Starcul Galben – Pasare migratoare

Starcul Galben – Pasare migratoare – Starcul Galben (Ardeola Ralloides) – Este o pasăre migratoare, poposește în România din aprilie până în septembrie. Este o pasăre relativ solitară care zboară în stoluri mici în timpul migrației, scoțând sunete specifice, stridente.De multe ori starcul gaben poate fi vazut in Delta Dunarii.

Stârcul galben este activ dimineața, înainte de răsărit și pe înserat, până după apusul soarelui. În timpul zilei stă retras pentru odihnă în tufe sau în copaci. În timpul dansului nupțial își ridică penele, asemenea egretei și păunului.

Penajul este folosit pentru atragerea partenerului, dar și pentru a intimida și a ține la distanță potențialii adversari. Ca majoritatea stârcilor, este o specie aflată sub protecție specială.

Lungimea corpului unui starc galben este intre  40 – 49 cm. Latimea aripilor: 80 – 92 cm. Greutate: 250 până la 300 g cu o durata de viata pana la 11 ani.

Starcul Galben

Aceasta este o specie îndesată, cu gât scurt, cic scurt și gros și spate brun-bruț. Vara, adulții au pene de gât lung. Penele lungi, aproape asemănătoare părului de pe spate acoperă coada, iar pe cap există smocuri de pene lungi, albe și negre, care uneori lipesc drept în aer. Puieții au penaj mai maro pe cap și spate și au dungi întunecate pe gât și pe piept. Aspectul său se transformă în zbor, când arată foarte alb datorită culorii aripilor.

Biologie: Habitatul de reproducere al stârcului sunt zonele umede mlăștinoase din țările calde. Păsările cuibăresc în colonii mici, adesea împreună cu alte păsări vadătoare, de obicei pe platforme de bețe în copaci sau arbuști. Se depun 3-4 ouă. Dieta sa constă în principal din insecte larvare, deși se pot lua și pești și până la 10 cm lungime, lăcuste, gândaci, fluturi, păianjeni, crustacee, moluște, broscute .

Habitat: Specia locuiește în zonele umede permanente sau temporare manifestând o preferință pentru apele dulci cu vegetație abundentă de mlaștină, stufărișuri, tufișuri din apropiere, copaci și tufișuri. Habitatele frecventate includ câmpii mlăștinoase, văile râurilor, deltele, lacurile, iazurile, canalele și șanțurile, deși câmpurile de orez sunt acum habitatul principal pe o mare parte a zonei sale.

Specie etiopienă, a cărei zonă de reproducere acoperă Africa de Nord, Asia Centrală și Mică și Europa (Spania, Portugalia, Sudul Franței, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, România, Grecia, Bulgaria). Iernează în Golful Persic, în Africa, la sud de Sahara.

Extras Text : kupdf atlas 2013 delta-dunarii

Speram ca va placut articolul Starcul Galben – Pasare migratoare , Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment