Scrumbie de Dunare – Peste

Scrumbie de Dunare – Peste din Dunare Alosa (Caspialosa) Pontica Pontica – este un peste specific ponto-caspic, scrumbia de dunare este un clupeid cu importanta valorica al Marii Negre.

Ea are corpul comprimat lateral si carena bine dezvoltata, elemente caracteristice in general scrumbiilor.Gura mare,armata cu dinti moderat dezvoltati.

La ochi se observa pleoapele groase si adipoase. Scrumbia de dunare, peste marin migrator,formeaza carduri mari, in special in timpul reproducerii, cand patrunde in fluvii.

Perioada de migratie

Migratia incepe in Martie, dar reproducerea se declanseaza, de regula, in luna mai,desfasurandu-se in Dunare la 500-900 km. de gurile fluviului. Aceasta specie ierneaza in mare si se reproduce numai in fluvii. Dimensiunile la care ajunge sunt diferite,astefel unele rase si varietati ating 40 cm lungime si 500-800 g greutate, altele 22-30 cm lungime si 200-300 g greutate.

Primavara , in timpul migratiei de reproducere, scrumbiile de dunare se ingrasa mult, devenind mai rotunde.Dup ce isi depun icrele, multe din ele mor, iar cele ce se intorc in mare sunt foarte slabe.Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani,iar femelele la 3-4 ani, cand depun 10.000 -150.000 icre.Icrele sunt semipelagice,plutescin apa.Ele eclozeaza in Dunare.Larvele,devenite apoi pui,sunt antrenate de curent  la gurile Dunarii,unde raman toata vara.

Se intampla uneori ca, atunci cand apele Dunarii sunt mari, deci cu nivel ridicat, icrele sa fie aduse in balti si pe terenurile inundabile.Puii rezultati din icre raman aici si se scurg cu apele de inundatie,vara sau toamna. Productia unui an este in functie de bogatia generatiei din care este formata,stiind ca scrumbiile de dunare patrund in fluvii la varsta de 3-4 ani,iar masculii chiar la 2 ani.

Astfel , daca generatia de 3 ani, care, de regula este mai numeroasa,provine dintr-un an cand conditiile au fost favorabile dezvoltarii puilor, productia va fi mai mare.In anii cand generatia a fost saraca , productia anului cand aceasta generatie va fi pescuita va fi slaba.Asa se si explica de ce la noi,in unii ani , asistam la productii de scrumbie de dunare de 1.000.000 kg pentru ca, in alti ani sa se pescuiasca 1.000.000 kg.

De aceea , se si acorda o grija deosebita reproducerii scrumbiei de dunare si crutarii puietului ei.Pescuitul scrumbiei de dunare se executa in mare la taliene si cu avele de scrumbii, iar in dunare cu lansete de pe mal sau din barca sau cu setci de scrumbii, zonele bogate situandu-se la gurile dunarii si pe bratul Sf Gheorghe.

Peste delicios si bogat in grasimi (contine 26% grasimi), scrumbia de dunare se consuma atat proaspata, cat si sarata.Sarea se face dupa un anumit procedeu.Pestele este in prealabil congelat in apa si gheata cu sare, apoi se sareaza si se lasa sa stea 10-15 zile.Astfel sarat este pastrat in saramura, in butoaie care sunt tinute la frigorifer, la o temperatura de 0-2 grade celsius.Scrumbiile de dunare se afuma.Scrumbia de Dunare este cel mai sanatos peste din apele Romaniei, Scrumbia are o multime de beneficii pentru sănătatea umana. Vezi Clarificarile Anpa si cand poti pescui la Scrumbie.

Autor TH.Busnita ,I Alexandrescu. Speram ca va placut articolul Scrumbie de Dunare – Peste din Dunare. Ai fost si tu la pescuit pe dunare? Publica si tu povestea ta Aici

Leave a Comment