Amurul alb, crapul chinezesc – Cteno,cosas – Alaturi de “Hypophthalmichtys molitrix”, crapul chinezesc, dupa cum si numele il arata, isi are locurile de bastina in China, de unde a fost transportat in tara noastra, sub forma de pui. El se numara in randul pestilor recent aclimatizati in apele R. S. R. Inrudit mai mult cu rosioara si cleanul, a fost numit impropriu crap chinezesc.
Corpul acestui peste este alungit, asemanator cu crapul de delta – forma saltatoare – se deosebeste totusi de crap prin inotatoarea dorsala scurta, lipsita de rediu spinos si gura semiventrala. Dintii faringieni foarte dezvoltati, tari si zimtati, asemanatori celor ai rosioarei tradeaza preferinta lui pentru hrana formata din ierburi si plante acvatice.
Corpul crapului chinezesc este colorat gri-inchis sau verzui, cu reflexe argintii pe laturi si abdomenul mai deschis. Fiind peste de apa dulce, prolific si cu ritm bun de crestere se cultiva si in helestee cu foarte bune rezultate.
La varsta de un an ajunge la 600 g, iar la 2 ani la 2-3 kg, putand atinge 112 cm lungime si 32 kg greutate. Exemplarele obisnuite sunt de 50-60 cm lungime si 4-7 kg greutate. Maturitatea sexuala apare la varsta de 6-7 ani, cand are 3-5 kg greutate. Desi hrana lui de baza o formeaza plantele acvatice, se hraneste si cu stuf, ierburi cosite si aruncate in apa, dupa cum nu se da in laturi de a consuma larve de insecte, rame, insecte si chiar pesti.
Uneori mananca si carne si chiar bucati din incaltamintea veche aruncata in apa. Puii se hranesc la inceput cu plancton si de la lungimea de 25 cm trec la consumul vegetatiei. Crapul chinezesc traieste in bazinul Amur si in raurile din China pana la Kanton.
Datorita calitatilor sale deosebite, care constau in valorificarea vegetatiei acvatice si ritmul exceptional de crestere, a fost adus in tara noastra pentru a fi cultivat in iazuri, helestee, posibil si in baltile Dunarii. Se reproduce in rauri supuse marilor inundatii, in timpul cresterii nivelului de apa.
Aici are loc batalia, dupa care la 35-40 de re ies larvele. Acestea sunt pescuite cu fileu de tifon si transportate in toata China, Indochina, in insula Taivan, in insulele Malaeze, unde larvele cresc cu rezultate foarte bune, putandu-se ajunge la productii de 10.000 kg la hectar.
Anual se pescuieste, din aceasta specie, 49 milioane kg. Carnea lui “Ctenopharyngodon idella ” este foarte gustoasa, bogata in grasime, care se depune uneori in cavitatea abdominala, consumandu-se proaspata sau sarata.
In apele din tara noastra unde a fost introdus, in iazurile de la crescatoria Zaul de Campie, in helesteele de la ferma piscicola Cefa si in unele balti in delta a fost inregistrat un ritm bun de crestere si contribuie la ridicarea potentialului piscicol al bunurilor piscicole respective.
Speram ca va placut Amurul alb, crapul chinezesc