Delta intre mit si realitate

Delta intre mit si realitate – Deltei Dunarii a fost cercetata de foarte multi oameni de stiinta, care au emis mai multe ipoteze cu privire la modul de formare si vechimea acesteia. Cercetatori renumiti considerau ca formarea Deltei incepea acum: 2500-7000 ani(Smenoff) sau 8700-11600 ani( Gheorghe Murgoci) sau 5000-7000 ani (Lepsi).

Vechimea acestui teritoriu a dat nastere unor legende care pastreaza o farama de adevar si ne dau informatii pretioase despre evolutia Deltei si despre primii oameni care au salasluit aici. Aceste legende sunt in marea majoritate grecesti, fiind atribuite unor eroi si zeitati. Cele mai importante sunt localizate in Insula Serpilor, care este parte integranta a Deltei Dunarii, atat geologic cat si istoric.

Ca si lacas de inchinare, Insula Serpilor prima oara a fost dedicata zeului Apollo, inainte de razboiul Troiei, iar cea de-a doua a fost atribuita celui mai mare dintre vitejii grecilor, Achille, celebrul erou al Iliadei lui Homer. Insula Şerpilor a fost consemnată sub mai multe denumiri, ca: Achillea, Insula Albă, Insula Strălucitoare, Leuke (în limba greacă înseamnă „alb”), Leuce, Macaron, Macaron Nessos (Insula fericiţilor), Nisi, Ţărmul

1.Gheorghe Munteanu Murgoci(1872-1925)-Geolog, mineralog si pedolog,membru corespondent al Academiei Romane. Nascut la Macin, numele deMunteanu ii este dat de invatatorul sau, la care geologul isi va adauga si Murgoci.
2.Conform unei teorii a formarii Deltei, peninsula dobrogeana s-a despartit de Crimeea,restul prabusindu-se in mare. Resturile acestei peninsule se mai regasesc si astazi: Insula Serpilor in Marea Neagra si Insula Popina in lacul Razem.

cel Alb, Insula cu Şerpi, Insula Luminoasă, Ostrov ş.a. Dintre toate aceste denumiri, cele mai des utilizate sunt Leuke, Leuce, Achillea (sau Insula lui Achile) şi Insula Şerpilor. Primul autor care a menţionat insula (anul 777 i.Hr.) a fost Arktinos din Milet, în lucrarea „Aethopidia”.L-au urmat Pindar, Euripide, Hecateu, Strabon şi mulţi alţi scriitori reprezentativi ai antichităţii şi Evului Mediu.

După mitologia greacă, zeiţa Thetis s-a rugat de zeul Poseidon să scoată din adâncul mării o insulă pentru fiul ei Achile, eroul Troiei, a cărui rămăşiţe pământeşti au fost aduse în această insulă pentru a fi puse într-un sanctuar. Achile ar fi fost înviat pe această insulă şi, în cinstea lui, grecii au construit un templu măreţ.

Ruinele acestui templu au fost descoperite în anul 1823 de capitanul Kritzky, din ordinul amiralului Grieg, comandantul suprem al flotei rusesti pe Marea Neagra, cercetand cu deamanuntul Insula Serpilor a dat de urmele vestitului templu a lui Achille.

In anul 1837 rusii au construit un far pe insula si au folosit piatra acestui templu, distrugand tot ce a mai ramas din acest edificiu. Atunci rusii au distrus majoritatea populatiei sarpelui de
casa(natrix natrix) care habita aici si de unde insula isi luase numele la inceputul secolului al XIX-lea.

3 Matei Daciana, Insula Şerpilor, între militarizare şi spiritualitate
4.M.D.Ionescu, Dobrogea in pragul veacului al XX-lea , Bucuresti, 1904, p.315

Insula Serpilor

Totusi, nu toti specialistii sunt de acord ca Insula Serpilor este de fapt si insula lui Ahile. Legendele grecesti vorbesc intradevar de un teritoriu nelocuit, dar plin de vegetatie,  copaci diversi si fauna salbatica, iar Insula Serpilor este stancoasa cu o vegetatie de stepa unde nu cresc copaci si nu exista animale salbatice.

Au fost emise noi ipoteze care incercau sa demonstreze ca descrierile legendelor ar amplasa aceasta insula in zona Letea, in Delta Dunarii. Ele se bazeaza pe teoria conform careia dupa o topire a calotei glaciare se produce cresterea nivelului marii, prin patrunderea Marii Mediterane in Marea Neagra. In urma acestor fenomene campia formata este inundata, ea transformandu-se intrun golf, marginit de grindurile Letea si Caraorman. Aceste grinduri erau de fapt niste insule unde exista flora si fauna

5. Marele geolog Gheorghe Murgoci, a descoperit in 1912 sub depozitele loessoide din grindul Caraorman, la adancimea de 3-6 m, resturi de oase de mamut descrisa in scrierile antice, iar in insula Letea ar putea fi templul lui Ahile si nu in Insula Serpilor, unde ar fi fost alt templu al vreunei zeitati grecesti.

insula letea

Fragment preluat din lucrarea Identitate si Continuitate Romaneasca in Delta Dunarii de Motoc Corneliu Stefanita.

Speram ca va placut articolul Delta intre mit si realitate.

Aveți sfaturi legate de acest articol pe care doriti să le împărtășiți… trimiteți-le nouă Aici ! Apoi le vom scrie sub formă de postare și vom publica informațiile.

Leave a Comment