Ghiborțul – Totul despre Ghiborț - Gymnocephalus cernua

Ghiborțul – Totul despre Ghiborț (Gymnocephalus cernua) este un pește de apa dulce care se găsește în regiunile temperate din Europa și nordul Asiei.Ceva mai tarziu a fost introdus în marile Lacuri din America de Nord , cu rezultate nefericite, deoarece este invaziv și se reproduce mai repede decât alte specii,consumatori de icre de Crap.

Ghiborțul are o culoare maro-măslinie până la maro-auriu pe spate, mai deschisă pe părțile laterale cu fețele alb-gălbui. Ghiborțul poate ajunge până la 25 cm (9,8 inchi) în lungime, dar are de obicei aproximativ jumătate din această dimensiune. Este un pește foarte agresiv pentru mărimea sa. Ruffe are, de asemenea, o înotătoare dorsală mare, spinoasă, care este probabil dezastruoasă pentru prădătorii săi . Are si doua aripioare deasupra, inotatoarea din fata are tepi tari si ascutiti, cea din spate are tepi moi numiti raze. Cele mai evidente trăsături pentru a recunoaște un ghibort sunt înotătoarea dorsală mare și continuă și gura sa ușor înclinată.

Ghiborțul este prezent in iazuri și heleșteie, chiar și în crescătorii, unde este considerat o specie nedorită, ghiborțul il putem gasi atât în lacurile cu apa dulce din zona lacurilor de pe langa litoralului mării, in apă semisalină, din aceeași zona.

În România poate fi întâlnit în râurile mari, până la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Trăiește în număr mare în bălțile de lângă și din Dunăre, Olt, Mureș, Crișuri, Someș, Timiș, Bega, precum și în foarte multe lacuri din zona bucurestiului cum ar fi Snagov, Cernica,  etc..

Ghibortul se hraneste cu mici insecte acvatice și larve, care se găsesc toate în zona bentonică.Ghibortul are capacitatea de a se reproduce într-un ritm extrem de mare. Un ghibort se maturizează de obicei în doi până la trei ani, dar un ghibort care trăiește în ape mai calde are capacitatea de a se reproduce în primul an de viață. La o săptămână după eclozare, micul ghibort începe să înoate și să se hrănească activ.

O singură femelă are potențialul de a depune între 130.000 și 200.000 de ouă anual. Sezonul pentru depunere a icrelor pentru ghibort are loc de la mijlocul lunii aprilie până în aproximativ iunie.

Ghibortul și Bibanul concurează și, de asemenea, concurează pentru mâncare; acesta este un meci pe care un ghibort îl câștigă.De multe ori era folosit ca momeală vie de pescarii de Stiucă.Ghibortul a devenit principalul aliment pentru  cormoranul mare , stârcul cenușiu și știuca.

Speram ca va placut articolul nostru Ghiborțul – Totul despre Ghiborț! Daca doresti sa contribui la articolul nostru o poti face cu placere de Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment