Letea – Sat din Romania

Letea – Sat din Romania – este un sat al comunei C.A. Rosetti judetul Tulcea, Dobrogea, Romania,  amplasat între brațele Chilia și Sulina in apropierea rezervatiei naturale Padurea Letea, la 23 de km de orasul Sulina.

Istoric

A fost infiintat de cazacii zaporojeni refugiati in Delta Dunarii. Cazacii zaporojeni s-au refugiat în locurile virgine din Delta Dunării după bătălia de la Poltava, din anul 1709, când ţarul
Petru cel Mare a câştigat lupta împotriva lui Carol al XII-lea al Suediei şi a început represaliile împotriva celor care au fost de partea regelui scandinav şi care ceruseră eliberarea Ucrainei.

Al doilea val de refugiaţi a ajuns în zonă după anul 1775, când ţarina Ecaterina a II-a a desfiinţat oastea ucraineană cu centrul la Zaporojie. A fost numita de turci Nedilchioi, de la un pasa, guvernatorul Deltei. Actuala denumire a fost data de rusi. La 1850 era doar un mic catun, iar la 1870 era un sat majoritar romanesc.

Avea la 1900 o populatie lipoveneasca de 625 de suflete. Biserica cu hramul Sf.Nicolae din anul 1897 si scoala din 1882.Extras din Identitate si continuitate romaneasca – Corneliu Motoc.

Satul Letea reprezintă atât un spațiu natural unic, cât și o zonă de confluență etno-culturală care, deși deosebit de valoroasă, este insuficient cunoscută în țară și în străinătate. Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei biosferei Delta Dunării a fost consfințită prin includerea acesteia în reţeaua UNESCO.

Izolat în mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat tradițional, fiind reprezentativ pentru patrimoniul cultural, material și imaterial al acestei zone. Satul Letea are toate caracteristicile pentru a face parte din patrimoniul cultural UNESCO.

Delta Dunarii reprezinta atât un spațiu natural unic, cât și o zonă de o deosebită importanță
culturală, rezultată din intersectarea valorilor provenite din cele peste 10 grupuri entice. Pe
grindul Letea, unul dintre cele mai sălbatice și mai izolate spații din Delta Dunării, se află satele
comunei C.A. Rosetti.

Dintre acestea, localitatea Letea, aflată lângă Pădurea Letea, este un adevărat muzeu viu al satului tradițional deltaic românesc. Aici trăiesc împreună români, ruși-lipoveni și ucrainieni, iar rezultatul cultural de pe urma conviețuirii acestor etnii este demn de o atenție specială.

De-a lungul strazilor de nisip sunt înșirate case tradiționale, văruite în alb, cu ferestre și uși vopsite în culori naturale, în care predomină albastrul. Casele sunt decorate cu o bogată dantelărie din lemn, acoperite cu stuf auriu, iar elementele de décor de pe timpanul frontonului de la fațadă sunt semnificative pentru istoria și îndeletnicirile care se practică în gospodărie.

Evenimentele satului (ziua satului, hramul bisericii, sărbătorile religioase etc.) relevă elemente din patrimoniul cultural imaterial (cântece și dansuri) bine păstrate de locuitorii satului Letea, în viața de zi cu zi, pescari, agricultori sau crescători de animale. Privită ca expresie culturală, prepararea meselor pe bază de pește la Letea este ridicată la rang de artă gastronomică.

Alături de biodiversitate, obiceiurile, gastronomia și arhitectura tradițională sunt elemente de
identitate ale Deltei Dunării, astfel că prestigiul natural al zonei poate fi întregit prin creșterea
prestigiului culturii locale, reprezentativă pentru o întreagă civilizație ascunsă de brațele Dunării. Proximitatea unei arii naturale strict protejate, Pădurea Letea, dar și peisajul natural nedeteriorat de intervenția umană, sunt elemente care aduc plus-valoare și contribuie la unicitatea culturală a acestui sat.

Având în vedere bogația culturală a satului Letea, este esențială inventarierea elementelor care constituie ansamblul de limbaje ale unei lumi izolate, dar în același timp reprezentative pentru întreg spațiul cultural deltaic românesc.

Populatie : 348 locuitori dupa recesamantul din 2011.

Speram ca va placut articolul nostru Letea – Sat din Romania.

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.