Somn – Cum pescuim exemplare mari de Somn? - Tactica

Somn – Cum pescuim exemplare mari de Somn? – Somnul cu capul si gura sa mare, cu corpul suplu este pestele care ajunge la cele mai mari dimensiuni din Europa. Aparent este doar cap si coada. Este originar din Europa de Est unde au fost pescuite si exemplare de 136 kg. Un peste atat de mare (cu lungimea de circa 4 m) este deja prea mare si puternic pentru a putea fi prins cu lanseta.

Somnul a ajuns pe Insulele Britanice in urma cu aproximativ 110 ani. A fost prezentat in Woburn Abbey, in 1880. Din pacate, datorita climei reci, somnii britanici hiberneaza jumatate de an – din noiembrie pana in mai – asa ca sunt mai mici. In Franta, Germania, Spania, Ungaria si la noi in tara se pot prinde somni de doua ori mai mari.

Cat traieste un peste somn ?

Varsta medie: 30 de ani.

Cum se poate pescui acest peste ?

Pescuit la somn se poate face de pe mal sau din barca.

Care este recordul celui mai mare somn prins in Romania?

Cel mai mare somn capturat în România este evaluat la 400 de kilograme.

Care sunt Momelile preferate de somn in apele curgatoare ?

Momelile preferate de somnii mari sunt vietate precum carasul, plătica sau ciortanul de 10-20 cm, ficatul sau boilies pe baza de ficat sunt adesea folosite la capturarea somnului în zona apelor Dunării.

Care este perioada cea mai buna de pescuit la somn ?

Cele mai bune perioade din anotimp sunt Iarna si vara noaptea, somnul fiind un peste rapitor de noapte, au fost cazuri cand au fost prinsi somni si ziua, somnii mari pot fi gasiti in ape mai adanci si oxigenate, temperaturile bune sunt  de aproximativ 15-20 grade.  Primavara, in perioada de prohibitie, vor migra in ape mai putin adanci. In perioada de toamna , in timp ce temperatura apei scade, vor migra din nou spre apele mai adanci.

Unde pescuim somnul ?

Raspandirea: lacuri, zonele mai late si lente ale raurilor mari cum este Dunarea.

La ce trage somnul cel mai bine ?

Metode recomandate: momeala de peste viu sau mort, momeala recomandata: babusca, sepie, rama.Somnul este atras mai ales de momeala mirositoare, ca de exemplu sepie, rama neagra, lipitori,coropisnite sau ficat.

Ce echipament folosim pentru pescuitul la somn?

Trebuie utilizata o montura cat se poate de rezistenta, mulineta puternica, lanseta cu greutatea de aruncare de 1,36 kg sau mai mare si fir principal, de cel putin 9 kg. Si carligul sa fie puternic, ascutit si mare, cel putin de 2. Multi pescari folosesc montura maritima.

Care este tactica pescuitului la somn ?

Somnul este pradator si se hraneste cu mortaciuni. Este un peste de fund, cautandu-si hrana mirositoare cu ajutorul mustatilor lungi. In tinerete se hraneste mai ales cu nevertebrate, dar dupa un timp relativ scurt isi schimba obiceiurile, hranindu-se aproape in mod exclusiv cu pesti (in Anglia). Tactica pescarului este relativ evidenta. Somnul agresiv, fiind sensibil la lumina, porneste la pescuit mai ales noptea sau pe vreme noroasa. In timpul zilei sta culcat in ascunzatoarea lui, noaptea insa devine mai activ. Se foloseste metoda cu plumbul pe fundul apei, indiferent ca folosim momeala vie sau moarta.

Speram ca va placut articolul Somn – Cum pescuim exemplare mari de Somn? Este posibil sa-ti placa si Pescuit la somn cu top 5 voblere recomandate sau Pescuitul Somnului – Secretele Pescuitului la Somn

Leave a Comment