Sabiță – Totul despre Sabiță - Pelecus cultratus

Sabiță – Totul despre Sabiță , Sabita sau sabioara se aseamana cu scrumbia, cu deosebirea ca spinarea ei este dreapta. Semnul distinctiv il constituie linia laterala, care nu are o forma dreapta, ci pornind de la opercul se lasa in jos pe langa aripioara ventrala, urmand apoi o usoara serpuire de-a lungul pantecului, pana la aripioara caudala.

 

Invesmantata in solzi, ce par zale de otel oxidat, sabita este totusi un peste frumos. In mod obisnuit, sabita atinge lungimea de 25-35 cm si greutatea de 250-400 g si foarte rar 40-45 cm si 1-2 kg. Aria de raspandire in Europa o formeaza apele ce se varsa in Marea Baltica, Marea Nordului si in bazinul Aralo-ponto-caspic.

 

La noi se gaseste in apele Dunarii, in baltile sale si indeosebi la gurile Dunarii. De asemenea, se intalneste in Olt, Mures, Siret, Prut, unde migreaza pentru reproducere. Ii place viata de card, forma sub care intra cu viiturile de primavara in baltile Dunarii.

 

Aici, pe covorul de buruieni, se reproduce in aprilie-mai. Femelele ating varsta maturitatii sexuale la 4 ani, cand fiecare depune aproape 100.000 icre. Viermii, larvele de insecte, racusorii formeaza hrana sabitei adulte, in vreme ce puii consuma plancton.

 

Pescarii spun: “sabita e buna de mancat cand s-a potolit vinul din fiert”, adica toamna, cand are carnea grasa si gustoasa. Sabita se pescuieste insa in tot timpul anului, mai ales la navoade. La noi in tara, productia anuala de sabita oscileaza intre 10.000-160.000 kg, acest peste fiind foarte bun sarat.

Speram ca va placut articolul Sabiță – Totul despre Sabiță, Este posibil sa-ti placa si Pescuit la sabita, canalul 2 Sinoe sau Dunărița – Peste

Leave a Comment