Dunarea

  3

  Dunarea sau Istros / Istru / Hister / a caror meleaguri au fost locuite de stramosii nostrii daci, Napoleon numea si el Dunarea ca fiind „regele raurilor europene”, iar Nicolae Iorga, „cea mai bogata în daruri” si denumita de romani “Danubius” (Zeul fluviilor) este al doilea fluviu ca lungime din Europa dupa mareata Volga , în antichitate Rha, fiind cel mai lung fluviu din Europa.

  Dunarea iese la suprafata pamantului din Muntii Padurea Neagra din Germania, alcatuita din doua rauri numite Brigach si Breg ce izvorasc de sub varful Kandel (1241m) si se unesc în orasul Donaueschingen la cca 1 km est de castelul Fürstenberg. Numele german al fluviului este Donau, pronunțat /’do.nau/. Dunarea circula catre sud-est, pe o distanta de 2.858 km, pana la capat fiind varsata in Marea Neagra. Inainte de varsare a fluviului în Marea Neagra s-a format minunata Delta Dunarii.

  Dunarea Toamna

  Anual Delta Dunarii este vizitata de mii de turisti, cei mai multi fiind din Europa iar pescuitul este una din cele mai vechi ocupaţii ale populatiei din Delta Dunarii.

  Dunarea este un important drum fluvial internațional, care strabate de-alungul cursului apei 10 tari (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si are afluenti din alte sapte tari. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.În mitologia greaca, batranul fluviu Dunarea sau Istrul, cum apare, este fiul titanilor Ocean si Thetys, frate cu Nilul, Alfeu, Eridan, Struma si Meandru.

  Harta Dunarea

  O treime din lungimea totala a Dunarii se afla în Ungaria; Capitala Ungariei, Budapesta, este adesea numita „Regina Dunarii”. De la apa pe o croaziera, orasul este deosebit de spectaculos noaptea, cu lumini care lumineaza Podul cu Lanțuri din Budapesta, cladirea Parlamentului si alte structuri celebre. Calea navigabila este, de asemenea, o artera majora în Austria, cu porturi la Regensburg, Passau, Linz, Melk și Viena. Raul este destul de pitoresc, având Poartile de Fier, unde curge printr-un defileu care face parte din granița dintre Serbia si România si pitoreasca vale a vinului Wachau lângă Melk, Austria.

  Valea Wachau este renumita nu numai pentru frumusețea sa naturala, ci și pentru vinurile sale Riesling si Veltiner. Desi este extrem de frumos, Poartile de Fier este, în mod natural, o porțiune foarte periculoasa a fluviului Dunarea pentru a naviga. Poartile de Fier a fost făcute pentru o croazieră pe fluviul Dunărea, cu tehnologii precum un sistem de încuietoare și baraj și ziduri de baraj, dar este încă pitoresc glorios.

  Specii de pesti din Dunare: Crap, Amur, Novac, Caras, Babusca, Biban soare, Rosioara, Caracuda,Oblete, Platica, Lin, Mreana, Morunas, Sturioni, Somn, Salau, Stiuca, Biban, Avat, Scrumbia de Dunare. Vezi mai multe specii din dunare Aici. E posibil sa lipseasca si alte specii, lista ramane deschisa,va rugam sa ne lasati un comentariu si cu alte specii. Va multumim!

  Speram ca va placut articolul nostru Dunarea.

  Daca esti pasionat de pescuit exploreaza Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunare si din Delta Dunarii sau ai posibilitatea sa citesti si Pe Dunăre în jos – Cu o barcă cu pânză

  Aboneaza-te Dunare.ro Youtube

  3 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.