Saramura de Biban o straveche reteta de peste delicioasa din Delta Dunarii direct de la localnici care si-au pastrat traditiile si obiceiurile, deci preparata in mod traditional. Bibanul spun ei ca ofera un gust aparte saramurii in comparatie cu alti pesti, bibanul se curata de mate dar nu si de solzi, se spala si se sareaza, apoi se frige, pe plita, tabla (se asterne un strat de sare mare) sau gratar, se intoarce la fiecare 3 minute, urmand dar fara sare, ardeii grasi, rosiile, ardeiul iute, dupa care se curata si il taiati rondele sau dupa preferinta.
Dupa ce am pregatit pestele si legumele, punem apa la fiert in jur de 650 ml, cat sa acopere pestele, sare dupa gust, foi de dafin..Dupa ce pestele a clocotit, adaugam si legumele coapte taiate fasii sau rondele si le fierbem 3,4 minute si oprim focul, la cateva minute adaugam si usturoiul, urmat de patrunjel, punem capacul si lasam sa infuzeze 10-15 minute.Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie.Se serveste cald cu mamaliguta.Pofta Buna!
Ingrediente – Cantitate bruta pentru 10 portii :
1.5 kg de pește copt (biban, crap, somn sau caras
2 ardei gras sau capia
1 ceapa mare
1 ardei iute
2-3 roșii, medii, de grădina,sau suc de roșii de casa)
Câteva fire de pătrunjel
5-6 căței de usturoi
Oțet – după gust
Sare și piper, după gust . Preparatul se prezinta pe platou sau farfurie. Se poate servi calda cu mamaliga. Pofta Buna!
S-ar -putea sa-ti placa si reteta de Storceag sau Bors de peste !