Răspărul – Totul despre Răspăr

Răspărul – Totul despre Răspăr (Gymnocephalus schraetser) face parte din familia Percidae, o specie de peste pe care o gasim in apele curgatoare, iar locurile favorite sunt cele cu fund nisipos, prefera apele lente de la campie, dar uneori ajunge si la deal. În tara noastra este gasit frecvent pe tot traseul Dunării si rar în raurile din vestul tării Crișuri, Someș, Mureș) precum și la gurile Prutului si Siretului.

Habitatul Răspărului: albiile mai adânci, nisipoase sau pietrișoase ale Dunării , precum și cursurile inferioare ale afluenților din Bavaria până la est. Specia este amenințata de construcția de baraje, dar nu sunt deosebit de sensibile la poluarea apei. În Romania si Ungaria, a dispărut pe mai multe tronsoane de râu.

Aspect Răspăr

Corpul peștelui este alungit, moderat înalt, turtit din lateral. Lungimea corpului mic 15-25 centimetri, până la 30 centimetri. Greutate corporală 250  grame . Are solzi mici de 55-63 de faguri pe rând longitudinal, linia laterală necompletată. Culoarea sa de bază este galben-verzuie, cu 3-4 maro închis pe spate și laterale, cu dungi longitudinale înguste intermitente pe alocuri. Există gropi de mucus lungi și puțin adânci în jumătatea inferioară a capului. Învelișurile branhiale au vârfuri lungi.

Specii similare Răspărului

Este în mod caracteristic diferit de alți pești, dar cele mai apropiate rude ale sale sunt ghibortul si bibanul . Ele pot fi considerate similare, deși, cu excepția structurii identice a înotătoarei dorsale, este dificil să se găsească trăsături identice, deoarece rasparul are 3-4 dungi longitudinale pe ambele părți care il fac a fi un peste deosbit si aratos,  este unic.

Răspărul – Totul despre Răspăr

Rasparul se maturizează sexual în al doilea an, iar în cazuri rare în primul. Se reproduce în martie pana in luna mai la o temperatură a apei de 8-14 grade celsius. Fertilitatea femelelor este între 18.900 și 45.400 de boabe. Este activ noaptea, când iese în adâncuri să mănânce.

Se hrănește cu crustacee, viermi, rame, pestisori,larve de insecte și icre de pește. Atinge o lungime maxima de 300 mm si o greutate de 250 g. Modul de viață este de până la 7 ani.

Măsuri de conservare ar fi necesare. Elaborarea și implementarea unui plan de acțiune pentru protecția speciei în țară. Restricționarea construcției de baraje și protecția fluviului Dunărea împotriva poluării.

Speram ca va placut articolul nostru Răspărul – Totul despre Răspăr.

 

Leave a Comment