Salaul : Tactica,Momeala,Echipament

Salaul : Tactica,Momeala,Echipament  – Caracteristici:abdomen alb,corp auriu,spate verde/negru,ochi mari,sticlosi,inotatoare dorsale despartite.Greutatea caracteristica:4,45 kg sau prins exemplare mult mai mari.Varsta medie:poate trai si 20 de ani.Raspandirea:rauri de ses,lacuri,canale,preajma digurilor.Metoda recomandata:cu peste viu sau mort.Momeala recomandata:babusca,oblete, rosioara,platicuta..

S-a raspandit ideea gresita cum ca salaul,bibanul si stiuca ar apartine aceleiasi familii.Incontestabil pe corpul lung al salaului,asemanator cu cel al stiucii,sunt inotatoare dorsale ascutite,ca la biban,dar n-are nimic de-a face cu stiuca.Salaul este cel mai mare membru al familiei de bibani europeni,care in locuri ideale,bogate in hrana,poate atinge chiar si greutatea de 13,6 kg.

Perioada colonizarii salaului a coincis cu o perioada in care numarul de platici si de babuste a scazut considerabil,dar nu s-a dovedit ca aparitia salaului ar fi fost cauza.Ce-i drept este pradator,cat e tanar traieste in carduri,dar ucide numai pentru hrana.Putem fi siguri ca nu va face sa dispara specii intregi de pesti din apele noastre.Efectele poluarii si ale pescuitului irational sunt mult mai dezastruoase pentru populatiile piscicole.

salau de dunare

Tactica:In cazul salaului,cei mai surprinzatori sunt ochii lui sticlosi.Cu acesti ochi el poate vana si in conditii de vizibilitate redusa.Nu-i de mirare ca salaul se prinde pe vreme noroasa.Cele mai mari succese le vom avea cand bate vantul,care face valuri pe suprafata apei,scazand in acest fel luminozitatea din adancul apei.

Evitati vremea calda si insorita!In ceea ce il priveste,salaul traieste in locurile cele mai intunecoase si ascunse si vaneaza toata ziua doar in ape tulburi,rezultate din inundatii.In ape fara ascunzisuri vom da de urmele salaului umbland pe mal si cautand bucati de peste.

Unde vom gasi resturi de pesti,acolo este si salaul.Locul este doar prima problema,caci salaul este mofturos in ceea ce priveste hrana,trebuie deci tratat special.In contrast cu stiuca,salaul nu mananca pesti marini.

Ataca doar pestii care se gasesc in zona lui.Pe deasupra,acest pradator are gura mica,deci ca momeala putem folosi pesti de cel mult 10 cm lungime.Sa nici nu incercam momeala congelata,pentru ca ii plac doar pestii proaspeti si numai in cazul in care nu exista momeala vie.

Pe langa toate acestea ii este caracteristic faptul ca la cea mai slaba rezistenta lasa momeala,mai ales daca observa carligele din ea.Este indicat ca pescarul sa stea permanent langa undita si sa reactioneze imediat la cea mai mica miscare,daca vrea sa aiba rezultate.

Din cele descrise mai sus se deduce cat de mare provocare o constituie pescuitul salaului,desi nu este un mare luptator.Este o specie populara.Chestie de gusturi:In Europa,salaul este indragit nu numai de pescarii sportivi,dar si de gurmanzi,avand o carne foarte gustoasa,alba.

Echipamentul:Pentru salau folosim montura micsorata de stiuca cu carlig triplu de 8-10.Folosim carlig mic,pentru ca salaul are gura mult mai mica decat stiuca.Poate ca vrem sa prindem salau,dar trebuie sa contam pe faptul ca poate prindem o stiuca,asa ca va recomandam fir principal cu rezistenta de 4,54 kg si undita cu greutatea de aruncare de 0,8 kg.Astfel putem savura lupta impotriva salaului,dar ne poate folosi si impotriva stiucilor mai mari.Daca utilizam carlig cu peste viu,pluta va fi mai mica.

Speram ca va placut articolul Salaul : Tactica,Momeala,Echipament este posibil sa-ti placa si Pescuit la Lin – Tactica, Nadire, Echipament sau Momeli artificiale (naluci).

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.