Cleanul – Totul despre Clean - Clean - Peste

Cleanul – Totul despre Clean – Clean – Peste, In aproape toate raurile din regiunea colinara si de ses, in apele Dunarii, pana in dreptul Harsovei, traieste cleanul, peste caracteristic intregii Europe. Cu toate ca la prima vedere seamana cu chefalul, n-are nimic comun cu acesta.

Este un ciprinid de rau, cu capul mare, putin turtit, cu solzii neregulati si colorat argintiu, cu nuante verzui. In privinta obiceiurilor si a lacomiei la mancare pare sa fie frate bun cu pastravul, vanand atat la suvoi, cat si arcuindu-se dupa prada chiar si in afara din apa.

Clenii (Squalius cephalus,Leuciscus cephalus) tineri traiesc in card, dar inaintand in varsta devin solitari. Hrana, dupa care alearga fara incetare, este cat se poate de variata: larve de insecte, resturi vegetale, viermi, icre si pui de peste. Unditarul destoinic il ademeneste dupa anotimp si pofte, cu carabusi, dude, cirese, bob de porumb fiert, mamaliga, bot de branza, pestisori etc., incat nu se poate spune ca e mofturos.

Perioada de reproducere este destul de lunga din martie pana aproape la jumatatea lui august, femela depunand pe fund pietros sau pe vegetatie, maximum 100.000 icre lipicioase. Semn ca se afla in epoca de bataie, sunt butonii ce-l napadesc pe bot si pe cap. Fara sa atinga dimensiuni prea mari (25-35 cm lungime si foarte rar 50-75 cm, iar ca greutate 200 g exceptional 3-4 kg) cleanul este un peste mult cautat de unditari, care incearca o deosebita satisfactie cand l-au prins in carlig.

Cleanul nu prezinta importanta economica pentru pescuitul industrial, fiind insa unul din principalii pesti ce se pescuiesc cu undita in regiunea colinara si in raurile de ses. Raspandit in zona inferioara a fluviilor ce se varsa in Marea Neagra si in bazinul fluviului Marita, care-si carauseste apele in Marea Egee, acest soi de peste se intalneste la noi in delta si Dunare-pana la Braila.

N-a fost semnalat in Razelm. Pescarii il numesc babusca mica sau cernusca. Este un peste de talie mica (maxim 14,5 cm) asemanator la colorit cu babusca. Se reproduce vara, dupa ce a implinit varsta de doi ani, nu prezinta importanta economica.

Cleanul mic

In apropiere de zona lipanului, predominand in regiunea colinara a raurilor, traieste cleanul mic sau cleanul vanat cum i se mai spune. Fluviile si raurile Europei nordice si centrale il adapostesc, cu exceptia raurilor din peninsula Iberica, Balcanica (in afara de bazinul dunarean).

Lipseste de asemenea din Italia, Scotia, Irlanda, delta Volgai. Talia la care ajunge este de cel mult 20-25 cm, iar ca greutate 200-400 g. Asemanator cu fratele lui mai mare, cleanul mic difera de el, prin aceea ca are corpul mai turtit si mai lunguiet.

Coloritul, negru-cafeniu pe spate, pe laturi argintiu-galben, pe burta alb-argintiu. Cat este tanar, umbla in carduri preferand locurile cu fund tare, pietros sau argilo-nisipos. La varsta de 3-4 ani cand devine matur din punct de vedere sexual, isi schimba obiceiul retragandu-se de unul singur pe funduri maloase. Hrana lui este alcatuita din animale acvatice si mai putin din vegetale. Consuma muste si tantari, in apa se hraneste cu icrele diferitelor specii de pesti.

Cleanul mic se reproduce dupa ce a terminat stiuca bataia in luna martie, in orice caz, mai timpuriu decat cleanul obisnuit. Faptul ca se gaseste rar si in cantitati mici in apele noastre, face ca sa nu prezinte importanta economica. El ofera insa satisfactii unditarilor, care folosesc aceleasi metode si mijloace de prindere ca si in cazul cleanului obisnuit.

Speram ca va placut articolul Cleanul – Totul despre Clean, este posibil sa-ti placa si Cum sa prinzi Clean

Leave a Comment