Pescuitul somnilor mari

Pescuitul somnilor mari – In general,pescuitul pestilor mari,cu deosebire al somnilor,nu constituie un obiectiv care sa fie urmarit cu perseverenta de catre pescarii sportivi.Prea putini sunt cei ce si-au facut o preocupare din capturarea unui somn mare.

In cele ce urmeaza,vom expune succint conditiile in care se practica pescuitul somnului mare cu undita,in mai toate apele tarii unde traieste acest peste,in baza unei statistici,pe o durata de 19 ani,cat si a celor reiesite din discutiile noastre cu un numar mare de pescari sportivi.Din totalul datelor detinute de noi,in conditiile unei depline sportivitati au fost pescuiti cu undita 14% somotei,pana la 1 kg;6% iaprac,intre 1-4 kg;22% iarma,intre 4-10 kg;si 58% pana,peste 10 kg.

Somnii pana,care reprezinta 58% (aproape doua treimi din totalul somnilor pescuiti),se grupeaza,dupa greutatea lor,astfel:24% intre 11-20 kg;16% intre 21-30 kg;14% intre 31-40 kg si 4% intre 41-50 kg.Anotimpul cu cele mai bune rezultate la pescuitul somnilor mari este toamna cu 52% capturi,urmat de vara cu 31%,apoi de primavara cu 14% si de iarna cu 2%.

Somnul mare se hraneste obisnuit noaptea.Ziua,cand pescuitul sportiv se poate practica,somnii mari(exceptie fac somoteii),nu parasesc prea des adaposturile in care s-au aciuit si nu se misca in afara lor,in cautarea hranei.De aici s-a impus ca o necesitate ocuparea locului de pescuit,de catre pescarii sportivi,dimineata mai inainte de a se crapa de ziua sau seara inainte de amurg,ca si cautarea somnului cat mai aproape de adaposturi.

Primavara,somnii mari au fost pescuiti,in plina zi,intre orele 11,00-17,00.Se poate aprecia ca activitatea de hranire incepe catre orele 11 cand apa se mai incalzeste si se continua noaptea.In luna martie si in prima jumatate a lunii aprilie,somnii mari NU AU REACTIONAT IN PREZENTA MOMELILOR INDIFERENT DE NATURA LOR.

spectrul momelilor la pescuitul somnilor jpg

In a doua jumatate a lunii aprilie,ei au putut fi insa capturati intr-un procent destul de ridicat.Daca in luna aprilie toti somnii prinsi au fost numai exemplare mari (10-40 kg),in luna mai s-au prins numai somotei (probabil pentru ca nu participa la reproducere).Vara,somnii mari au putut fi pescuiti numai dimineata intre orele 4,30-10,00,adica aproximativ timp de 6 ore.De la orele 10,00 si pana la apusul soarelui nu a putut fi pescuit nici un somn,situatie neschimbata pe toata durata acestui anotimp.

Luna iunie marcheaza o crestere brusca a procentului somnilor mari pescuiti,care dupa o perioada scurta si slaba de hranire,consecinta a activitatii pentru reproducere,ajunge pana la 40%.Somnii mici sau mai mari (iarma si pana) sunt din ce in ce mai activi.Greutatea capturilor facute variaza intre 5-28 kg.

Lipsesc la pescuit somoteii si somnii iaprac (1-4 kg).In luna iulie,probabil din cauza caldurilor mari,procentul somnilor pescuiti scade la 20% pe anotimp,pentru ca in luna august,procentul lor sa creasca brusc pana la 35% pe anotimp.S-au pescuit numai iarma si pana,greutatea lor fiind cuprinsa intre 5-37 kg.

In acest anotimp,pescarii sportivi au fost nevoiti sa se gaseasca pe apa,gata instalati,mai inainte de a se lumina de ziua.Cei mai multi somni s-au prins intre orele 4,30-7,30.Toamna este anotimpul cel mai potrivit pentru pescuitul somnului mare,chiar daca timpul de pescuit se reduce acum numai la doua luni de zile.CEI MAI MULTI SOMNI MARI(51% DIN PROCENTUL ANUAL)SUNT PESCUITI ACUM.

In cursul unei zile,somnii mari au manifestat interes deosebit fata de momelile oferite timp de 7 ore,din care 6 ore dimineata intre orele5-11 si o ora dupa amiaza,intre orele 16-17.Este posibil ca orele 16 sa constituie inceputul hranirii de noapte.Luna septembrie marcheaza in cadrul anotimpului,ca si al intregului an de pescuit,un adevarat salt sub raportul rezultatelor la pescuitul somnilor:75,5% pe anotimp sau 38% anual.

S-au prins somni,de la iaprac (1-4 kg) pana la pana de 50 kg.Cei mai multi sunt somnii pana intre 10-50 kg greutate.In luna octombrie,activitatea somnilor mari,manifestata fata de momelile oferite,scade din intensitate.Ca urmare,procentul somnilor mari capturati reprezinta 24% pe anotimp sau 13% anual.

In luna noiembrie,pescuitul somnilor mari,la apa deschisa,poate fi considerat ca terminat.Pentru pescuitul somnilor mari s-au folosit atat momeli naturale,cat si artificiale.In spectrul momelilor folosite,pe anotimpuri,procentul global,dupa natura lor,este:primavara 71% momeli naturale si 29% artificiale,vara 100% momeli naturale si toamna 52% naturale si 48% artificiale.

Spectrul acesta scoate in evidenta IMPORTANTA DE NECONTESTAT A MOMELILOR NATURALE,PE INTREAGA DURATA A ANULUI DE PESCUIT,cu valoare maxima vara si ceva mai putin primavara,precum si POSIBILITATEA LIMITATA A FOLOSIRII CU SUCCES A MOMELILOR ARTIFICIALE cu rezultate aproape la egalitate cu momelile naturale toamna si de mai mica importanta primavara.Frecventa momelilor naturale,in raport cu preferintele somnilor mari pentru ele,este:42% pesti,19% coropisnite,15% rame mari,2% lipitori,2% mamaliga,3% intestine pesti si 3% branza topita.

Din totalul pestilor momeala,doua treimi au fost tiparii,restul fiind alte specii de pesti.Momelile naturale au fost oferite pestilor in carlig,ca organisme singulare,in procent de 87% sau inmanunchiate(buchet sau jerba) in procent de 13%.Cei mai multi somni mari s-au prins inca cu momeli simple.

Momelile artificiale,in raport cu frecventa lor pe clase,prezinta urmatoarea ordine de importanta:75% linguri ondulante din care trei sferturi blinkere,urmate de piscot si para;15% pestisori artificiali,din care doua treimi woblere,10% linguri rotative pe ax(Mepps 5).Din aceste trei categorii de obiecte animate,cele la acre s-au obtinut cele mai bune rezultate au fost din clasa linguri ondulante,iar dintre acestea s-au remarcat Heinz blinker usoe ondulante,de 7,5-10 cm,folosite cu deosebire pe Mures.

Intrebuintarea in timp a momelilor naturale are un caracter general,ele bucurandu-se din partea somnilor mari si mici de pretuire deosebita pe toata durata anului de pescuit.In schimb,momelile artificiale au o irebuintare cu caracter sezonier,limitata in timp pentru toate categoriile de somn,obtinandu-se cu ele rezultate destul de modeste la sfarsitul primaverii(aprilie-mai) si foarte bune toamna-mai ales in septembrie si ceva mai putin in octombrie.

Timpul necesar pentru obosirea unui somn mare variaza de la o apa la alta,dupa dinamica ei si de la un pescar la altul,dupa tehnica folosita si maestrie,inscriindu-se intre 20 minute si 5 ore(recordul de durata de altfel)!In ceea ce priveste tehnica de care s-au folosit pescarii pentru pescuitul sportiv al somnilor mari putem desprinde concluzii interesante.Pentru propulsarea momelilor s-au folosit obisnuit lansete rigide cu lungimea de 1,80 metri(cu asemenea lanseta s-a scos din Mures un somn de 49 kg),precum si vergi obisnuite,simple dar rezistente.

S-a folosit fir de nylon cu diametrul intre 0,30-0,60 mm,cu care s-au putut obosi si scoate somni pana la 48 kg greutate.Cele mai intrebuintate fire au fost cele cu dimensiuni de 0,40 cu care s-au scos din Dunare si Mures somni de pana la 47,8 kg greutate.Mai bine de trei patrimi din numarul pescarilor care se intereseaza de acesti pesti au practicat,sub raportul grosimii firelor,un pescuit de deplina sportivitate,acordand somnilor mari pe care-i urmaresc sanse mari in intrecerea in care sunt angajati.

Mulineta cu tambur fix e pe cale de a inlocui definitiv mulineta rotativa in practica pescuitului sportiv la somnul mare;raportul e de 1/7 in favoarea mulinetei cu tambur fix.In ce priveste dimensiunile carligelor,acestea nu constituie o problema;in general s-au folosit carlige simple sau triple cu numere de la 0/1 la 1-4,marimi care s-au dovedit corespunzatoare pentru pentru prinderea somnilor pana la 50 kg,dar si carlige lucrate de pescari.

Am prezentat datele obtinute de noi sub o forma statistica.Este,evident,o incercare riscanta,intrucat statistica isi are legile ei,precum si datorita faptului ca nu intotdeauna rezultatele au fost comunicate.Speram insa ca pescarii sportivi amatori de somn mare vor putea desprinde unele concluzii practice care sa-i ajute in alegerea anotimpului,a locurilor,momelilor si uneltelor necesare obtinerii unei capturi care,sigur,va figura la loc de cinste in palmaresul victoriilor pescaresti personale de-a lungul intregii “cariere” pescaresti a celui care o realizeaza.

Autor: Ion Aureliu Visan

Speram ca va placut articolul Pescuitul somnilor mari. Daca doresti sa contribui la acest articol o poti face cu placere Aici, Noi tinem cont de sfaturile dvs., asta.. pentru ca ne pasa.

Este posibil sa-ti placa si Cotele Dunarii – Nivelul apei Dunarii  sau Localizarea Crapului vara pe Dunare

Leave a Comment