C.A. Rosetti – Comuna din Romania

C.A. Rosetti – Comuna din Romania judetul Tulcea,Dobrogea, Romania este amplasata in partea din nord-estul Deltei Dunării între brațele Chilia și Sulina al Dunării cu o suprafața administrativă de 266,365 km² (26.636,5 ha) și  se învecinează la Est cu brațul Chilia al Dunării și golful Musura al Mării Negre ; la Vest cu Chilia Veche ;Nord – brațul Chilia si la Sud cu orașul Sulina și Dunărea veche.

Comuna C.A. Rosetti este alcatuita din 5 sate și anume : C.A. Rosetti (188,80 ha) – reședința de comună, Letea (264,90 ha) – situat la 4 km față de reședința de comună, Periprava (103,40 ha) – situat la 14 km față de reședința de comună, Sfiștofca (145,97 ha) – situată la 2 km față de reședința de comună și Cardon(87,74 ha) – situat la 9 km distanță de reședința de comună.

Teritoriul comunei este format din grindul Letea, pe care se află amplasate satele comunei, zonele de pășunat și pădurea Letea. Acest grind este înconjurat de deltă.

Istoric

C.A. ROSETTI ( YENI-KOY,SATANOV, SATUL NOU) Satul fost fondat de calugarul Sebastian si ucenicul lui Pocaca, pe la 1824 cu numele Yeni-koy(satul nou). Populatia era formata din pastori moldoveni. Denumirea a fost schimbata in 1909 cand devine comuna Stapanirea ruseasca de dupa 1829 i-a schimbat numele in Satanov. Comuna poartă numele scriitorului și politicianului Constantin Alexandru Rosetti.

casa c.a.rosetti

Era locuit la 1900 de 432 de locuitori, in marea lor majoritate romani ce se ocupau cu agricultura, cresterea vitelor si pescuitul. Avea 196 de case, 3 magazine, 6 mori si 38 de fantani. De asemenea, avea scola infiintata in 1882 si biserica in 1884 cu hramul Nasterea Maicii Domnului..Extras din Identitate si continuitate romaneasca – Corneliu Motoc.

Locuitori

CA Rosetti are aproximativ 910 de locuitori conform recesamantului din 2011. In apropiere de CA Rosetti sunt situate satele Sfiștofca și Letea .Marea majoritate si principalele minorități sunt  de ruși lipoveni și ucraineni. În comuna CA Rosetti locuiesc si moldoveni veniți în transhumanță cu oile din Moldova și Republica Moldova.Pentru a va putea deplasa spre comuna CA Rosetti trebuie apelati la firmele de transport fluvial din Tulcea.

Biserici

In comuna CA Rosetti se afla frumoasa biserica – Adormirea Maicii Domnului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului CA Rosetti

Speram ca va placut articolul nostru C.A. Rosetti – Comuna din Romania.

Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment