Cosacul – Totul despre Cosac

Cosacul – Totul despre Cosac – Abramis ballerus (Linnaeus)  ca si crapul face parte din din familia ciprinidelor,  un peste care traieste in banc, dulcicol bentopelagic, pescarii sportivi il confunda uneori cu o platica deoarece se aseamana foarte mult cu platica si il gasim de cele mai multe ori in fauna Dunarii , a baltilor dunarene si cateodata in raurile mai mari ca Timis, Somes, Mures, Olt, Tisa, Jiu, Siret si Prut si in baltile ei pana la mare.

Descriere Cosac – Are o lungime de 20–30 cm, iar uneori ajunge pana la 45 cm; în acest caz, cantareste cel mult 2 kg. Poate trai on jur de 19 ani. Corpul este alungit, puternic comprimat lateral si acoperit cu solzi caduci mici (mai mici decat la platica si ocheana). Capul este mic, cu fruntea bombata, botul scurt si ascutit. Gura nu prea mare este terminala, oblica si usor îndreptata în sus. Ochii sunt mari, diametrul lor egal cu lungimea botului, de aceea, cosacul tanar este numit de catre pescari „cosac caraghios” (cu ochi mari, negri).

Înotătoarea dorsala este scurta si înalta, asezata mult în urma înotatoarelor ventrale. Înotatoarea anala este foarte lunga si începe cam sub jumatatea înotatoarei dorsale, întinzandu-se aproape pana la insertia înotatoarei caudale. Înotatoarea caudala adanc bifurcata, cu lobul inferior mai lung ca cel superior. Înotatoarele pectoralele, culcate, se întind pana dincolo de baza înotatoarelor ventrale.

Cosacul cu bot turtit și cosacul cu bot ascutit, este o specie raspândita si in bazinele afluente ale Marii de Nord, Baltica  inclusiv cea Caspica. De la Elba spre est până în regiunea Neva. În regiunea Dunarii pana în nordul Austriei. În Peninsula Scandinava, limitata la sudul Suediei si Finlandei. Sud-est până la raurile Don, Volga si Ural.

Cosac

Este negru-albastrui pe spate si argintiu pe burta.Traieste în stufaris, pe funduri cu mult namol,locuri de unde isi alege si hrana: crustacee, larve de insecte,viermi, resturi vegetale. Perioada de înmulţire are loc in lunile aprilie-mai, cand apa ajunge la temperatura de 14-16° C. Are o valoare economica mica, se pescuieste în cantitati mici, deoarece nici nu este prea frecvent. Carnea cosacului este de calitate inferioara. Se consumă mai mult sarat si uscat. 

Speram ca va placut articolul Cosacul – Totul despre Cosac

Leave a Comment