Rizeafca – Totul despre Rizeafcă

Rizeafca – Totul despre Rizeafcă (Alosa tanaica), sau sub denumirea de rizafca, este un relict ponto-caspic, specie de pește înrudit cu scrumbia teleostean rapitor marin anadrom din Marea Neagra si Marea Azov si urca pentru reproducere în lacurile litorale sau în cursurile inferioare ale fluviilor Dunarea, Nistru, Prut, Nipru, Don, Kuban si face parte din familia clupeidelor (Clupeidae), migrand pe o distanta scurta în amonte pentru a depune icre .

Se distinge de congenerii sai care patrund în apa dulce in bazinele Marii Negre prin faptul ca are 66-96 branhii, mai lungi decat filamentele branhiale si dintii slab dezvoltati pe palatin si vomer.In 1904 naturalistul roman Antipa descrie ca in România trăiește o subspecie Alosa caspia nordmanni, rizeafcă de Dunăre, endemica din Marea Neagră.

Are o lungimea obișnuită 20 cm,prin unele exceptii ajunge si la 25 cm si o greutate obisnuita 50 g, uneori 130 g. Corpul este alungit, comprimat lateral, abdomenul cu o carenă în muchie de cuțit acoperită cu 30-35 solzi înguști. Corpul mai înalt și mai comprimat lateral decât la celelalte scrumbii. Capul comprimat lateral are gura mare, așezată terminal și prevăzută cu dinți mărunți. Coloritul corpului este cenușiu-verzui sau albăstrui închis pe spate, iar pe laturi și abdomen alb-argintiu. Capul este aproape negru. Mai rar, se observă în urma marginii supero-posterioare a operculului până la 4-5 pete negre, rotunde, dispuse în linie, de fiecare latură a corpului.

Rizeafca se hraneste cu larve de insecte, crustacei, pești mici (gingirica, hamsii), si cu alevinii altor pești. Depune icre pelagice în fluvii sau în lacurile litorale învecinate, în mai-iunie.Are valoare economica mare, fiind pescuita în cantitati apreciabile. Carnea de rizeafcă este mai puțin gustoasa decat scrumbia, ruda sa, cu grasimi între 3-4%, si se consuma deobicei sarata.În nordul Marii Negre, se prevede un impact imediat din cauza scaderii calitatii habitatului în ecosistemele estuare adecvate. Pe de alta parte, specia este încă abundenta în bazinul Marii Azov.

Speram ca va placut articolul nostru Rizeafca – Totul despre Rizeafcă.

Leave a Comment