Lacul Razim – Lac din Romania

Lacul Razim – Lac din Romania Laguna Razim-Sinoe, a doua componentă a Rezervației Delta Dunării, este situată la sud de Delta Dunării în sud-estul României, în regiunea istorică numită Dobrogea. Este cea mai mare lagună din România, cu o suprafață de 863,4 kilometri pătrați.In partea de Nord a limanului Razim se afla Insula Popina cu o înălțime de 47 m si o suprafață de 98 ha.

 

Esența României poate fi descrisă în două cuvinte: Natural și Cultural, cea mai mare lagună din România, Razim-Sinoe este unde se află apa dulce a Dunării și apa sărată a Mării Negre.  Numele lacului Razim vine de la turco-tătar =razi iim = eu sunt fericit, mulțumit – în ceea ce privește lacul bună producție de pește și Sinoe-din slavă = sin –sinii (albastru)-culoarea de apa.

 

Legatura naturala cu Delta Dunarii prin Insula Dranov un complex de zone umede, lacuri si canale din partea de sud a bratului Sf. Gheorghe a fost imbunatatita artificial in primul deceniu al acestui secol prin taierea a doua canale principale, Dranov si Dunavat.

 

Barele de nisip separă lacurile de mare, iar schimbul de apă între cele două sisteme este foarte limitat, iar acum are loc doar printr-o gură mică în partea de sud a sistemului lagunar. Celălalt, care era cea mai importantă gura de vărsare, a fost complet închis în 1972.

 

În acest sistem sunt incluse unsprezece lacuri principale cu suprafețe diferite, între 560 și 41.400 ha, și multe alte mici lacuri situate între diguri, sunt incluse în acest sistem. Dar cele patru lacuri lagunare principale, Razim, Golovița, Zmeica și Sinoe, acoperă mai mult de 87% din suprafața totală a apei de aproximativ 87.000 ha.

 

Aceste lacuri prezintă o mare eterogenitate a caracteristicilor morfometrice, hidrofizice și chimice strâns legate de influența variabilă a dinamicii hidrologice și hidrochimice a fluviului Dunărea și a Mării Negre.

 

Ca parte importantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării, Sistemul Laguna Razim-Sinoe (17% din întreaga rezervație are statutul de Patrimoniu Mondial. Prin originea și evoluția sa, acest sistem lagunar a fost dezvoltat la interfața dintre fluviul Dunării și Marea Neagră în strânsă legătură cu procesele deltei fluviale.

 

Separarea acestui sistem de deltă printr-o zonă umedă insula Dranov și de mare prin nisipuri au fost ultimele două etape geologice Leonte, 1969 care i-au stabilit structura, conexiunile și funcțiile actuale. Schimbări importante induse de om în secolul precedent pun acest sistem ecologic în pericol de deteriorare a biodiversității și funcțiilor sale, precum și a bunurilor și serviciilor asociate acestora.

 

 

Atractie turistica : În partea Rezervației Biosferei Delta Dunării se află pășunea „Grindul Lupilor”, o zonă mlăștinoasă care are aproximativ 800 de Ha. În apropierea localității se află Lacul Sinoe, Lacul Golovița și Lacul Zmeica, care fac parte și ele din Biosfera Deltei Dunării. Rezervă.

 

Principalele activități economice din rezervația biosferei sunt pescuitul, vânătoarea, creșterea animalelor și agricultura de subzistență, recoltarea stufului precum si turismul. Din cele mai vechi timpuri, pescuitul a fost principala ocupație a Deltei Dunării locuitori și deși astăzi oferta de pește s-a diminuat și s-a schimbat în calitate, aceasta continuă să fie comerț de bază.

 

Povesti nestiute ale localnicilor despre Razim

 

Despre Razim se presupune că este un lac blestemat, dintr-o data linistea aparentă a lagunei i-a păcălit pe mulţi, pentru că bărcile pescarilor au fost adesea scufundate de valuri uriaşe, mulţi au murit înecaţi pe acest lac, de-a lungul veacurilor… Nu au putut ieşi la mal şi au pierit, lucru ciudat, în ape a căror adâncime nu este mai mare de trei metri…

 

De aceea lumea spune că Razelmul ar fi blestemat…. Pescarii ies zilnic pe lac să prindă peşte dar mereu intră cu teamă în această împărăţie primejdioasă a apelor. Dacă vorbeşti cu oamenii locului îţi vor povesti tot felul de grozăvii: ba de cei 7 tineri de la Tulcea căzuţi sub gheaţă, ba de cei patru înecaţi de acum 5 ani… fel si fel de necazuri…

 

Cu respect şi teamă vorbesc mereu localnicii de lacul alături de care îşi împart destinul… Şi originea numelui lui este încă un mister… Turcii i-au zis Razelm dar nimeni nu ştie cum otomanii i-au pus acest nume sau ce înseamnă el… Unii spun însă că celălalt nume, Razim vine de la un revoluţionar rus ortodox care ar fi fost ucis pe malul lacului…

 

Speram ca va placut articolul Lacul Razim – Lac din Romania.Este posibil sa va placa sa cititi si despre:  Specii de Pesti din Delta Dunarii sau  10 Curiozitati despre Insula Popina . Daca aveți sfaturi,imagini sau informatii legate de acest articol va rugam sa le trimite-ti Aici , apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment