Mila 23 – Sat din Romania

Mila 23 – Sat din RomaniaSatul Mila 23 , Tulcea, Dobrogea, este situat perfect în inima Deltei Dunării, Mila 23 este un sat pitoresc de pescari care oferă o bază bună pentru a face o excursie cu barca pe canalele de apă din apropiere și pentru a vizita principalele atracții sau pentru a merge la pescuit.

Situat la 50 km est de Tulcea și la 20 km vest de marginea Mării Negre, la Mila 23 se poate ajunge exclusiv pe cale navigabila din Tulcea. Chiar si proprietarii de pensiuni vă pot sfatui locația de preluare din portul Tulcea, numele căpitanului, programul bărcilor și ce parcare pe termen lung să folosiți la prețuri rezonabile.

Mâncarea la pensiuni este pregătită în fiecare zi, nu este repetitivă, cea mai mare parte pe bază de pește. Ciorba de peste este o specialitate locala si are un gust delicios; toate mesele sunt extrem de gustoase si la un pret decent. Dacă nu vă place peștele sau sunteți vegan există și alte opțiuni cu condiția să informați în prealabil bucătarul.

biserica mila 23

Personalul, localncii sunt primitori, prietenosi și de ajutor, dedicat să îndeplinească dorințele oaspeților. Domnul Radu, propietarul pensiunii Delta Travel , este foarte deschis și prietenos, vorbește bine engleza, are experiență cu grupurile și are un mare simț al umorului.

casa.vaneasa

Este o enciclopedie a cunoștințelor despre istorie, biologie, geografie, științe ale naturii, matematică, politică, oferind informații detaliate despre fauna, flora și obiceiurile locale, informații despre istoria și geografia Deltei Dunării. El cunoaște toate speciile de păsări și locurile lor de cuibărit și îți spune povești despre fauna incredibilă din Deltă și viața pescarului.

Domnul Radu deține mai multe bărci rapide dotate cu veste de salvare pentru toată lumea și organizează pentru oaspeții săi excursii pe canalele mari și mici ale Dunării, atingând toate obiectivele majore de văzut, inclusiv observarea păsărilor sau pescuitul, arătându-vă frumusețile ascunse ale Deltei: lacurile din jur pline de nuferi albi si galbeni, padurea Caraorman, padurea Letea cu caii ei salbatici, vechiul port Sulina si minunatul loc unde Dunarea se intalneste cu Marea Neagra. Peisajul este spectaculos și unic și o sa va bucurati de fiecare moment petrecut aici.

mila23

Personal am avut o experiență minunată Delta care a depășit toate așteptările, cu amintiri de neuitat. Prin urmare, daca doriti o vacanta in Delta recomand cu căldură Mila 23 pentru ospitalitate, calitatea serviciilor și raportul calitate-preț.

Mila 23 este unul dintre cele mai cunoscute sate cu traditie situate in inima Deltei. Majoritatea localnicilor sunt pescari de diferite etnii: ucraineni, ruși, turci și unii lipoveni. Sunt multe familii tinere care au crescut în vechile tradiții ale locului.

Excursii grozave, mâncare delicioasă, un loc foarte liniștit cu multe zone de relaxare, oameni prietenoși cu povești grozave de ascultat. Un loc care merită vizitat și să stai măcar o dată și să te întorci ori de câte ori iti este dor.

Istoric

A fost intemeiat la inceputul secolului al XIX-lea de pescari lipoveni. Numele satului vine de la vechea marcare turceasa a milelor Dunarii inainte de regularizare. Principele Mircea a fost colonizat in anul 1899 de catre prefectul Nenitescu cu populatie romaneasca. Sat in Caraorman pana in 1925. Din 1925 sat in comuna Crisan.

Populatia satului a mai crescut in urma desfiintarii satelor de romani Principele Ferdinand si Fantana Dulce de pe grindul Stipoc care s-au mutat aici din cauza inundatiilor. In anul 1913 i se schimba numele in Principele Mircea de catre prefectul Petre Sfetescu.

Acest prefect intervine pe langa episcopul lipovenilor sa le aduca un preot la cererea locuitorilor. In 1913 toata populatia se ocupa cu pescuitul. Satul avea 86 de familii cu 216 suflete: 8 bulgari, 9 greci,17 romani si 182 de lipoveni. Avea o carciuma si doua “ciainice”(mici magazine). Corneliu Motoc – Identitate si continuitate romaneasca.

peisaj.mila .23

La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiționale din Delta Dunării
s-a referit cu precădere la practicile de consum culinar din viața de zi cu zi a locuitorilor localităților în care echipele de cercetare au fost trimise, în cazul Milei 23 necesitatea includerii pescuitului în tabloul cercetării a devenit înscurt timp evidentă.

Nu e vorba numai că principala activitate cu caracter economic a bărbaților este cea a pescuitului sau că pescuitul sportiv reprezintă o atracție turistică importantă; peștele este resursa naturală comună exploatată de locuitorii satului vreme de sute de ani, iar ciclurile diurn și sezonier în jurul cărora se desfășoară viața socială țin în mare parte de pescuit și de tipul de pește pescuit.

peste mila 23

Prin urmare, in satul Mila 23, majoritatea după cum ați văzut au ca principal ingredient peștele, printre care bibanul, carasul, știuca sau crapul ajung din apele Dunării pe albul farfuriilor.

Cu o populație de aproximativ 457 de persoane dupa recesamantul din 2011, principala sursă de venit a locuitorilor reprezintă pescuitul prin închiderea unei porți de ape cu plase, o practică economică transmisă intergenerațional, pe linie masculină, desfășurată pe perioada întregului an numai de către bărbații satului. Printre speciile de pești care pot fi găsite în rețetele și pemesele localnicilor, putem distinge, printre altele, știuca, somnul, carasul, bibanul, crapul.

caiac.mila .23

Mari Personalități ale sportului romanesc – Mila 23 –  localitatea campionilor.

Maria Popescu-Nichiforov (n. 1951) – caiacistă română
Agafia Constantin-Buhaev (n. 1955) – caiacistă română, campioană olimpică
Serghei Covaliov (n. 1944 – d. 2011) – canoist român, campion olimpic și mondial
Ivan Patzaichin (n. 1949 – d. 2021) – canoist român, campion olimpic și mondial
Lavrente Calinov (n.1936 – d. 2018) – canoist roman, vice-campion mondial

Maestri ai sportului…

Casa campionului olimpic de canoe, Ivan Patzaichin, Mila 23 este unul dintre cele mai vizitate sate din Delta Dunarii, la care se ajunge doar cu barca. Puteți petrece câteva zile la Mila 23 și puteți face excursii in Delta cu barca de aici.

Ivan.Patzaichin

Corul Rusalka din Mila 23

Asociaţia Cultural Tradiţională a Femeilor din Delta Dunării – Minunatul cor Rusalca s-a înfiinţat la iniţiativa localnicelor din Mila 23 pentru a promova cultura, meşteşugurile şi tradiţiile minorităţii ruşilor lipoveni.

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 sprijină dezvoltarea locală din Delta Dunării şi din alte regiuni naturale din România, promovează patrimoniul hidrografic, biodiversitatea culturală şi naturală şi încurajează un stil de viaţă sănătos prin practicarea mişcării în aer liber.

tulcea monument

Primul lucru cu care te vei lovi de îndată ce cobori din barcă este un panou de onoare al realizărilor olimpice ale bărbaților și femeilor născuți și crescuti în Mila 23.

În ziua de 13 decembrie 2022, Palatul Parlamentului României a găzduit evenimentul cultural-sportiv „Un an fără IVAN”, sub semnul marcării trecerii unui an fără legendarul campion Ivan Patzaichin, cetățean de onoare al Bucureștiului, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României.

„Un an fără IVAN” este un proiect inițiat de către Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României.

O vizită la Mila 23 sau o plimbare prin sat,  admirați casele și aleile colorate, bărcile vechi și plasele de pescuit.

apus.mila .23

Pescuitul

Al doilea scop al vizitei Deltei Dunării este pescuitul, care se practică tot timpul anului (cu excepția perioadei de interdicție de 60 de zile). Delta Dunării găzduiește peste 160 de Specii de pești de apă dulce și sărată.

Exista 30 de zone in care pescuitul este permis in Delta Dunarii, iar cele mai bune locuri sunt Canalul Crisan, Canalul Vatafu, Canalul Olguta si Lacul Fortuna.Inainte sa pescuiti nu uitati sa va procurati permisele de pescuit,mai multe detalii legate despre permisele de pescuit in Delta Dunarii le gasiti Aici.

Speram ca va placut articolul  Mila 23 – Sat din Romania.

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment