Carlige si plumbi - Detalii si sfaturi despre carlige si plumbi

Carlige si plumbi – Detalii si sfaturi despre carlige si plumbi –  In privinta carligelor, secolul trecut a dus la aparitia miilor de forme si dimensiuni. Va sfatuiesc sa nu folositi carlige daca nu sunt otelite cu carbon si tratate chimic, ele fiind superioare materialelor folosite in trecut.

 

Dezvoltarea tehnologiei de fabricare a carligelor a facut ca si carligele mici sa fie foarte puternice; astfel, nu intotdeauna este nevoie de cele mari. Utilizarea carligelor mici face posibil pescuitul mai multor specii de pesti, iar cele mari trebuie sa fie folosite doar in cazul momelilor mari, daca se pescuiesc specii mai mari.

 

Alegerea carligelor poate fi influentata de sortimentul oferit de comerciant, dar poate fi influentata si de multe cauze locale sau prejudecati de moda veche. Vom cumpara din magazine mai mari, unde se gaseste o gama mai larga de carlige. Cele japoneze si americane au varful mai ascutit decat cele europene. Fireste, un citeriu important pentru orice pescar il constituie pretul. Totusi sa nu facem rabat!

 

Plumbul:

Plumbul greu ajuta cand se lanseaza momeala mare impotriva vantului puternic. Cel de 170 g este cel mai indicat in cazul vantului puternic dintre maree. Colectia de plumb necesara pescuitului din barca poate fi foarte grea, de aceea trebuie sa fie duse in galeti separate, ca greutatea sa fie bine distribuita.

 

Carligele cu coada scurta sunt recomandate pentru momeli ca raci, pesti mici si sepii. Intre carligele de aceleasi dimensiuni, dar de fabricatie diferita sunt diferente destul de mari. Marimea carligelor maritime incepe aproximativ de la nr. 10 si pe masura ce creste numarul scade dimensiunea lor.

 

Cand ajungem la 1, marimile cresc din nou, cu adaugarea unui /0, adica: 10: 12/0. Marimile 4: 1/0 sunt cele mai indicate la pescuitul cambulei si al altor specii mici. Carligele mai mari, de la 1/0 la 6/0 sunt necesare la pescuitul speciilor mai mari, cum ar fi cainele de mare sau anghila de mare.

 

Carligele cu ochi (eyed hook) sunt mai bune la pescuitul maritim, iar cele fara spin se folosesc doar rar. Evitati carligele confectionate din otel inoxidabil. Daca ele raman intr-un peste pierdut, raman pe fundul marii sau in nisip, nu vor rugini, deci prezinta un potential pericol. Astazi se gasesc deja carlige ce se descompun usor in apa sarata, acestea corespunzand din punct de vedere ecologic.

 

Greutati din plumb:

 

Dorinta de a lansa carligul la o distanta cat mai mare fata de mal determina marimea plumbului. Desi cel de 28,3 g corespunde pescuitului rostogolit sau celui cu plutitor, scade sensibil distanta de aruncare. Adevarul este ca greutatea plumbului trebuie sa fie corespunzatoare aruncarii la distanta mica, ea fiind in jur de 142 g.

 

Aceasta este greutatea care rezista la miscarea obisnuita a mareelor. La pescuitul obisnuit de pe mal, greutatile corespunzatoare se situeaza intre 113 si 227 g, iar la pescuitul din barca, greutatile pot ajunge pana la 907 g, (aproape 1 kg) in apa adanca si in timpul unor maree puternice. Formele cele mai eficiente sunt cele aerodinamice si cele rotunde.

 

Greutatea in forma de torpedo este prevazuta cu un cablu, ca sa agate in adancituri, iar sub presiunea prevazuta se elibereaza din nou. Astfel, cablul poate fi recuperat pe nisipul si pe stancile de pe malul marii, fara sa se agate de ceva. In cazul mareelor foarte puternice sunt necesare greutati cu sarma si cu cablu fix, care corespund firelor de rezistenta diferita. Sarmele sunt dispuse ca bratele unei ancore.

 

Sfaturi importante:

 

Sarmele si cablurile atasate la bucatile de plumb pun in pericol degetele. Pentru a evita aceasta posibilitate, plumbul va fi tinut intr-o cutie separata sau in polistiren. Plumbul usor (cu greutatea de 113 g) este cel mai indicat in pescuitul de pe stanci. Unii pescari folosesc aripioare de ridicat plumbul pentru a trece mai usor greutatile peste stanci.

Speram ca va placut articolul Carlige si plumbi

Leave a Comment