Ceatalchioi – Comuna din Romania

Ceatalchioi – Comuna din Romania – este amplasat la aproximativ 14 km de județul Tulcea, Dobrogea de Nord, România pe malul drept al bratului Chilia Veche.Este compus din patru sate: Ceatalchioi (în turcă: Çatalköy), Pătlăgeanca (nume istoric: Principesa Ileana), Plauru (nume istoric: Lascăr Catargiu) și Sălceni.

Istoric

Vatra sa are o formă alungită, pe dreapta braţului, pornind de la un nucleu sudic
ceva mai dezvoltat, iar textura este specifică satelor risipite, cu o concentrare redusă a
numărului de gospodării pe unitatea de suprafaţă.

Satul a fost fondat la mijlocul sec. XIX de câteva familii de români, ruşi şi
bulgari, veniţi din stânga Dunării. În 1878, văduva Domnica Belci-Cânci a oferit fondurile
pentru construirea bisericii cu hramul Sf. Dumitru.

La recensământul din 1896 satul era populat cu 188 persoane, în totalitate ruşi-lipoveni, ceea ce înseamnă că românii fie părăsiseră localitatea, fie se declaraseră ruşi, lucru improbabil pentru ambele variante. În 1904 s-a construit localul şcolii.

În timp, populaţia a cunoscut o uşoară creştere, până în 1955, după care a urmat o
descreştere accentuată, chiar dacă între timp s-au realizat importante lucrări de amenajări
agricole, în urma cărora a rezultat polderul Sireasa.

După 1992, o parte din muncitorii disponibilizaţi din Tulcea au revenit în sat, încercând să pună pe picioare o agricultură de piaţă, aşa explicându-se creşterea importantă a numărului de locuitori, în toate satele comunei.

În 1900 erau 342 locuitori. De atunci şi până astăzi, populaţia a evoluat astfel: 433
locuitori în 1912, 632 în 1930, 560 în 1948, 629 în 1956, 525 în 1966, 350 în 1977, 255 în
1992 şi 375 în 2002. Astăzi, cei mai mulţi dintre locuitori sunt români, alături de care pot fi
întâlniţi şi câţiva ucraineni.

Profilul ocupaţional al locuitorilor este agro-piscicol. Incinta Sireasa-Pardina este
cultivată cu cereale şi plante tehnice (in, tutun, floarea soarelui, grâu şi porumb) iar păşunile
de pe grinduri oferă loc pentru creşterea ovinelor şi caprinelor (secundar şi porcinelor),
animale puţin pretenţioase.

Pescuitul completează gama activităţilor, fără ca el să atingă randamentul din interiorul deltei. Legumicultura asigură şi ea o parte din produsele cerute pe piaţa tulceană, la fel ca şi culesul ciupercilor.

În sat funcţionează o şcoală cu clasele I-VIII şi o grupă de grădiniţă. Dotările sunt
modeste: căminul cultural, cu o modestă bibliotecă, dispensarul uman, magazinul mixt, bar şi
restaurant. Biserica ortodoxă este slujită de un preot paroh.

Numele satului reflectă o realitate geografică ce se manifestă ceva mai spre amonte, respectiv bifurcarea Dunării în mai multe braţe. Paul din Alep scrie despre Chatel ca despre separaţiunile, de unde scoborârea la Marea Neagră se face pe trei canaluri separate.
I. Ionescu de la Brad vorbeşte de le fort Satal entre Sactchea et Ismail (fortul Ceatal între
Isaccea şi Ismail), iar pe harta lui Fr.v Weiss (1829), intitulată Carte Europäischen Turkey,
apare forma Csatal.

În toate cazurile este vorba de cuvântul turcesc ”çatal“, care înseamnă bifurcaţie. Traducerea poate fi satul de la bifurcaţie şi se explică prin faptul că în apropierea localităţii, Dunărea se desparte pentru prima dată, dând naştere braţelor Chilia şi Tulcea.

FAUNA
Avifauna. Pe teritoriul administrativ al comunei Ceatalchioi au fost identificate 104 specii de păsări care se regăsesc în anexele O.U.G. nr. 57/2007.Dintre acestea, un număr de 65 de specii necesită desemnarea de Arii de Protecţie Specială Avifaunistică.

Flora,Vegetatie

Cu toate că în teritoriul studiat predomină habitatele antropice, în cuprinsul zonelor naturale majoritatea habitatelor sunt de interes comunitar.Deşi habitatele antropice predomină pe teritoriul comunei, cele naturale sunt în general de tip primar, mai mult sau mai puţin apropiate de starea naturală. Excepţie fac asociația primară Brometum tectorum şi cele secundare Hordeetum murini şi Agropyretum repentis, toate intens păşunate.

Mamifere

Numărul de specii identificate pe teritoriul comunei Ceatalchioi este de 15, respectiv: Myotis myotis, Nyctalus noctula, Pipistrellus pipistrellus, Lepus europaeus, Ondatra zibethicus, Mycromis minutus, Mus musculus, Rattus norvegicus, Apodemus agrarius, Canis aureus, Vulpes vulpes, Nyctereutes procyonoides, Mustela putorius, Sus scrofa, Capreolus capreolus.

Speciile de mamifere strict protejate identificate, care se regăsesc în Anexa III din O.U.G. nr.
57/2007, sunt Myotis myotis şi Lutra lutra. Speciile care necesită o protecţie strictă, incluse în Anexa IV A, sunt: Nyctalus noctula şi Pipistrellus pipistrellus.

casa ceatalchioi

Evenimente din septembrie 2023

În seara zilei de 3 septembrie 2023, în timpul invaziei ruse a Ucrainei , mai multe drone rusești de producție iraniană Shahed-136 , care ar fi trebuit să lovească o țintă la Izmail , de pe malul ucrainean al Dunării , s-au prăbușit și au detonat pe taramul românesc. lateral, aproape de satul Plauru ( 45°19′43.9″N 28°48′13″E ). Întrucât zona în care au avut loc detonațiile este nelocuită, incidentul a trecut neobservat..

Soarele răsare deasupra unui parc din satul Ceatalchioi, Delta Dunării, la 300 km est de București, România, pe 12 septembrie 2023. Ministerul Apărării al României a anunțat, pe 12 septembrie, că a început amenajarea de adăposturi antiaeriene pentru locuitorii din Zona Plauru, lângă granița cu Ucraina, după ce fragmente de drone au fost găsite. Pe 10 septembrie, România, membră NATO, a declarat că a descoperit părți dintr-o dronă „asemănătoare celor folosite de armata rusă.

Populația

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ceatalchioi este de 593 locuitori, mai mică decât cea a recensământului anterior din 2002, când au fost înregistrate 752 de persoane. Etnicul structura comunității include: români (89,21%), ucraineni (1,01%),
Ruși lipoveni (1,01%) și origine etnică necunoscută (8,6%).

În ceea ce privește religie, majoritatea oamenilor sunt ortodocși (90,22%) pentru 8,6% din populație credința religioasă nu este cunoscută, iar restul de 1,18% are altă religie. Deși la începutul secolului XX, aceste sate erau așezări de pescari, în prezent principalele ocupaţii ale locuitorilor sunt pescuitul,agricultura şi creşterea animalelor.

Teritoriul este expus uneori inundațiilor.Accesibilitate: pe apă și drum (un drum parțial pavat cu beton sau piatră,în stare avansată de degradare), distanţa dintre Ceatalchioi şi Tulcea este la 14 km. Moștenire culturală: Nu a construit patrimoniu cultural național și importanţă universală singurul sit cultural, de importanţă locală fiind biserica construita in 1870.

Date de contact Primăria comunei Ceatalchioi
Judeţul: Tulcea
Localitatea: Ceatalchioi
Strada: Primăverii, 40
Cod poştal: 827040
Telefon: 037-103-4711
Fax: 034-081-6898
e-mail: [email protected]

Speram ca va placut articolul Ceatalchioi – Comuna din Romania.

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment