Sipul – Șip (Acipenser sturio)

Sipul (Acipenser sturio) este sturionul Oceanului Atlantic si de aceea mai poarta numele de “Nisetru atlantic” spre deosebire de “nisetrul rusesc” (Acipenser sturio).Corpul este acoperit cu 9-15 scuturi dorsale,24-36 scuturi laterale si 8-14 scuturi ventrale.În România nu s-a mai pescuit de 60 de ani și este considerată ca specie dispărută, în trecut se întâlnea în tot lungul litoralului și în fața gurilor Dunării, iar în Dunăre era semnalat numai în Delta Dunarii.

Sipul jpg

Se deosebeste de nisetru,prin conformatia gurii si mai ales prin placutele stelate,de forma romboidala,asezate in randuri oblice printre scuturile mari.Acest peste,extrem de rar in Marea Neagra si in Dunare,ajunge la lungimea de 3,5 m si greutatea de 300 kg,exemplarele obisnuite fiind de 1-1,5 m lungime si 15-50 kg greutate.

 

Peste marin migrator, sipul face calatorii in carduri mici sau izolate,urcand in partea superioara a fluviilor. Astfel,in Vistula ajunge pana la Varsovia,in Rin pana la Bale,in Elba pana in Boemia.Varsta maturitatii sexuale la mascul este de 6-8 ani,iar la femela 7-9 ani.O femela in greutate de 100 kg depune pana la 7.000.000 icre.Cu tot numarul mare de icre pe care-l poate depune o femela,productia acestui peste valoros este foarte scazuta.

 

Dovada,de-a lungul litoralului Americii se pescuiesc anual 75.000 kg iar de-a lungul litoralului Europei,in special in fluviile care se varsa in Marea Nordului si Marea Baltica se prind 50.000 kg.

 

In trecutul indepartat,pescuitul acestei specii era mai productiv.Astazi,din cauza poluarii fluviilor cu apele reziduurilor industriale,reproducerea se desfasoara in conditii grele,iar procentul de supravietuire a larvelor si puilor este mic.Pentru proteguirea si refacerea rezervelor de sip s-a oprit total pescuitul acestei specii pana in anul 1978.

Speram ca va placut articolul Sipul – Șip (Acipenser sturio). Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment