Babușca – Totul despre Babușcă

Babușca – Totul despre Babușcă (Rutilus rutilus) face parte din familia ciprinidelor raspandita in apele statatoare, lent curgatoare cu substrat malos sau nisipos ale Europei si Asiei. În tara noastra o gasim in bratele dunarii, delta dunarii, baltile si jepsile ei, în lacuri litorale, elesteie si iazuri, lacurile bucurestene, lacul rosu, Snagov, Caldarusani sau Scrovistea,toate iazurile din Moldova si Transilvania, lacul Bicaz inclusiv canale.

In rauri este o raritate; se întalneste în cursul inferior al raurilor: Bega, Timis, Somes, Mures, Olt, Cerna; foarte rara în Prut, dar frecventa în bratele închise ale Siretului, si alte zone din afara tarii de la Pirinei și Nordul Alpilor până la Urali si Siberia.Babusca mai poarta denumiurea de ocheana, gardon sau bălos.

Această specie a fost introdusă în noi țări pentru pescuitul sportiv/pescuit, iar în unele țăribabusca este foarte apreciata și considerata una dintre cele mai populare specii de pescuit. Odată introdusa, uneori au fost raportate translocări deliberate între bazinele din aceeași țară.

Caracteristici Babușca

Corpul sau este alungit, putin comprimat lateral, asemanator cu cel al Rosioarei. Este acoperit cu solzi de dimensiuni mijlocii. Botul este scurt si obtuz, gura terminala, orizontala sau putin oblica. Caudala este adanc scobita. Linia laterala este usor curbata spre partea ventrala.

Colorit Babușca
Partea dorsala a pestelui este cenusie cu reflexe verzui, uneori albastrui. Laturile sunt albe cu un luciu mat. Inotatoarele sunt portocalii. Irisul pestelui este rosu-portocaliu. Uneori, varful inotatoarelor pectorale si al celor ventrale este fumuriu, inotatoarele neperechi sunt cateodata gri-rosiatic.

Babusca

Dezvoltare Babușca
Lungimea obisnuita este de 20-24 cm, dar atinge si 30-32 cm. Greutatea frecventa este de 80-180 g, dar au fost capturate si exemplare de peste 300 g.

Mod de hranire Babușca

Babusca se hrănește cu mătasea broaștei, alge, detritus, zooplancton, nevertebrate bentonice, moluște, chironomide și larve de insecte. Depune icrele pe vegetație, în aprilie și prima jumătate a lunii mai la temperatura apei de 12-14°C. Are valoare economică. Carnea, deși socotită mediocră, este totuși destul de bună. Se consumă și proaspătă, dar se pregătește si sărată.

Pescuitul sportiv la Babușca

Babusca joaca un rol important ca hrana a rapitorilor precum Stiuca, Salaul si a Somnului. Babusca poate fi prinsa de catre pescarii sportivi cu momeli naturale: larve,rame, viermusi, paine, mamaliga, folosind o undita telescopica de 4 – 5 m, carlig mic nr. 14 – 16 si fir subtire 0,10 – 0,12.

Longevitate Babușca

R. rutilus trăiește până la 13 ani ( Kottelat și Freyhof, 2007 ), deși o vârstă maximă de 14 ani a fost raportată de Wüstemann și Kammerad (1995) și 20 de ani de către Holcík și Hensel (1972) .

Speram ca va placut articolul nostru Babușca – Totul despre Babușcă!  Este posibil sa-ti placa si Babusca – Cum pescuim Babusca ?

Daca doresti sa contribui la articolul nostru o poti face cu placere de Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment