Biban Soare,Pestele Soare, Soretele

Biban Soare,Pestele Soare, Soretele (Lepomis gibbosus) este adus din America de Nord in Europa, ca peste de ornament, pestele soare sau soretele s-a raspandit in ultimii 50 de ani in aproape toate baltile dunarene si in unele rauri din tara noastra.

Seamana aparent la infatisare cu bibanul,spre,deosebire de acesta, are talia mai mica,10-15 cm, iar coloritul este ceva aparte.Fondul,verde masliniu de pe spate este stropit cu pete castanii si albastre,iar laturile sunt de culoare aurie stearsa,presarate cu multe punctisoare..Minunata paleta a naturii ia adaugat insa si alte tonuri: pe cap si sub ochi cinci dungulite albastre-aurii, iar pe burta mantie aurie.

Cartea de vizita a barbatausului este un nasturas negru pe opercul,snuruit cu o panglicuta rosiatica.Frumos impodobit,pestele soare,soretele sau bibanul soare, iubeste apa baltilor cu vegetatie bogata,linistita,cu fund nisipos sau de namol.Rapitor ca si Bibanul,consuma obisnuit cu lacomie larve si insecte, pui si icre de peste,crustacee,viermi sau rame,fiind tare pagubitor, peste care se reproduce in luna mai.

Biban Soare

Desi frumos la vedere,unii pescari nu-l doresc in balta, spunand, pe buna dreptate: “unde-i sorete,saracia are samanta”.Explicatia este limpede:decimand icrele celorlalti pesti valorosi,el cauzeaza prejudicii fondului piscicol.In apele tarii noastre se pescuiau in trecut cantitati neinsemnate incat nu prezinta valoare economica.

Autor TH.Busnita ,I Alexandrescu. Speram ca va placut articolul Biban Soare,Pestele Soare, Soretele. Ai fost si tu la pescuit pe dunare? Publica si tu povestea ta Aici

Leave a Comment