajele Kızılırmak și Çoruh. Extirpat în Crimeea. Introdus în Rin.

Populațiile sedentare locuiesc chiar și în râuri mici sau în zona Mrenei. Se hrănește în principal cu moluște mici și larve de insecte. Se reproduce în râuri în râuri de mică adâncime, cu curgere rapidă și râuri pe pietriș.

Populațiile semi-anadrome se hrănesc în părțile împrospătate ale mării și migrează pe distanțe lungi pentru a depune icre. Populațiile lacustre se mută către afluenți cu curgere rapidă. Adulții cheltuiți se întorc în habitatele de hrănire. Amenințat din raza sa de acțiune din cauza obstrucției apei.

Produce 15.000-20.000 de ouă la vârsta de 6-7 ani . Populațiile semi-anadrome fac migrații de depunere a icrelor pe distanțe lungi, în timp ce populațiile lacustre migrează către afluenți cu curgere rapidă. În Nipr și Kuban, migrația începe în septembrie, scade iarna și se reia în martie-mai.

Pescuit

In ziua de azi pescarii prind morunasul la feeder folosind nada gen, porumb,grau,canepa,viermi,british bread, pescariii spun ca morunasii pe Mures in zona Alba nu sunt foarte mari nu se compara cu cei de pe Dunare sau canal, cardurile de morunasi nu sunt nici ele foarte numeroase si atunci pestele se satura repede si pleaca. Poti sa utilizezi nada fina, cosulet mic și lansezi des la 2-3 minute.

In cazul meu, cea mai productiva metoda este folosind Korum grub-feeder,atat in varianta inline/method cat si cea clasica.Si doar viermi,de regula mai multi pe carlig si un forfac scurt.

Viermele este sfant la morunas si de obicei cum acesta prefera apele mai adanci unde curentul este mai moale si adancimi de 2,5-4m, pestele nici nu pune probleme la o astfel de adancime daca transportam viermii pe substrat fara a apela pestii din pelicula apei cum sunt obletii.

Speram ca va placut articolul Morunasul – Totul despre Morunas.Este posibil sa-ti placa si Fusarul – Totul despre Fusar sau Lostrita.

Leave a Comment