Sfantu Gheorghe - Comuna din Romania

Sfantu Gheorghe – Comuna din Romania este o comuna si sat de pescari din judetul Tulcea, Delta Dunarii, Romania. Satul traditional este situat acolo unde cel mai vechi brat Sfantu Gheorghe al Dunarii se intalneste cu Marea Neagra. Se află geografic în regiunea Dobrogea a României.

 

Rezervația integrală Sacalin-Zatoane face parte din Rezervația naturală de biosferă a Deltei Dunării si se întinde în sudul comunei Sfântu Gheorghe pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o serie de grinduri cu lacuri izolate, zone mlastinoase, ape fluviale si salmastre, balți nisipoase, traversate de dune paralele, stuf. Lacurile Zatoane, în special, sunt locuri de pasaj, de popas și de clocit pentru lebede, stârcii albi, roșii și galbeni, țigănuși, lopătari.

 

 Istoria comunei Sfantu Gheorghe

În perioada turcească, înainte de 1878, apar pe hărți alte denumiri ale localității precum Kidrillis, Cadîrlez sau Catarlezi care derivă din denumirea turcă Kadırler însemnând „Cadârgele”, sau Aios Iorgos care derivă din denumirea grecească.

 

Veche așezare de pescari, Sfântu Gheorghe este atestată în documentele istorice din secolul al XIV-lea, când dezvoltarea economiei a crescut rolul negustorilor italieni (genovezi) mai ales în jurul brațului Sfântu Gheorghe. În acea perioadă, genovezii dețineau un adevărat monopol în apele Mării Negre, făcând comerț cu peștele pescuit la gurile Dunării. Din acest motiv, localitatea San-Giorgio apare și pe harta genovezului Visconti, din anul 1318.

 

Sfantu Gheorghe

O legendă mai spune că, în anul 1821 a venit în sat o corabie turcească de război, în care era și un pașă. În ziua aceea, în sat răsuna cavalul ciobanilor și cântecul pescarilor. Era tocmai ziua de Sfântu Gheorghe și, în cinstea acestei sărbători, pașa a botezat satul ”Katarlez” (”z” se citește ”ț”), adică Sfântu Gheorghe.

După ce localitatea a purtat cele două nume: San-Giorgio și Katarlez, a ajuns și la denumirea actuală, Sfântu Gheorghe, care provine de la hramul bisericii vechi. Oficial, denumirea a fost preluată mult mai târziu, după 1883, după cum reiese din documentele de împroprietărire.

Din spusele bătrânilor, satul este format, în parte, din refugiați politic veniți din Rusia pe timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, de frica oștirii care se făcea 25 de ani. De meserie pescari și vânători, s-au așezat la gura canalului Sf. Gheorghe și s-au înțeles cu negustorii greci cărora le dădeau ce prindeau în schimbul celor trebuincioase vieții.

Conform recensământului din 2011, comuna Sfântu Gheorghe are o populație de 794 locuitori, Români, Lipoveni și Ucrainieni. Grecii au plecat în decursul anilor 1950-1970.

Otomanul a comparat această sărbătoare cu Hîdîrlezul lui de acasă (o sărbătoare similară celei creştine) şi de aici satul a ajuns să fie numit Hîdîrleţ, Cadârlez şi apoi Katarlez (ţ). Ultimul nume i-a rămas oficial până în 1901, când autorităţile româneşti i l-au schimbat din nou în Sfântul Gheorghe. Vremurile de sărbătoare la Sfântu erau însă rare în secolul XIX. În rest, multă trudă pentru pescarii aceştia aspri şi cinstiţi, obişnuiţi să petreacă mai multe ore pe barcă, cu plasele în mâini, decât pe uscat…

Ca şi astăzi, veneticii fără scrupule soseau aici încercând să se îmbogăţească pe ei şi să îi sărăcească pe oamenii locului. Din păcate, unora dintre ei astfel de planuri le şi ieşeau. Unul dintre aceştia a fost grecul Iani Melanos (Iani Milano sau Melano), cel care la sfârşit de veac XIX ajunsese un adevărat stăpân al satului Katerlez. Povestea acestuia începuse în 1862, când la Sfântu existau 3 cherhanale, a lui Costenco, a lui Costache şi a lui Neculache Valsamache.

Melanos a venit de la Tulcea, unde făcuse afaceri cu alcool şi şi-a început planul de cucerire a Katarlezului. După moartea lui Costenco a cumpărat cherhanaua acestuia, iar apoi, în scurt timp a preluat-o şi pe aceea a lui Valsamache. A făcut afaceri ilicite, a stabilit preţuri de speculă şi a dobândit avere fabuloasă. Unii dintre pescari nu îndurau robia sub Melanos şi şi-au făcut pe la 1876 o asociaţie proprie, în fruntea căreia l-au pus pe Spirea Gramovschi.

Şase ani au rezistat, până când Spirea a fost înjunghiat de un grec angajat al lui Melanos. Cel ce dăduse cu cuţitul a fost luat de poteră, Melanos nu a păţit nimic… Vremurile se schimbaseră însă, chiar şi pentru “stăpân”, căci în acel an 1882, statul român a devenit proprietar al bălţilor. Melanos a rămas însă până la moarte un stăpân nedeclarat al satului. Ziaristul Victor Crăescu scria la 1894: “ Tot satul e o pescărie iar stăpânul ei este Iani Melanos,… Milan, un câine şi jumătate şi toţi pescarii din Catarlez sunt în mâinile lui.

