Vulturu – Sat din Romania

Vulturu – Sat din Romania , Dobrogea judetul Tulcea este un mic satuc pescaresc locuit de cateva familii, are aproximativ 46 de locuitori dupa recesamantul din 2011,amplasat pe malul drept al bratului Sulina, la aproximativ 30 de km de Tulcea. Satele vecine sunt Partizani mal drept, Ilganii de Sus mal stang, Gorgova mal drept care se afla imediat dupa Vulturu, iar pe malul stang (malul opus) se afla  comuna Maliuc de care apartine.

Istoria satului Vulturu

Satul Vai-de Ei era amplasat vis-à-vis de actualul sat Maliuc, a fost infiintat in 1927 din pescari veniti din Tulcea. Numele l-a primit din cauza conditiilor saracacioase in care traiau pescarii de aici. La 2 km in amonte exista un alt catun cu populatie romaneasca cu numele de Vulturu. In anul 1942 aceste sate se unesc sub numele de Vulturu.

Turism în Delta Dunării – Vulturu

Pentru cei care se bucură de o vacanță activă, sunt o mulțime de sugestii în Maliuc.Aici ca si in Vulturu va asteapta niste gazde foarte primitoare unde puteti servi o multime de retete cu mancaruri deliciose si tradionale din peste  cum ar fi Ciorba de peste lipoveneasca din Delta Dunarii si Chiftelutele de peste.

Puteti ajunge pe calea apei si sa vizitati Mila 23, lacurile Deltei Dunarii,vizitării Rezervației Biosferei Delta Dunării, cum ar fi ghiolurile Fortuna,unul dintre cele mai mari lacuri din regiune , Sontea, Papadia unde aveti ocazia sa admirati specii de pasari (Aproximativ 300 de Specii de păsări fac din Delta Dunării), sa pescuiti ,un paradis pentru pasionații de animale sălbatice,labirintul de canale mărginite de stuf, sălcii.La Maliuc poate fi vizitat si un interesant muzeu al deltei.

Vulturu-Tulcea

Contracost cu barca puteti vizita Periprava, în aval de Chilia Veche, este ultimul amplasament deservit de ambarcațiuni de pasageri pe brațul Chilia. La sud de Periprava, puteți explora impresionanta Rezervație Letea ( Padurea Letea ) cu copaci vechi de peste 500 de ani.

Stejarul, plopul negru, ulmul, frasinul și arbuștii spinoși sunt înăbușiți în târâtoarea tropicală numită periploca, o plantă mediteraneană cu scoarță brun-roșcată și frunze simple, lucioase, dând pădurii Letea aspectul tropical. Aici, puteți întâlni vulpi cu burtă neagră, cai sălbatici, mistreți, șoimi și vulturi cu coadă albă (Codalbul). Dunele de nisip din jur găzduiesc broaște țestoase și șopârle.

In apropiere pe malul stang  dar localizata in satul Vulturul (fost Vaideei), comuna Maliuc, jud. Tulcea, in dreptul milei 26 pe partea stang a canalului navigabil Bratul Sulina, pensiunea Delta Magic are un bun amplasament, avand de o parte si de alta fondurile de vantoare Rusca si Ppdia.

La nord se invecineaza cu o fost ferm piscicol de circa 500 Ha, iar la vest si la nord-vest cu o pdure de plopi canadieni, ceea ce ofer posibilitti pentru pescuit si vantoare, dar si pentru plimbri sau drumetii in scopul de a vedea fauna si flora specifice Deltei Dunarii.

Descriere: Pensiunea Delta Magic isi incepe activitatea in luna mai 2018, clasificata ca unitate de cazare de 3 stele, cu o capacitate de totala de 24 de locuri (4 camera triple si 6 cu doua paturi) oferind urmatoarele facilitati: grup sanitar cu dus frigider in fiecare.

In apropiere de pensiune se gasesc locuri deosebite ce pot fi vizitate cu vaporasul sau barca cu motor: lacurile Fortuna, Baclanesti si Gorgova, canalul Ciontea, Dunrea Veche si satul Mila 23, canalul Stipoc si Schitul Sf. Atanasie, localitatile Maliuc, Gorgova, Crisan, Caraoman.

Pescuitul

Tipul de peste: Stiuca , Biban etc Zone de pescuit in apropiere: Bratul Sulina,Lacul Fortuna, Canalul Sontea, zona Holbina, Bogdaproste, Lacul Rosu, Lacul Lumina, zona Uzlina.Sezon: inceputul lunii iulie pana in decembrie

Tipul de peste: Salau, Zone de pescuit: Canalul 5, Lacul Sinoe, zona satului Sfantu Gheorghe.Sezon: iunie pana in septembrie

Tipul de peste: Crap,Zone de pescuit: Canalul Sontea, Bratul Sfantu Gheorghe, Dunarea Veche, Bratul Chilia, Sezonul: inceputul lunii iulie pana in septembrie

Tipul de peste: Somn, Zone de pescuit: Bratul Sulina, Bratul Chilia, Sfantul Gheorghe
Sezonul: Aprilie; iulie până în octombrie,

Avat (aspicus aspicus)

Nu uitati sa va achizitionati de pe site-ul ARBDD documentele necesare de intrare in Delta Dunarii, Mai multe detalii si info despre Permisele de Pescuit Aici

Mijloc de Transport Vulturu

Spre satul Vulturu va puteti deplasa pe uscat cu microbuzul sau masina personala si pe apa cu Nava clasica Navrom din Tulcea,salupa sau barca etc.

Programul navelor si bilete online Navrom Delta Aici
Fragment preluat din lucrarea Identitate si Continuitate Romaneasca in Delta Dunarii de Motoc Corneliu Stefanita.
Speram ca va placut articolul Vulturu – Sat din Romania. Este posibil sa-ti placa sa citesti si despre Crișan – Comuna din Romania sau Localități din Delta Dunării
Aveți sfaturi legate de acest articol pe care doriti să le împărtășiți… trimiteți-le nouă Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment