Avatul – Totul despre Avat

Avatul – Totul despre Avat – Cum pescuim acest peste rapitor ? (Aspius aspius) traieste in apele cu apa dulce si poarta numele unei Specii de pești  din familia Cyprinidae.Acest prădător este un reprezentant proeminent al familiei ciprinidelor, al genului „Aspius” și al ordinului ciprinidelor.De regulă, reprezentanții familiei crapului sunt pești mai pașnici, dar Aspius este un pește răpitor clasic.

Avatul este gasit in toate apele din Europa Centrala si Europa de Est in fluvii sau rauri maridar uneori este prezent si in lacuri. In tara noastra il gasim pe Dunare, bratele din Delta Dunarii si Mures.

Avatul diferă prin faptul că acest prădător nu are stomac și, în loc de acesta, un tub drept cu un gol în interior merge de la gură la coadă însăși. Prin urmare, alimentele intră imediat în tractul intestinal, unde sunt digerate mult mai repede.

Această structură a organelor interne este asociată cu procese metabolice rapide. Prin urmare, Avatul mănâncă în mod constant, iar procesele metabolice rapide ii permit să se dezvolte rapid.

Cum sa pescuim un avat ?

Fiind o specie de peste rapitor foarte apreciat de pescarii sportivi, deoarece  atacă agresiv si fara mila nălucile. Cel mai adesea este pescuit folosindu-se tehnica de pescuit cu năluci adica pescuitul la spinning, dar este apreciat și de cei care practică pescuitul la muscă artificială spre un exemplu fly fishing. Cele mai folosite năluci de avat sunt cicadele sau linguritele rotative, gumele, voblerele ce imită peștii precum obleții și albitura.

Avat

Avatul poate fi distins cu ușurință de alte specii de pești prin spatele său gri-albăstrui închis, flancurile argintii-cenușii și burta albă. Înotătoarele dorsale și caudale sunt de culoare gri, în timp ce vârfurile înotătoarelor sunt închise la culoare. Partea inferioară a înotătoarei caudale este mai lungă decât cea superioară.

Înotătoarele rămase se disting printr-o nuanță roșiatică la bază și gri spre sfârșit. Ochii avatului au o nuanță gălbuie caracteristică. Corpul este larg, iar regiunea din spate este caracterizată ca fiind largă și puternică. Corpul este acoperit cu solzi mari și groși. Avatul este capabil să sară in sus mult din apă, în timp ce își întinde aripioarele în lateral.

Capul acestui prădător este oarecum alungit, iar maxilarul inferior este vizibil mai lung decât cel superior și, parcă, îndreptat în sus. Avatul poate crește până la 1,2 metri lungime, în timp ce câștigă o greutate de aproximativ 12,5 kg.

Cu o greutate de aproximativ 2 kg și o lungime de 0,6 metri, peștele devine matur sexual, ceea ce se întâmplă undeva în jurul anului 3 de viață. Nu există dinți pe fălcile prădătorului, dar există tuberculi și crestături deosebite, ceea ce îi permite prădătorului să prindă și să-și țină prada în siguranță.

În ciuda acestui fapt, avatul este capabil să țină și să captureze chiar și prada mare, deși vânează în principal pesti mai mici.

Interesant de știut! Când un avat vânează, poate fi auzit la o distanță considerabilă. Pescarii spun că peștii organizează „lupte” dar defapt el ataca prada. În ciuda acestui fapt, avatul reușește să obțină hrană pentru el însuși foarte eficient.

Prin „bătaia” avatului, puteți observa cu ușurință locația acestuia. Desigur, prinderea nu este atât de ușoară, dar pentru pescarii experimentați este o mare șansă. Acest prădător are o vedere excelentă și vede tot ce se întâmplă pe mal. Dacă observă chiar și cel mai mic semn de pericol, este puțin probabil să ia momeala.

Odată cu apariția toamnei, avatul se mută în zone cu adâncime considerabilă și practic nu se potrivește zonei de coastă. În ciuda acestui fapt, perioada de toamnă este considerată cea mai favorabilă în ceea ce privește pescuitului de avat. Acest lucru se datorează faptului că toamna peștii încep să stocheze nutrienți pentru iarnă și devin mai puțin precauți.

Durată de viaţă a unui avat

Speranța de viață depinde de varietatea avatului. Se crede că, în medie, acest prădător trăiește aproximativ 10 ani. De exemplu, avatul cu cap plat poate trăi aproximativ 9 ani, iar cel din Asia de Vest – aproximativ 7 ani. În zilele noastre, ei nu au timp să trăiască până la astfel de ani, deoarece mulți pescari vânează avatul și folosesc cele mai avansate unelte de pescuit pentru asta.

Pentru viața normală a acestui prădător, sunt necesare condiții speciale de viață, care astăzi sunt limitate la rezervoare naturale care nu sunt mari, precum și la rezervoare în care apa este poluată. Avatul este un pește răpitor destul de mare care are nevoie de zone de apă spațioase și adânci, cu apă curgătoare curată, bogată în oxigen și bogată în hrană.

În mediul natural, habitatul avatului este reprezentat de râuri și lacuri mari, precum și de rezervoare ale Mării de Nord, de Sud și Baltice.

Habitatul acestui prădător este nesemnificativ în comparație cu alte specii de pești și este limitat la teritoriul Europei de Est și o parte a Europei de Vest. Este posibil să se traseze o linie condiționată care conectează o parte a continentului eurasiatic și râurile Ural și Rin.

Granița de sud a acestei linii condiționate se încadrează pe teritoriul Asiei Centrale, inclusiv o parte a Kazahstanului, precum și bazinele Caspice și Aral. Aceasta ar trebui să includă și râurile Amudaria și Syrdarya care curg prin teritoriul Uzbekistanului.

În nord, habitatul asp este limitat la râul Svir, care se varsă atât în ​​Lacurile Ladoga, cât și în Lacurile Onega, precum și la râul Neva și zona sa de apă, care se varsă în Marea Baltică.

Cu ce se hraneste?

La o vârstă fragedă, dieta prădătorului constă din insecte și viermi, precum și mici crustacee și alte obiecte mici de origine animală.

Când acestia cresc până la 30 cm în lungime, devin prădători clasici și ataca mici platicute, obleti.

Undeva în al 3-lea an de viață, indivizii tineri devin maturi sexual. În același timp, greutatea exemplarelor medii ajunge la un kilogram și jumătate. Prădătorii care locuiesc în regiunile mai reci devin maturi sexual aproximativ 1 an mai târziu.

Procesul de depunere a icrelor începe atunci când condițiile sunt optime, iar acest lucru depinde direct de condițiile meteorologice. Prădătorii care locuiesc în bazinele din regiunile sudice merg să depună icre la mijlocul lunii aprilie. În acest caz, reproducerea durează aproximativ 2 săptămâni.

În această perioadă, apa se încălzește până la o temperatură de 7-16 grade. Avatul depune icre în perechi și pot exista mai multe perechi într-o zonă, ceea ce creează iluzia de depunere a icrelor în grup.Înainte de procesul de depunere a icrelor, masculii organizează lupte pentru dreptul de a fertiliza ouăle. Luptele nu sunt atât de inofensive, deoarece prădătorii se pot răni grav unul pe celălalt.

Avatul nu este diferit prin faptul că merge în căutarea unor locuri speciale pentru depunerea icrelor. Se produce în acea parte a zonei de apă în care vânează. Condiția principală este un fund nisipos-pietriș sau o ruptură stâncoasă. Dacă condițiile de reproducere ale aspidului nu sunt satisfăcătoare, atunci acesta poate merge în amonte pentru a găsi un loc potrivit.

Fiecare femelă depune între 50 și 100 de mii de ouă, care se lipesc de rădăcinile și tulpinile plantelor care au murit iarna. Ouăle se disting prin faptul că sunt ținute în siguranță pe bază. Undeva peste 2 saptamani, in conditii favorabile, din oua apar puietii de avat. În condiții nefavorabile, procesul de maturare a ouălor poate fi amânat cu o săptămână sau puțin mai mult.

Avatul este un pește destul de precaut, cu o vedere excelentă. În același timp, organele sale de simț sunt foarte dezvoltate, astfel încât este capabil să-și controleze spațiul de locuit chiar și în procesul de vânătoare. Din această cauză, mulți prădători pur și simplu nu au timp să se apropie, dar să atace. Același lucru este valabil și pentru oameni. Pentru a prinde un avat, trebuie să vă deghizați cu atenție pe țărm, apoi există cel puțin o șansă de a prinde acest prădător.

Desigur, la o vârstă fragedă, avatul devine un obiect de hrană pentru mulți pești răpitori, precum și pentru păsările de apă, inclusiv pescărușii și cormoranii.

Când avatul a reușit să ajungă la maturitate, practic nu are dușmani naturali, cu excepția vulturului si alte pasari e prada. Aceste păsări de pradă sunt capabile să urmărească avatul de la o înălțime mare, după care se scufundă și își agata prada din apă.

Pe lângă faptul că avatul este un pește precaut și timid, atunci când lovește cârligul, este capabil să reziste si devine foarte activ. În acest sens, avatul prezintă un mare interes pentru pescuitul sportiv și amator, atât în ​​țara noastră, cât și în străinătate. Acest pește este deosebit de interesant pentru spinneri care primesc multă plăcere jucându-se cu un prădător.

Este important de știut! Avatul este un pește comercial destul de valoros, deși captura sa anuală reprezintă doar 0,1% din masa totală a peștelui capturat. Avatul are carne gustoasă și fragedă, în plus, peștele câștigă rapid în greutate comercială. În ciuda gustului excelent, carnea aspidului este destul de osoasă, deci este mai potrivită pentru uscare sau afumare.

Populația și starea speciei

Populațiile nu mari de avat, precum și o scădere a numărului acestuia, se datorează faptului că sunt prinși un număr mare de indivizi imaturi, care sunt prinși în plasele pescarilor împreună cu alte tipuri de pești.

Avtul din Asia de Vest aparține subspeciei de avat comun, care este, de asemenea, un reprezentant al familiei Crapului. Această subspecie este considerată mică, așa că a fost deja listată în Cartea Roșie internațională. Numărul principal al acestei subspecii este situat în bazinul râului Tigru, care se află pe teritoriul Irakului și Siriei.

În cantități limitate, acest prădător se găsește în Karelia, unde trece granița de nord a habitatului acestui pește. Aici peștele este de asemenea trecut în Cartea Roșie. Capturile de prădători au loc în această regiune, deși sunt foarte rare.

Diferiți factori adversi ar trebui să includă și factorul de poluare a mediului, inclusiv corpurile de apă. În acest sens, este deja luată în considerare problema creșterii artificiale a aspidului, care are importanță comercială.

Pescarii prind avat cu diverse unelte, dar mai ales folosesc momeli artificiale și pescuitul la spinning. În zilele noastre, rafturile magazinelor specializate explodează pur și simplu cu o gamă largă de momeli, dar și alte accesorii.

Acum nu este o problemă să iei o lansetă bună și o nalucă atrăgătoare. Pe lângă altele avatul este prins și cu o momeală obișnuită, dar trebuie să folosiți momeală vie ca momeală. Nu va merge un pește mare, deoarece dieta principală a unui prădător constă în pesti mici.

Pentru a prinde acest prădător, va trebui să încercați, pentru că are o vedere excelentă și determină cu ușurință unde este peștele viu și unde este momeala artificială. Prin urmare, acum puteți găsi momeli în punctele de vânzare cu amănuntul, care sunt aproape imposibil de distins de un pește viu.

Înarmat cu o lansetă bună de spinning și momeală captivantă, trebuie să ai grijă și ca avatul să nu observe pescarul pe mal. Pentru a face acest lucru, puteți folosi o uniformă de camuflaj și să vă comportați în așa fel încât să nu creați zgomot pe țărm. La cel mai mic pericol, peștele nu va lua nici-o momeală, chiar dacă îl arunci chiar sub nasul unui prădător.

Nu este dificil să determinați modalitățile de deplasare a unui prădător, dacă acordați atenție „sariturilor” caracteristice de pe suprafața apei. De regulă, fiecare individ are propriul său teritoriu și propriul său traseu de mișcare. Un efect bun poate fi obținut dacă faceți o turnare precisă în locul în care prădătorul tocmai a făcut o „saritura” în apă.

Speram ca va placut articolul Avatul – Totul despre Avat , este posibil sa-ti placa si Sturioni – Totul despre speciile si familia sturionilor, Daca doresti sa contribui la articolul nostru o poti face cu placere de Aici, Noi tinem cont de sfaturile pescarilor, asta.. pentru ca ne pasa.

Leave a Comment