Crișan – Comuna din Romania

Crișan – Comuna din Romania , este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Caraorman, Crișan (reședința) și Mila 23.

Crișanul este principalul punct de plecare între Tulcea și Sulina. Un sat de pescari cu câteva case întinse pe malul drept și o pescărie pe malul opus, reprezintă o bază excelentă pentru explorarea lacurilor și canalelor din jur.

Sunt disponibile camere private și pensiuni. De aici, puteți închiria o barcă, sau lotca , de la localnici, și puteți călători pe Canalul Vechi al Dunării până la Mila 23 sau la satul Caraorman ( Pădurea Letea) și Pădurea Caraorman , rezervație strict protejată cu stejari bruni, albi și plopi negri, sălcii albe și frasin pufos înconjurat de bancuri de nisip. Bufnițele, vulturii cu coadă albă, șoimii, pisicile sălbatice si mistreții, precum și multe plante rare, prosperă în zonă.

Istoria Comunei Crisan

Satul Dobrogean s-a infiintat prin unirea satelor Carmen Sylva si Floriile, fiind infiintate la o distanta de doar o mila marina.Populatia in 1930 erau in jur de 636 de locuitori, iar in 1941, 819 locuitori in 153 de locuinte (impreuna cu catunele Mila 16, Ostrovul Ciamurlia). Carmen Sylva si Floriile au fost infiintate de marele prefect Ioan Nenitescu, iar actele lor de fondare sunt singurele pastrate.

Fiind si un jurnalist remarcabil, Nenitescu in aceste acte de fondatiune descrie in cuvinte inaltatoare frumusetile Deltei Dunarii, istoria romaneasca a acestor tinuturi precum si crezul lui in ceea ce priveste viitorul acestei regiuni. Ca si in celelalte sate infiintate in Delta el aduce populatie pur romaneasca pentru a combate si romaniza elementul slav.

Crișan, o tradiție in pescuit
Localitățile comunei Crișan (Crișan, Caraorman și Mila 23) au o tradiție îndelungată în pescuit. Peștele a fost mult timp principala sursă de hrană pentru localnici. De asemenea, în Crișan și Mila 23, pentru prima dată în România, în ultimii ani, a fost implementat programul de pescuit, pentru vizitatorii care vor să vadă cum arată o zi a pescarului, de la prinderea peștelui până la transformarea lui într-un borș delicios cu pesti din Delta Dunarii. Comuna Crișan este cunoscută și pentru faptul că de aici vin nu mai puțin de 24 de medaliați olimpici, mondiali și europeni, fiind singura comună cu asemenea dimensiuni din care au plecat atât de mulți campioni ca Ivan Patzaichin  sportiv olimpic, canoist.

Turism și agroturism
Comuna Crișan este împărțită în trei sate: Crișan, unde se află baza, Mila 23, și Caraorman. Din punct de vedere turistic, întreaga comună este plină de locuri de cazare. În Caraorman avem pădurea, o atracție turistică care aduce din ce în ce mai mulți turiști în fiecare an. În Crișan avem pensiuni, hoteluri de cinci și patru stele, în timp ce în Mila 23 avem mâncare grozavă și case care primesc turiști.”
Este abosolut superb. Așteptăm ca oamenii să ajungă aici, pentru că, pe lângă plimbările cu barca, au la dispoziție și caiace și biciclete de apă care sunt disponibile pentru toată lumea, fiind inconjurat de lacuri, canale, japse, cu nenumarate trasee si circuite turistice.Alții pot merge cu barca pentru a vizita toate părțile Deltei Dunarii.
Notă: Accesul în Pădurea Caraorman este permis numai însoțit de un ghid (gardist) pe traseul desemnat.

Localități din Delta Dunării

Fragment preluat din lucrarea Identitate si Continuitate Romaneasca in Delta Dunarii de Motoc Corneliu Stefanita.
Speram ca va placut articolul Crișan – Comuna din Romania.Este posibil sa-ti placa sa citesti si despre Gorgova – Sat din Romania
Aveți sfaturi legate de acest articol pe care doriti să le împărtășiți… trimiteți-le nouă Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment