Carasul, descriere, raspandire – Totul despre Caras

Carasul, descriere, raspandire – Totul despre Caras – Carrassius gibelio este un peste de apa dulce foarte raspandit si il gasim in marea majoritate a lacurilor,baltilor, iazurilor, canalelor din Romania, dar si in Dunare in zonele cu ape linistite, Delta Dunarii, este originar din Asia de Nord si face parte din clasa Actinopterygii, ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae, categorie si Specie din care face parte si domnul Crap .

Dimensiunile obișnuite ale carasului sunt de 10-15 cm, iar greutatea lui poate varia de la 80-150 de grame, la 1,5-2 kg, în mod excepțional crește rapid. In tara noastra a fost prins un un exemplar de caras cântărind 5,2 kg si pare că este recordul mondial.

Caracteristici generale ale carasului

Solzii depind de apa în care trăiește. În apele mâloase solzii capata o nuanta de negru, în apele bogate în vegetație bate spre verde, iar în cele limpezi culoarea carasului este auriu-maronie. Forma capului este asemănătoare cu cea a crapului, lipsindu-i însă mustățile, iar forma gurii este obtuză, cu buze subțiri.

 

Carasul poate trăi în ape foarte sărace în oxigen, între niște limite ale PH-ului, pe care puțini pești le suportă. Este un pește remarcabil de rezistent, cu relatări istorice care le raportează că pot trăi câteva ore pe uscat.

Natural se hraneste cu larve,plancton,crustacee, vegetație, moluște, icre etc.Sunt capabili să supraviețuiască în condiții pe care mulți alți pești nu le pot face față.În perioadele de secetă, se știe că se pot îngropa în mal, apărând după câteva săptămâni când precipitațiile reîmprospătează iazurile.

Reproducerea carasului este primăvara când apa atinge temperaturi de 8-10 grade iar depunerea icrelor durează uneori până la sfârșitul verii iar  carasii peste 2-3 ani sunt femele, deoarece masculii, după această perioadă suferă de fenomenul numit ginogeneză, adică transformarea lor în femele.

Carasul-Romanesc

Pescuitul carasului

Pescuiește primvara in zonele iazului sau ale lacului care sunt puțin adânci, deoarece sunt susceptibile să dețină niveluri bune de hrană naturală, aceasta este de obicei marginile, în special în jurul papurei, stufului și a paturilor de buruieni scufundate la mal.

 

Carasul poate fi pescuit la pluta cu o undita, varga telescopica cat si la lanseta cu momitor, pluta sau ex. Feeder . Pescarii  nostri folosesc momeli precum: râmele rosii de gunoi, viermusi albi sau roșii, larve de libelula primavara devreme, pâinea cocolos sau Mamaliga iar pentru carasul mare, porumb boabe bonduelle si diverse arome cum ar fi vanilia, usturoiul, capsunica sau Micro Boilies.

 

  • Pescuit la fixa pe Ghiolul Mare (Siutghiol)
Speram ca va placut articolul Carasul, descriere, raspandire – Totul despre Caras, S-ar putea sa-ti placa si Pescuit de Caras la fixa

 

Leave a Comment