Pescuit pentru “faimă”- Top 5 Momeli care au facut Istorie in Pescuitul la Somn

Pescuit pentru “faimă” –  Data viitoare cand pleci, incearca top 5 momeli care au facut istorie in Pescuitul la Somn – Carnivor adevarat, necrofag in toata regula si un adevarat “copoi” al apelor, cu receptori capabili sa detecteze vibratii, mirosuri si sa faca o analiza chimica primara a apei, somnul este de-a dreptul cel mai mare peste pe care il poti prinde in Romania.

 

Este captura suprema nu neaparat prin prisma drilului fabulos, ci datorita dimensiunilor la care poate ajunge, aproape anual lasandu-se prinse exemplare de peste 60 kg, fie ca este vorba de pescuitul in lacuri si baraje sau rauri precum dunarea. Mananca aproape orice, de la specii de pesti de dimensiuni medii si mici pana la cadavre de pasari. In fapt nu se da in laturi de a a consuma orice materie organica.Totusi, anumite tipuri de momeli au facut istorie, fiind considerate cele care iti dau cele mai mari sanse de a captura un somn de dimensiuni impresionante.

Care sunt cele mai bune momeli de prins somn ?

 

1. Ficatul de pui (in stare de putrefactie)

Inainte de a iti spune de ce trebuie sa incerci ficatul de pui, merita sa stii ca daca te decizi asupra lui, fii pregatit de mirosuri cumplite si tine o preche de manusi si un prosop umed la indemana caci te vei murdari. Acele calitati care fac ficatul de pui una dintre cele mai neplacute momeli de manuit si utilizat sunt exact cele care il fac extrem de atractiv pentru somn.

 

Cum sunt convins ca toti ati mirosit pana astazi “organul” in cauza, va spun ca este vorba de ficatul de pui in stare de putrefactie. Mirosul este asemantor carnii putrezite, dar tocmai acesta impreuna cu continutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.

 

In cazul in care optezi pentru el, trebuie sa stii ca este extrem de greu de pus si pastrat pe carlig, prima lansare fiind extrem de importanta. Poti pierde momeala si evident nu vei avea nici o trasatura. Trecerea carligului de mai multe ori prin ficat sau folosirea unei ancore duble sau triple sunt metodele care dau rezultate. In momentul in care montura a ajuns pe substrat, este putin probabil sa o pierzi accidental. In contact cu apa, ficatul sa intareste si daca vei avea sansa sa pescuiesti intr-o gaura ce “tine” somn, trasatura nu va ezita sa apara.

 

Si crede-ma, este greu de ignorat …Doua lucruri importante despre ficatul de pui, foloseste un recipient inchis pentru pastrare (borcan) si nu il lasa la soare daca somnul nu pare sa fie foarte interesat, schimba momeala la 30-40 minute; in felul asta reimprospatezi dara de mirosuri si arome ce se raspandesc prin apa.

 

2. Carasul

Despre caras se pot spune multe, dar faptul cel mai important este ca somnul il iubeste la nebunie. Daca decizi sa pescuiesti cu momeala vie, carasii de marimea palmei unui adult sunt una dintre momelile devastatoare pentru somnul mare. Intepat in dorsala si lasat liber sa inoate, pescuit cu o montura gen cat-o-copter, poate atrage adevarati monstri.

 

3. Ramele serpesti

Lungi, atingand deseori 30-40cm, de o grosime considerabila si culoare negru-verzui, pescuite atat in buchet cat si individual, ramele serpesti sunt momeala perfecta pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu inseamna ca un somn de 30kg nu “gusta” asa ceva.

Desi mai greu de gasit, fiind prezente in special in zonele namoloase, cu stufaris sau radacini de copaci, merita efortul de a le avea intr-o partida de pescuit la somn, fie si numai de 24 de ore.Dezavantajul major consta in faptul ca atractivitatea lor nu se opreste la somn, fiind mai mult decat sigur ca vei fi ciugului de armata de platici, babusti si alte specii de albitura.

 

4. Scoici

Fac parte din mediul natural si constituie un bun segment din alimentatia de baza a somnului. Doua sau trei scoici intregi pe un carlig de marime mare dau dau rezultate de ani buni in Romania. Pe Prut, pe Dunare, pe baraje sau lacuri, le gasiti usor in zonele cu substrat namolos, ingropate la aproximativ 20cm adancime.

 

5. Imbucatura – bucati de peste

Probabil cea mai folosita momeala de somn. Fie ca este vorba de babusca, rosioara, caras, platica, bucata de peste necuratat, infipta intr-un carlig de somn functioneaza in mai toate cazurile.Un lucru demn de retinut este ca de cele mai multe ori, bucata de peste ce da rezultate este zona mediana, cuprinzand abdomenul si intestinele.

Oricare din cele 5 momeli de mai sus da rezultate. Alegerea tine de voi.Doar sub titlu de curiozitate ce merita incercata va mai spun ca in Rusia, in delta Volgai, momeala preferata cel mai des de somnii mari este fileul de avat iar in SUA, somnii de dimensiuni mici si medii sunt prinsi frecvent la crenvusti/hotdog.

Fire Intinse!

Leave a Comment