Linul – Totul despre Lin (Tinca tinca)

Linul – Totul despre Lin (Tinca tinca), este o specie de pește de apă dulce din familia Cyprinidae, este raspndit in Est din Siberia până la Lena,Mediterana, inclusiv Sardinia și Sicilia, estul Iugoslaviei și Grecia, nordul Turciei, Georgia, nordul Iranului, Kazahstan și Mongolia. În Europa, implantat în multe locuri, inclusiv lacuri finlandeze , trăiește si intre ape dar de obicei pe fundul apelor cu un curs lent. El poate fi întâlnit în Delta Dunarii, pe alocuri, în Asia si America de Nord.

Pește cu formă variată a corpului, fie alungit, fie mai compact, cu spatele înalt și rotunjit. doar o înotătoare dorsală și una anală.Majoritatea speciilor dau o impresie de sclipire argintie atunci când ii putem privi  în apă sau ies la suprafață in lumina reflectată.

Dinții din fata lipsă, dar sunt prevăzuți în schimb cu 1, 2 sau 3 rânduri de dinți în fundul faringian și o placă de corn în acoperișul faringian sau în partea superioară a tubului digestiv. În plus, familia se caracterizează anatomic printr-o vezică natatoare, de obicei împărțită în 2 camere, care este conectată la urechea internă și asigură auzul îmbunătățit.

Masculii și la unele specii și femelele, în timpul sezonului de depunere a icrelor, formează proeminențe de primăvară ca de perle pe pielea capului și a corpului în special. Familia se găsește cu aproximativ 194 de genuri și aproximativ 2.070 de specii în Eurasia, America de Nord și Africa. Este cea mai bogată specie de pește din lume, dar în Europa există doar 9 genuri și aproximativ 80 de specii.

Mediu și obiceiuri : Linul este peștele lacurilor bogate în nutrienți, dar se găsește și în cursurile de apă care curg incet. Lacuri bogate în vegetație, destul de puțin adânci, iazuri și râuri cu fund noroios și temperaturi ridicate sunt casa sa. Trăiește, de asemenea, în ape salmastre din Marea Baltică și merge pe continent până în munți până la aproximativ 1.600 m deasupra nivelului mării.

Uneori poate intra în apa de suprafață, peste care poate face sărituri minore în timp ce vaneaza. Își petrece iarna într-o stare de repaus, în dune. Linul este surprinzător de rezistent, tolerând atât niveluri scăzute de oxigen, cât și temperaturi ridicate ale apei. Supraviețuiește mult timp după ce a fost scos din apă pe mal.

Hrană : Linul se hrănește cu viermi,rame, paine,moluște, crustacee și insecte, în special larve de țânțari, substanțele vegetale alunecând și ele. Uneori vânează și pești mici.

Reproducere și creștere : La vârsta de 2-3 ani, linul devine matur si joacă mai multe perioade de reproducere în iunie-iulie, uneori în august, o femelă adultă produce aproximativ 600.000 de ouă verzi. Se lipesc de plante și de obicei eclozează după aproximativ 1 săptămână.  Apoi pleacă la o vânătoare de plancton. Creșterea are loc aproximativ după următorul program: 1 an 8 cm, 2 ani 15 cm, 3 ani 21,5 cm și 4 ani 27 cm. De regulă, linul cântărește 1 kg după 5 până la 6 ani.In ultimii ani in Romania a devenit un peste foarte rar,pe cale de disparitie inclusiv in delta dunarii, daca reusim sa pescuim un exemplar de lin, ar fi mai bine sa-l eliberam imediat.

Durata de viata : 10 ani.

Utilizare : Linul este un pește de hrană fin, dar în mod ciudat nu a câștigat o valoare de piață mai mare.

Alte denumiri : Lindaresicizmar.

lin

Speram ca va placut articolul nostru Linul – Totul despre Lin (Tinca tinca)

Aboneaza-te Dunare.ro Youtube

Leave a Comment