Periprava – Sat din Romania

Periprava – Sat din Romania component al comunei C. A.Rosetti cu 187 de locuitori,judetul Tulcea, Dobrogea este amplasat in Delta Dunarii pe partea dreapta a braţului Chilia, în capătul nordic al grindului Letea, la circa 19 km amonte de gura de vărsare a braţului în mare, acolo unde braţul Cernovca se uneşte cu Chilia.

Între Chilia și Periprava ornitofauna este foarte bogată, aici fiind una dintre cele mai mari zone de cuibărit a gâștelor din toată Delta Dunării. Întâlnim uneori concentrări masive de cormorani mici, vindirei de seară și berze negre.Marea majoritate a localnicilor practica pescuitul.

Istoric

Prin 1860 s-au stabilit aici pescari lipoveni şi economi de vite, care sau aşezat în apropierea unei mănăstiri ce exista în marginea pădurii. Ei sunt şi cei care i-au dat numele, care în ruseşte înseamnă vad sau loc de trecere peste o apă. Prin 1896 numărul locuitorilor atinsese cifra de 320, toţi ruşi-lipoveni.

casa periprava

Denumirea satului este de origine ruseasca si inseamna”prin dreapta”. La 1900 avea o populatie lipoveneasca de 344 de persoane in 65 case. Aveau o biserica cu hramul Pogorarea Sf.Duh din 1882. In raza localitatii exista vechiul port dunarean genovez Licostomo(Gura lupilor). Acest port a apartinut pe rand genovezilor, imperiului bizantin, Moldovei si Tarii
Romanesti.Extras din Identitate si continuitate romaneasca – Corneliu Motoc.

periprava peste

Populaţia a evoluat după cum arată înregistrările oficiale: 344 locuitori în 1900, 559 în 1912, 558 în 1930, 602 în 1948, 593 în 1956, 1048 în 1966, 615 în 1977, 322 în 1992 şi 312 în 2002, marea majoritate fiind ruşi lipoveni.

periprava

Creşterea iniţială şi respectiv descreşterea spectaculoasă produsă în preajma anului 1960 se explică prin existenţa temporară a unei colonii de deţinuţi de tristă aducere aminte, un fel de lagăr de exterminare pentru opozanţii regimului comunist.

Înfiinţat prin anii ’50, penitenciarul a continuat să existe până prin 1989 şi chiar dacă în ultimii ani practicile de altădată au mai fost ”îndulcite“, numele Periprava a rămas o sperietoare, ca şi Poarta Albă, Aiud sau Gherla.

Până astăzi, nimic altceva decât o cruce albă, fără inscripție, îi comemorează pe morții din mlaștinile Dunării. Femeile în vârstă care îngrijesc mormintele din cimitirul satului spun că crucea a fost ridicată tocmai pe locul unde au fost îngropate trupurile prizonierilor.

„Ultima Frontiera” (granița supremă) este numele unui hotel eco-turism în satul Periprava, comuna C. A. Rosetti municipiul și județul Tulcea chiar la capătul Dunării Delta și este situat chiar lângă granița cu Ucraina în Delta Dunării. Complexul Ultima Frontiera acoperă o suprafață de 10.000 ha și nu este accesibilă în mod deschis.

HOTEL ULTIMA FRONTIERA

După destramarea sistemului comunist, complexul a fost cumpărat de un străin. O istorie sumbră moștenește ZONA. În anii 1950 și 60 locul unde găsim astăzi un turism relativ ridicat era un lagăr de muncă pentru prizonierii politici. Prizonierii trebuiau să sape canale și pregătirea infrastructurii pentru o dezvoltare economică.

Condițiile au fost brutale și dure și mai multe mii de prizonieri politici și-au pierdut viața în un lagăre de muncă. Câțiva supraviețuitori ai Asociației Naționale dintre foștii prizonieri politici sunt încă în viață și pot povesti și despre soarta colegilor lor care au fost uciși și care nu s-au întors niciodată din Dunăre. fie Delta.

Intenționăm să comemorați acești oameni prin es- stabilirea de memoriale în diferite locuri din peisaj și unificați aceste memoriale într-un traseu memorial al prizonierilor.Turiştii care vin să se cazeze în hotel au rareori în profunzime cunoștințe despre istoria locului lor. Acest lucru ar trebui să furie în viitor prin expunerea turiștilor și vizitatorilor la un lanț de locații cu istorii de prizonieri.

Similar cu un tur de observare a păsărilor aceste obiective ar trebui să devină vizibile. Elevii participanți ar trebui să ajute să exemplifice cum ar putea fi exprimate istoriile personale ale prizonierilor sed in peisajul inconjurator si folosi ruinele de barăci sau alte mementouri pentru a proiecta opere de artă, mici construcții sau simple memoriale inspirate din natură pentru a comemora istoria.

În paralel elevii din Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu va contribui la acest proiect. Sunt așteptați studenți pentru a produce concepte de proiectare sau rapoarte de cercetare în mod egal aspecte specifice ale temei generale sau pregătiți un conceptul de a unifica elementele individuale într-un ansamblu.

Satul are vatra împărţită în două de lacul Nebunu, nucleul estic fiind mai bine dezvoltat, cu textura în formă de evantai. Unii istorici au identificat localitatea Periprava cu cetatea genoveză Licostoma (care a jucat un important rol, de centru care coordona comerţul
genovez la gurile Dunării), ipoteză confirmată de descoperirea la sudul lacului a urmelor unei aşezări din sec. XIII-XIV.

Transport

Este legat de municipiul Tulcea prin curse de pasageri iar de centrul de comună printr-un drum nemodernizat de 14 km, care trece pe lângă pădurea Letea. Un tractor cu remorcă pus la dispoziţia cetăţenilor de primărie face legătura cu vaporul, singurul mijloc de legătură cu civilizaţia pentru una din cele mai izolate localităţi ale judeţului.

Cu excepția satului de reședință (C.A. Rosetti), toate celelalte patru localități ale comunei;  Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon sunt conectate la un curs de apă și anume:

Letea la canalul Magearu
Periprava la brațul Chilia
Sfiștofca și Cardon la canalul Cardon (dintre  Sulina și Amenajarea Piscicolă Popina)

Biserica Ortodoxă De Rit Vechi din Periprava cu hramul bisericii SF DUMITRU.

Biserica Ortodoxa De Rit Vechi Periprava

Tursim si atracții recomandate în Periprava

Daca vizitati Delta Dunarii, va recomadam sa vizitati si Periprava care se află în mijlocul unui mediu natural unic .Un loc minunat cu localnici primitori care va vor astepta si invita sa serviti diverse mancaruri traditionale din Delta Dunarii cu specific pescaresc, va vor indruma sa descoperiti Periprava si intreaga Delta a Dunarii.

pensiuni periprava

Speram ca va placut articolul Periprava – Sat din Romania

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment