Pescuitul stiucii – Reprezentant tipic al rapitorilor,stiuca este un peste rapace,avid de orice vietate acvatica in miscare,alimentandu-se indeosebi cu puiet si chiar cu progenitura proprie.Prefera ape linistite si limpezi,in special cele statatoare cu multa vegetatie,care constituie un loc de adapost de unde isi dezlantuie atacul sau napraznic.
Ca obiectiv de urmarit reprezinta pentru pescarii sportivi una dintre prazile cele mai ravnite,caci spectacolul pe care-l prilejuieste atunci cand intepata,sageteaza ca o torpila argintie,”lumanarile” si voltele la care recurge pentru a-si recapata libertatea constituie un izvor nesecat de emotii,un duel intre maistria unditarului si instinctul de conservare al acestui rapitor.Fireste,se pune intrebarea:cand,unde si cum vom putea captura stiuca?
Primavara timpurie si toamna tarzie constituie perioade ale anului,cand o partida de pescuit de acest gen se poate solda cu un deosebit succes.Odata cu reinvierea naturii,cand apa se incalzeste si puietul paraseste locurile de hibernare in cautarea hranei concentrandu-se in vecinatatea malurilor,rapitorii il urmeaza.
Dimpotriva,in preajma iernii,cand pestii pasnici se retrag in locurile de iernat cu adancimi apreciabile,stiuca se indreapta si ea spre gropane,caci se hraneste tot timpul anului.Desigur,cel mai dificil raspuns este la cea din urma intrebare:”Cum vom utea prinde stiuca?”Vom enumera cateva principii fundamentale si obligatorii.
O conditie esentiala o constituie indiscutabil pescuitul din barca,caci numai cu ajutorul ei vom putea patrunde in locurile greu accesibile de pe mal.Unealta ideala de pescuit este lanseta dotata cu mulineta cu tambur fix,cu care putem explora la nesfarsit intinderea apei,folosind diferite naluci.
Mentionez cu acest prilej ca nu folosesc antirasucitorul cu paleta de celuloid,caci reflexele pe care le produce celuloidul in adancul apei fac de multe ori ca atacul stiucii sa se indrepte tocmai in directia antirasucitorului si nu a nalucii propriu zise.In loc de antirasucitor recomand sa se foloseasca o grupare de 3-4 vartejuri,care exclude incolacirea nylonului.
Nu vom insista asupra diferitelor tipuri de linguri despre care s-a scris in repetate randuri,ci asupra unor metode de pescuit la stiuca mai putin cunoscute la noi,initial ea a unditului cu pestisorul mort.Pestisorul ca atare trebuie,obligatoriu,sa provina din balta in care pescuim.
Ca montura pentru fixarea acestei naluci sui generis serveste o sarma de fier de 6-7 cm lungime si 2 mm grosime,caci sarma de otel taie abdomenul pestisorului.Rasucind extremitatile sarmei obtinem doua inele de care fixam:la un capat,inelul crapat cu ancora,iar la cealalta extremitate-inelul crapat,ancora,grupajul de vartejuri si struna de otel.
Originalitatea acestei metode recomandata de noi consta in faptul ca nu se infig in corpul pestisorului carligele de la cele doua ancore,ci se introduce prin anusul si se scoate prin gura pestisorului un capat al sarmei in cauza,libera initial de inelul crapat,ancora,grupajul de vartejuri si struna de otel care se fixeaza ulterior.In consecinta,ancorele raman in suspensie totala,iar pestisorul,la mulinare,are sub apa un joc identic cu cel al unui pestisor viu.
Procedeul este la indemana oricarui pescar,nu necesita o colectie de linguri destul de costisitoare si are indeosebi o eficienta remarcabila,iar pierderea unei naluci de acest gen nu constituie o paguba simtitoare,ca in cazul celei metalice.Mentionam ca se poate pescui si cu pestisori conservati.
Conservarea se face intr-o solutie de 15% formol,in care pestisorii morti se introduc timp de 2-3 minute,dupa care se scot si se usuca la aer si apoi se aseaza din nou,timp de 3 zile,intr-o alta solutie continand de data aceasta 5% formol.Nu este cazul sa asezam pestisorii intr-o masa compacta.Dupa scurgerea acestui termen pestisorii se scot si se spala cu apa curata,introducandu-se in continuare intr-un borcan cu capac ermetic continand o solutie de 2% formol.
Inainte de a-i folosi la pescuit se scot din borcan si se tin 2-3 ore intr-o solutie,foarte concentrata,de sare de bucatarie(4-5 linguri de supa varfuite la un litru de apa).Inainte de a-i aseza intr-o cutie cu care plecam la pescuit,pestisorii se sterg bine cu o carpa si se ung apoi cu ulei comestibil.Un alt procedeu de pescuit stiuca,de asemenea putin cunoscut la noi,consta in folosirea intestinelor acestui rapitor drept momeala.
In acest caz se ia o portiune din intestinul stiucii,cu o lungime de 15-17 cm,care se indoaie exact la jumatate;prin locul indoiturii se introduce struna de otel,care la capatul inferior trebuie sa aiba un carlig dublu,iar carligele in cauza se infig in intestin.Cealalta extremitate a strunei,prevazuta cu inelul crapat,se leaga la firul de nylon de pe mulineta prevazut cu grupajul de vartejuri.
Daca portiunea de intestin este destul de grea nu montam greutatea de plumb,iar in cazul cand este usoara folosim greutatea de plumb,montand-o in imediata vecinatate a intestinului.In cazul cand am ajuns in situatia fericita de a captura stiuca,suntem obligati sa-i scoatem din gura ancora.
Operatiunea se efectueaza cu ajutorul cascatorului,iar in lipsa lui prin intermediul unui betisor,ferindu-ne sa nu ne taiem in dintii stiucii extrem de ascutitiEste bine ca orice unditar sa posede in acest caz o sticluta cu alcool medicinal,caci ranile provocate sunt extrem de dureroase si periculoase,putand provoca o infectie grava.In incheiere mai recomand unditarului pornit sa infrunte stiuca sa respecte urmatoarele reguli:Sa nu abandoneze imediat locul unde a reusit sa prinda o stiuca,ci sa persiste,caci aproape sigur va avea de infruntat si alti inamici…
Sa aiba in permanenta soarele in fata,intrucat rapitorul sta totdeauna la panda cu spatele la acesta,iar razele lui vor lumina naluca in directia miscarii acesteia facand-o perfect vizibila si indemnand stiuca s-o atace.
Carligele ancorei sa fie perfect ascutite,in asa fel incat,in contact cu unghia degetului mare de la mana,sa se infiga in aceasta si nicidecum sa gliseze pe sufrafata ei.Naluca trebuie mulinata la un metru de la fundul apei,in trepte,cu pauze,straduindu-ne sa imitam inotul unui pestisor bolnav,sleit de puteri.
Cand pescuim stiuca,salaul si bibanul lanseta trebuie sa se gaseasca in astfel de pozitie,incat sa formeze o linie dreapta cu nylonul,adica varful sa fie cat mai aproape de apa.In cazul cand intre varga si fir exista un unghi,nylonul face o curba iar atacul pestelui se va transmite cu intarziere;la fel de tarziu va surveni si reactia din partea unditarului.
Dupa intepare lanseta trebuie tinuta sub un unghi de 45-60 de grade,pentru ca smuciturile pestelui sa se transmita acesteia;arcuirea lansetei amortizeaza forta de tractiune a pestelui,evitandu-se astfel ruperea nylonului.La lansare lingura nu trebuie sa cada vertical pe suprafata apei ci oblic,producandu-se in consecinta o slaba plescaitura,similara cu cea produsa de un peste.
Urmand procedeele si respectand cu rigurozitate regulile inserate in prezentul articol,ii asigur pe confrati ca nu vor avea deceptii,iar in juvelnicul lor nu va lipsi,niciodata,prada mult dorita.
Speram ca va placut articolul Pescuitul stiucii. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.
Este posibil sa-ti placa si Cu ce naluci pescuim la stiuca? sau Stiuca – Totul despre stiuca