Are 10 zăvoduri şi aproape tot satul îi este dator”. Marele scriitor Mihail Sadoveanu a scris şi el despre Melanos, după ce a vizitat Katarlezul: “O stradă îi poartă numele. Este un bătrân alb, frumos, pare liniştit şi senin. Ticălosul de Iani Milano… Cât a exploatat el oamenii, cum i-a apăsat şi şi-a bătut joc de ei numai Dumnezeu ştie…”. Crăescu avea însă doar cuvinte de laudă în ceea ce îi privea pe localnici, harnici şi gospodari: “Străzile sunt drepte, largi şi plantate pe margini cu arini.

Casele sunt toate înalte, suple şi curate, peste tot domneşte ordinea şi înfrăţirea. Se remarcă luxul femeilor din sat. La marginea ţării s-ar crede că ai parte de sălbăticie prin aste locuri, dar nu este deloc aşa”.

Anii au trecut, Iani Melanos a murit şi de pe urma sa a rămas doar povestea. Katarlezul este în continuare acolo, acelaşi sat frumos, cu “haholi” aspri, cinstiţi, primitori şi gospodari, obişnuiţi ca în zorii zilei să ia plasele şi să urce în barcă, pe valurile Dunării, aşa cum este obiceiul locului, de sute de ani încoace…

Si azi exista clopotnita bisericii din Sfantu Gheorghe ca martora, aceasta fiind construita din caramizile donate de Iani Milano de pe un vapor de-l lui care a lovit insula Sacalin si s-a scufundat.

Turism în Delta Dunării – Sfantu Gheorghe

Prima ta vizită la Sfantu Gheorghe poate începe chiar aici descoperind zonele principale, Descoperă unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, unde Dunărea isi incheie parcusul ei  si intalneste Marea Neagră, combina aventura și natura sălbatică cu relaxare,confort, liniste si mâncare tradițională locală  recomand turistilor la Green Village Resort,un tărâm unic de vacanță din paradisul Deltei Dunării – Sfantu Gheorghe.

green village sfantul gheorghe

Satul Sfântu Gheorghe se află pe malul Dunării. Pescuitul și turismul sunt cele două industrii principale ale sale. Zona portului Sfântu Gheorghe este plină de mici bărci de pescuit fluvial. Acestea practică metode tradiționale de pescuit. Există câteva stațiuni în Sfântu Gheorghe, inclusiv Green Village Resort, statiunea are restaurant, baruri, sauna si multe altele pentru o experienta de lux și multe altele pentru a-ti petrece vacanța cum ar fi Casa Mihaela,Casa Aura etc.
Satul are opțiuni limitate pentru cumpărături, inclusiv un supermarket, brutarie, bărci de pescuit, caiacuri și unele baruri cu mini-magazine. Brutăria se afla într-o casă de stuf lângă malul râului și vindea pâine.Atunci cand pescarii se intorc de la pescuit..  la mal gasiti o sursă excelentă de pește proaspăt, cumpărând direct de pe doc. Cherhanaua Veche este un bar aproape de malul râului și este un loc grozav pentru a urmări activitatea de pe bratul Sfantu Gheorghe.
În inima orașului Sfântu Gheorghe, în apropiere de Green Village se află Restaurantul La Sfatoi, un loc minunat pentru a lua masa. Au o terasa acoperita, astfel la indemana daca ploua de soare puternic. Au un meniu interesant pentru mâncare care include atât feluri principale de pește, cât și carne.
Mijloc de Transport Sfantu Gheorghe
Sfantu Gheorghe nu este usor accesibil cu masina din cauza lipsei de drumuri si a multor canale de traversat, au feriboturi, bac-uri pentru ca ei stiu bine ca e greu sa ajungi cu masina. Am ajuns pentru prima dată cu o barcă cu motor privată încărcată cu bagajele noastre și am avut o călătorie distractivă pe Bratul Sfantu Gheorghe de la Tulcea.
Daca mergeti la pescuit Nu uitati sa va achizitionati de pe site-ul ARBDD documentele necesare de intrare in Delta Dunarii, Mai multe detalii si info despre Permisele de Pescuit Aici
Cu altă ocazie, am ajuns cu o barcă cu Navrom și din Tulcea. Bilete puteti de la doc sau online. Alte opțiuni pentru a ajunge includ alte bărci private mici din Tulcea . Acestea fac adesea tururi în Delta. Din păcate, nu am putut identifica nicio opțiune de a călători pe mare din Constanța pe Marea Neagră.Pentru iubitorii de natură, observarea păsărilor și a faunei sălbatice ar face din aceasta o aventură splendidă, deși una lungă si minunata.
Există multe opțiuni pentru tururi la Sacalin, epava și restul zonei iar unele sunt disponibile din chiar din sat puteti vizita inclusiv biserica din sat..Plaja este o plimbare frumoasă, dar lungă, de la sat de-a lungul drumului de nisip, traversând un canal de râu și dune de nisip pe drum. Plimbarea a durat aproximativ 45 de minute într-un ritm mediu când am cronometrat-o, așa că știam la ce oră trebuie să plec pentru a vedea răsăritul Mării Negre.
Speram ca va placut articolul Sfantu Gheorghe – Comuna din Romania. Daca aveți sfaturi,imagini sau informatii legate de acest articol va rugam sa le trimite-ti Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment