Fusarul – Totul despre Fusar

Fusarul – Totul despre Fusar (Zingel streber este o specie de pește rapitor din familia bibanului (Percidae). Apare în regiunea Dunarii, Tisa, Vișeu, Someș, Criș, Târnava, Prut și Vardar în zonele fluviale cu o curgere rapidă.În Bavaria a fost găsit în Iller, Dunăre, Regen și Naab.Fusarul este una dintre speciile de pesti extrem de amenințate și se află pe lista roșie în tara noastra, Bulgaria,Austria și Bavaria.

De asemenea, este clasificată ca specie pe cale de dispariție de Convenția de la Geneva privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție și protejată în Europa de Convenția de la Berna.

Lungime medie: Lungimea fusarului este de obicei de la 12 până la 18 centimetri, rareori se atinge până la 22 de centimetri și cântăresc aproximativ intre 80-150g.

Fusar

Caracteristici: Fusarul are un corp alungit asemanator salaului de mici dimensiuni, unii pescari incepatori il confunda mereu cu salaul sau bibanul. Botul lung; gura inferioara, cu dinti uniformi; obrazul in partea posterioara zimtat; operculul este terminat cu un ghimpe.
Spatele si laturile galbene-cafenii, cu 4-5 dungi late, clar delimitate si intunecate, abdomenul alb-galbui.

Masculii, in timpul reproducerii, cu tuberculi albiciosi pe solzii corpului si ai capului.. Ochii mari se pot mișca independent unul de celălalt. Fusarul este pe cale de disparitie, odata prins trebuie eliberat imediat.

Habitat și mod de viață: Specie endemică de biban de Dunăre. Preferă secțiunile curgătoare, puțin adânci ale malurilor din regiunea mrenei și plăticii, cu fundul nisipos-pietriș. Spre deosebire de alti pesti, îi place și să stea în zonele din apropierea țărmului, care curg încet. Pot ajunge pana la vârsta de 5 ani

Cu ajutorul înotătoarelor sale pectorale și pelvine, se mișcă sacadat peste fundul apei. Activitatea sa principală este în amurg și noaptea. În timpul sezonului de depunere a icrelor, ouăle lipicioase sunt depuse pe maluri de pietriș puțin adânci, puternic revărsate.

Reproducere

În lunile martie până în aprilie, femelele depun ouăle lipicioase, care au o dimensiune de aproximativ 2 milimetri, în golurile din malurile de pietriș.

Modul de hrana

Modul de hrana constă in mici crustacee, viermi și larve de insecte, si ataca noaptea prin smucitură deasupra fundului și adesea sărind cu aripioarele pectorale și pelvine.

Speram ca va placut articolul Fusarul – Totul despre Fusar.Ai fost si tu la pescuit pe dunare? Fa-ti cont si publica si tu povestea ta sau hai la o barfa pe Forum !

Aboneaza-te Dunare.ro Youtube

Leave a Comment