Țiparul – Totul despre Țipar

Țiparul – Totul despre Țipar – Misgurnus fossilis sau numele popular “Chiscarul” face parte din familia cobitide (Cobitidae) ordinul cipriniformelor (Cypriniformes). Acest peste pește dulcicol, bentonic este gasit in Europa si Asia: În Europa, la nord de Alpi, de la Meuse spre est pana la raul rusesc Neva si Lacul Ladoga; bazinul nordic al Marii Negre de la Dunare spre est pana la Kuban, absent pe sectiunea de sud; Bazinul Caspic din drenajul Volga si Ural.

De la dunare pe sectorul tarii noastre, des întalnit in delta Dunarii pana în munti: Bistrita, afluentii Siretului; aproape in toate baltile, elesteiele, canalele si în cursul mai liniștit al râurilor: Crișul Negru, Olt, Mureș, Moldova, Bârlad, Cerna, Bega, uneori, se gaseste si în limanurile deschise ale Marii Negre. Este un peste rar la fel ca si altii pe cale de disparitie, odata capturat, ar trebui eliberat, conform Anexei III la Convenția de la Berna.. fauna protejata, tiparul prins brusc si scos din apa, peștele elimina aerul din intestin prin anus si produce un tipat slab: de aici i s-e trage numele de “țipar”.

Biologie – Se gaseste în cursurile inferioare ale raurilor cu o curgere lenta, dar poate fi gasit si în bazine statice, pe fundul nisipos al iazurilor, bazinelor si canalelor cu apa. Adulții sunt nocturni care se înfunda în noroi în perioadele secetoase si îngheturile puternice. De obicei, isi fac gropi de 20-30 de cm. adancime, ocazional până la 70 de cm. în perioadele secetoase. În timpul zilei, stau îngropați în nisip.

Talia este de 20–25 cm, rareori atinge 32 cm iar corpul sau este alungit, mai mult sau mai puțin cilindric, usor comprimat lateral spre coada si acoperit cu solzi foarte mici, fara a prezenta o linie laterala evidenta. Corpul este învelit într-un mucus foarte lunecos iar capul este mic, cu botul scurt cu gura mica, inferioara, este prevăzuta cu 10 mustati, dintre care 4 pe varful botului pe maxila superioara, 2 mai lungi la colturile gurii si 4 pe mandibula. Ochiul este mic și ascuns sub piele, se afla un tep mic. Înotatoarele sunt rotunjite si mici. Înotătoarea dorsala situata deasupra înotatoarei ventrale.

Țiparul

Înotatoarea anala, cu baza scurta, se insereaza în urma verticalei posterioare a înotatoarei dorsale. Înotatoarea caudala este mica si rotunjita. Pe spate si pe fața ventrală a pedunculul caudal se întinde cate o mică creastă.Coloritul fundamental a corpului este galben, spatele este brun sau cafeniu închis, abdomenul bate în galben portocaliu sau este roscat iar pe spate, se afla numeroase pete mici verzui-negricioase si dungi închise, dispuse longitudinal.

Pe laturi este cafeniu deschis, cu o dunga neagra lata longitudinala, sub aceasta dunga si deasupra ei, sunt numeroase puncte si pete, unele dintre ele contopindu-se si formand alte 2 dungi longitudinale, mai înguste si incomplete. Toate înotatoarele sunt galbui.

Tiparul se hraneste cu larve de insecte, viermi, insecte si moluște mici, înghite uneori si mal,namol. Rareori tipaul este capturat cu cârlig si fir. Sunt sensibili la poluanții care se acumulează în sediment.Depune icrele pe plante din martie până în iunie iar importanta sa economica este foarte scazuta. Carnea este mediocra, mai ales ca uneori miroase a balta iar pescarii de rapitor folosesc chiscarul ca nada la pescuitul sportiv.

Speram ca va placut articolul nostru Țiparul – Totul despre Țipar.

Aboneaza-te Dunare.ro Youtube